TRAKYA ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. NURTEN ÇETİN, ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU ÜYELİĞİNE SEÇİLDİ

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurten Çetin, Kültür Bakanlığı çatısı altında faaliyet gösteren ve iktisat, hukuk, siyaset bilimi, kültür, din, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, düşünce, sanat gibi toplumun bütün değerlerini kapsayan alanlarda çalışmalar gerçekleştiren Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Bilim Kurulu asli üyeliğine seçime başarısını gösterdi.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Hakkında…

1980’li yılların başlarında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından bizzat kurulan Türk Dil ve Tarih Kurumları, yeni kurulan Atatürk Araştırma Merkezi ve Atatürk Kültür Merkezi’yle birlikte Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu çatısı altında toplanmıştır. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu; Atatürkçü düşünceyi, Atatürk ilke ve inkılâplarını, Türk kültürünü, Türk tarihini ve Türk dilini bilimsel bir şekilde araştırmak, tanıtmak, yaymak ve yayınlar yapmak amacıyla; Anayasanın 134. maddesine dayanılarak 17 Ağustos 1983 gün ve 2876 Sayılı Kanun ile kurulmuştur. Bu Kanunun 17. maddesi ile de Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’nun kuruluşuna dâhil, tüzel kişiliğe sahip, bilimsel hizmet ve faaliyetlerde bulunmak üzere Atatürk Araştırma Merkezi (ATAM) kurulmuştur.

Üniversitelerin faaliyet alanı, araştırma merkezlerine nazaran daha geniştir. Üniversiteler bilgi ve politika üreterek yayar, mevcut bilgiyi kullanır, tatbik eder. Eğitim-öğretim ile meşgul olur, beyin gücü ve yetişmiş eleman sağlarlar. Araştırma merkezlerinin amacı ise üniversitelerden farklı olarak sadece bilgi üretmek ve yaymaktır. Atatürk Araştırma Merkezi’nin ilgi alanı, başta tarih, münhasıran Millî Mücadele Dönemi ve Cumhuriyet Devri tarihi olmak üzere, dönemin bütün değerlerini ihata eden, inceleyen bilgi alanlarıdır. Bu bağlamda; iktisat, hukuk, siyaset bilimi, kültür, din, uluslararası ilişkiler, sosyoloji, düşünce, sanat gibi toplumun bütün değerlerini kapsayan alanlar, Atatürk Araştırma Merkezinin ilgi alanı kapsamındadır.

Bu içerik 03.12.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1198 kez okundu.