TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ECZACILIK FAKÜLTESİ’NDEN DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE GÖGER’İN PROJESİ TÜBİTAK DESTEĞİ ALMAYA HAK KAZANDI

Trakya Üniversitesi’nin en genç fakültelerinden biri olmasına rağmen kısa sürede çok önemli başarılara imza atan Eczacılık Fakültesi, Farmakognozi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Gamze Göger’in başarısıyla bir defa daha gururlandı. Dr. Öğr. Üyesi Gamze Göger’in “Tripleurospermum callosum (Boiss. & Heldr.) E. Hossain Bitki Ekstrelerinin in vivo Caenorhabditis elegans Modelinde Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması” isimli projesi, “TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı” çerçevesinde, TÜBİTAK tarafından destek almaya hak kazandı.

Kariyerine yeni başlayan doktoralı bilim insanlarının çalışmalarına proje desteği vererek onları teşvik etmeyi ve ülke kalkınmasında bilimin ve araştırmaların rolünü arttırmayı amaçlayan TÜBİTAK programında sunduğu proje kabul edilen Dr. Öğr. Üyesi Gamze Göger, 345.000 TL bütçe ile projesini gerçekleştirecek.
 
Doç. Dr. Fatih Göger ve Dr. Arş. Gör. Deniz Aksoy’un araştırmacı, Prof. Dr. Fatih Demirci ve Prof. Dr. Yavuz Bülent Köse’nin danışman olarak yer aldığı projede Türkiye’nin kuzeyinde doğal yayılış gösteren ve halk arasında üst solunum ve idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılan, bir papatya türü olan “Tripleurospermum callosum”un “in vitro” ve “in vivo” yöntemlerle antimikrobiyal etkisinin araştırılacağını ifade eden Proje Yürütücüsü, “Projemizde ilk aşamada bitki ekstrelerinin model organizma üzerindeki yaşam süresi üzerine etkisi araştırılacak. Bu sayede güvenli ve toksik olmayan konsantrasyonlar belirlenecek. Bir sonraki aşamada ise C. elegans insan üriner sistem patojenleri ile enfekte edilerek antimikrobiyal etkisi incelenecek. Halk arasında kullanımı yaygın olan söz konusu aktif ve güvenli konsantrasyonlarının belirlenmesi, daha sonra yapılacak araştırmalar için de veri sağlayacak. Kanıta dayalı farklı bitkisel preparatların geliştirilmesi için gerekli bilimsel adımlar atılacak ve klinik çalışmalara yol gösterici olacak. Projenin diğer önemli özelliği ise özellikle lisansüstü öğrencilerin proje, araştırma ve eğitim deneyimleri ayrıca tecrübeleri için yetkinlikler kazanabilecek olması. Projenin diğer çıktıları arasında ülkemize katma değer sağlayacak ürün ve preparatların geliştirilebilme potansiyelidir. Projemizi hayata geçirirken Eczacılık ve Fen Fakültelerimizin yanı sıra Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜTAGEM) laboratuvarlarının alt yapı ve olanaklarından yararlanacağız.” dedi.
Bu içerik 28.03.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 2291 kez okundu.