TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, VEFATININ 700. YILINDA YUNUS EMRE HATIRA KİTABI YAYIMLADI

Kültür ve medeniyet değerlerinin farkında ve bilincinde olan Trakya Üniversitesi, Türk tasavvuf edebiyatı ve şiirinin güçlü sesi, sevgi ve aşk şairi ve ses bayrağımız Yunus Emre anısına “Vefatının 700. Yılında Yunus Emre Hatıra Kitabı” yayımladı.

Türkçeye yaptığı hizmet herkes tarafından bilinen Yunus Emre’nin anısı yaşatılmaya devam ediliyor. Trakya Üniversitesi akademisyenleri Türk dil, kültür ve medeniyet tarihinde önemli bir yere sahip Yunus Emre anısına özel kitap yayımladı.

Editörlüğünü Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu ile Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Arş. Gör. Dr. Ayşe Nur Özdemir ve Öğr. Gör. Müge Atakan’ın yaptığı ve ülkemizin muhtelif üniversitelerinden alanında uzman bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanan “Vefatının 700. Yılında Yunus Emre Hatıra Kitabı” Trakya Üniversitesi Yayınları’ndan çıktı.

2021 yılının, Yunus Emre’nin vefatının 700. Yıl dönümü olması münasebetiyle hazırlanan kitapta,  Yunus Emre’nin yapıcı, kuşatıcı ve yönlendirici şahsiyeti, insanlığa mesajı, Türkçesi, eserlerinde kullandığı bazı kavramlar ve dil özellikleri gibi muhtelif konularda kaleme alınmış makaleler yer alıyor.

Trakya Üniversitesi Yayınları arasından kısa süre önce okuyucuyla buluşan kitabın sunuşunu kaleme alan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, şunları ifade etti:

“Mevlana, Hacı Bektaş Veli gibi o da böylesi zor ve kaotik bir zamanda dağılmış, ümit ve istikametini kaybetmiş bir milletin umudu, derleyicisi, yol göstericisi ve manevi mimarı olmuştur. Ancak zannedilmesin ki o, sadece bu buhran zamanına ve devresine sıkışan bir zattır. Bilakis bizim Yunus, eserlerinde işlediği aşk, sevgi, şefkat, insanlık gibi temel evrensel değerleri ve öğretileriyle devrini/yaşadığı zamanı aşarak tüm zamana ve insana hitap eden, sınırlara, coğrafyalara sığmayan bir aşk, sevgi ve gönül adamıdır. Bunlarla birlikte Yunus Emre, dilimizin hazinedarı, hamurumuzun mayalarındandır. Anadolu coğrafyasının kadim medeniyetimizle inşa sürecinin baş mimarlarından olmuştur. Şair ve mutasavvıf kişiliğinin yanı sıra fikrî zenginliği ile her yüzyılda yolumuza rehber ve ışık olmuştur. Manevi terbiyesinde yetiştiği Tapduk Emre’nin dergâhına eğri odun bile sokmayan Yunus, saygı ve minnet göstergesi olarak eşiğine yattığı mürşidinin kapısından ‘Bizim Yunus’ olarak kalkar. İlim ve irfan yolunda büyük hikmetler içeren bu hadise, bizim yol haritamız olmalıdır. Yunus Emre bir Türkçe âşığıdır. Farsça ve Arapçanın yaygın olduğu ve Türkçenin sadece avam dili olarak görüldüğü bir dönemde hâlâ edebî kıymetini koruyan ve bize esrarlı kapılar aralayan, şekil ve muhteva bakımından öz Türkçe şiirler kaleme almıştır. Şiirleri ile halkı irşat ettiği gibi Türkçeyi de gönüllere mühürlemiştir. Yunus Emre bu toprağın özüdür. Aziz milletimiz her zaman olduğu gibi kendisini anlatan ve kendisinden olanı bağrında yaşatmıştır. ‘Ölen hayvan imiş, âşıklar ölmez’ dizesinde olduğu gibi o, bu toprakların insanlarının bağrında sonsuza kadar yaşayacaktır.”

Şehrine, bölgesine, tarihine ve gönül coğrafyasına duyarlı olan Trakya Üniversitesi’nin bizi biz yapan değerlere ve kadim geçmişine sahip çıkmaya devam edeceğini de vurgulayan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi, her zaman olduğu gibi bu şuurla bizi biz yapan ve ayrıca tüm insanlığa ışık olan bu büyük şair, mutasavvıf ve gönül insanının aziz hatırasını Vefatının 700. Yılında Yunus Emre Hatıra Kitabı ile yâd etmeyi bir vazife bilmiştir. Kurumumuz, dün olduğu gibi bundan sonra da bu tarz faaliyetlerle büyük şahsiyetleri anmaya devam edecektir. Bu münasebetle Vefatının 700. Yılında Yunus Emre Hatıra Kitabı’nın vücut bulmasına katkı sunan tüm hocalarıma teşekkür ederim.” ifadelerini yer verdi.

Türkçe şiirin öncüsü olan ve tasavvuf şiirinin en önemli temsilcisi olarak kabul edilen Yunus Emre, 2021 yılında Trakya Üniversitesinde düzenlenen “Yunus Emre ve Türkçemiz Bilgi Şöleni”, “Diyar-ı Rum'dan Rumeli'ye Üç Gönül Eri: Hacı Bektaş-ı Veli, Yunus Emre, Ahi Evran”, “Nizami Gencevi’nin Doğumunun 880. Yılına, Yunus Emre’nin Vefatının 700. Yılına İthafen Türk Dünyası Şaheserleri Konseri” gibi etkinliklerle anılmıştı.

Bu içerik 17.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 342 kez okundu.