TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, “TÜRKİYE KUŞAK GÜREŞİ ŞAMPİYONASI”NA EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Trakya Üniversitesi Geleneksel Sporlar Topluluğu ve Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü katkılarıyla Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından organize edilen “Geleneksel Sporlar Kuşak Güreşi Gençler Türkiye Şampiyonası” 7 Ağustos 2018’de, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde başladı. Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 75. Yıl Spor Salonu’nda düzenlenen şampiyonaya 21 ilden 112 sporcu katıldı. Etkinliğin açılışında, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Murat Ulaşdır, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Kuşak Güreşi Asbaşkan Vekili Fazıl Şolpan, Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür V. Prof. Dr. Hakan Tuna, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Geleneksel Sporlar Kuşak Güreşi Gençler Türkiye Şampiyonası Organizasyon Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Şengül Demiral yer aldı. Türkiye’nin çeşitli illerinden çok sayıda antrenör, hakem, yönetici ve sporseverin de katıldığı şampiyonada sabah başlayan müsabakaların ardından, 21 İlden 42 temsili sporcu tarafından geleneksel müzik eşliğinde açılış töreni gerçekleştirildi.

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Kuşak Güreşi Asbaşkan Vekili Fazıl Şolpan törende yaptığı konuşmada, Mezopotamya’da yapılan kazılarda ortaya çıkan kuşak güreşi tabletlerinin, kuşak güreşinin asırlardır yapıldığını kanıtladığını belirterek “Tarih boyunca dünya coğrafyasında yurt kuran Türkler, düğünlerde, toylarda ve şenliklerde kuşak güreşi yapmaktaydı. Bugün de bu başarılı organizasyonda bu geleneğin günümüze uzanan yansımalarını görmekteyiz.” dedi.

“Geleneksel Sporlar Kuşak Güreşi Gençler Türkiye Şampiyonası”nın Edirne’de düzenlenmesinin çok anlamlı olduğuna değinen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ise “Edirne, 1361’de Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olmuş, Balkanlar’ı ve İstanbul’u fethetmiş bir şehir. Edirne’ye baktığınızda medeniyetimizin her anlamda en güzel örneklerini görebilirsiniz. Bu noktada gücün ve kuvvetin önemli temsili de Kırkpınar’dır. Kırkpınar’a baktığınızda, Edirne’nin, geleneksel sporların başkenti olduğunu görürsünüz. Ata sporumuz olan güreşin tüm Türk toplumlarında çok önemli bir yeri vardır. Tarihte bir seyyah, Türk diyarlarını dolaşarak şu soruya yanıt aramış: ‘Türkler neden bu kadar güçlü? Türk gibi güçlü sözü nerden ileri geliyor?’… Sonuç olarak seyyahın ulaştığı kanaat, ‘güreş yaptıkları için güçlüler’ olur. Güreşi seviyoruz, Türk milleti işte bu yüzden güçlüdür. Gücün yanında zekiliğin, çevikliğin ve ahlakın da sembolü olan güreş, geleneksel sporlarımız arasında çok önemli bir yere sahip. Burada bulunan, ata sporumuza sahip çıkan tüm gençlerimizi ve geleneksel sporların yaşatılmasında değerli emek ve katkıları olan, spora gönül vermiş herkesi yürekten kutluyor, başarılı bir organizasyon olmasını diliyorum.” dedi.

Trakya Üniversitesi Geleneksel Sporlar Topluluğu öğrencilerinin de organizasyonlarda gönüllü olarak görev aldığını belirten Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, iki gün sürecek organizasyonda, daha önce Hatay ve Bartın’da yapılan grup müsabakaları sonucunda dereceye giren sporcuların bu şampiyonaya katılmaya hak kazandığını belirterek, “Edirne’deki şampiyonaya 21 ilden 120’ye yakın sporcu, 60’ı hakem olmak üzere federasyon temsilcilerimizle birlikte toplam 200 kişi katılıyor. Edirne’yi temsil eden Kuşak Güreşi Takımlarımız, Bartın’daki grup müsabakalarında şampiyonluk elde ederek burada düzenlenen şampiyonaya katılma hakkı elde etti. Bundan da ayrı bir mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ayrıca, organizasyonun Trakya Üniversitesi’nin bilimsel bir araştırma projesi olarak hayata geçirildiğini belirterek, “Değerli Hocamız, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dr. Öğretim Üyesi Şengül Demiral, üniversitemize geldiği günden bu yana sunduğu katkılarla bir öğretim üyesi nasıl fark yaratır, bunu bizlere en güzel şekilde gösterdi. Daha önce Judo Federasyonu’nu davet ederek güzel bir organizasyona imza atmıştı. Hocamızın yetiştirdiği evlatlarımız şampiyonluklar yaşıyor ve olimpiyatlarda yarışma hakkı elde ediyor. Emeklerinden ötürü kendisine teşekkür ediyorum. Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür V. Prof. Dr. Hakan Tuna’ya da, özellikle öğretim üyelerimize verdiği destek ve böylesine başarılı çalışmaların hayata geçirilebilmesi için yarattığı zemin nedeniyle teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Kuşak Güreşi Asbaşkan Vekili Fazıl Şolpan, şampiyonaya katkılarından dolayı Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na plaket takdim etti. Ardından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi Geleneksel Sporlar Topluluğu öğrencilerine teşekkür belgesi sundu. Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Spor Şube Müdürü Murat Ulaşdır, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür V. Prof. Dr. Hakan Tuna ve Geleneksel Sporlar Kuşak Güreşi Gençler Türkiye Şampiyonası Organizasyon Sorumlusu ve Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Şengül Demiral ile devam eden plaket takdiminin ardından şampiyonada Kuşak Güreşi Minik Takım tarafından hazırlanan gösteriler izlendi. Minik sporcuların gösterisinin ardından müsabakalara devam edilerek, sıkletlerine göre dereceye giren sporculara madalyaları takdim edildi.

Geleneksel Kırım Türkleri müzikleri ve yöresel kıyafetleriyle renkli görüntülere sahne olan kuşak güreşi hakkında basın açıklaması yapan Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Müsabaka Koordinatörü ve Kuşak Güreşi Asil Teknik Kurulu Üyesi Faruk Şolpan, federasyonun 8 branşta faaliyet içerisinde olduğunu belirterek “Kuşak güreşi, milattan önce 3.000 yılına dayanan tarihi bir geçmişe sahip olmakla birlikte Orta Asya ve Avrupa’da Türk izlerini taşıyan her yerde devam ettirilen geleneksel bir sporumuz. Bu müsabakalar, Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu 2018 yılı faaliyet takvimi içerisinde minikler, yıldızlar, gençler ve yetişkinler kategorilerinde gerçekleştiriliyor. Faaliyetlerimize yaklaşık 26 ilden sporcular katılarak grup müsabakaları şeklinde mücadele ediyor. Edirne’de düzenlenen bu organizasyon, gençler final müsabakalarına tanık olmakta. Her sıkletten sekiz sporcu gruplarda mücadele etmekte ve ilk dörde yerleşen sporcular bugün burada kıyasıya yarışmakta. Kuşak güreşinde Ülkemizde 50 kulüp faaliyet göstermekte.” dedi.

İki gün boyunca devam eden müsabakalar 08 Temmuz 2018 tarihinde sona erdi.

Bu içerik 09.08.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1173 kez okundu.