TRAKYA ÜNİVERSİTESİ, “GÖNÜL ELÇİLERİ ÇOCUK AKADEMİSİ” İLE UMUT OLMAYA DEVAM EDİYOR...

Trakya Üniversitesi, akademi ve halkı birleştiren, özellikle çocukların dünyasına yepyeni ufuklar katan yeni bir proje daha başlattı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun eşi Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun önderliğinde hayata geçirilen “Gönül Elçileri Çocuk Akademisi” projesi, 13 Mart Çarşamba günü Edirne’de başladı. Kapılarını Edirne’nin ilköğretim okullarındaki çocuklara açarak onların düşünce dünyasına yepyeni ufuklar kazandırmayı, çocukları üniversiteyle tanıştırarak, farklı atölye çalışmaları aracılığıyla değerler eğitimi vermeyi hedefleyen Trakya Üniversitesi, projenin ilk atölyesinde, Edirne Merkez Cumhuriyet İlkokulu’ndaki 3. ve 4. sınıflarda eğitim gören 20 öğrenciyi ağırladı. Öğrenciler, Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Selimiye Camii ve Millet Kıraathanesi’ni gezerek çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirdi.

Dr. Nilgün Tabakoğlu’nun fikri ve gayretleriyle hayat bulan, Trakya Üniversitesi’nin farklı fakültelerinden hocaların “Gönül Elçisi” olarak, tamamen gönüllü bir şekilde görev aldığı akademinin ilk misafirleri olan Edirne Merkez Cumhuriyet İlkokulu öğrencileri, gezinin ilk bölümünde Türkiye’nin bağımsız tek sanat yerleşkesi olan Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’ne gelerek Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Sergisi’ni gezdi. Ardından Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Kerem İşcanoğlu, öğrencilere Trakya Üniversitesi’ni tanıtan, üniversitenin sanatsal çalışmalarına odaklanan ve sanatın gücünü vurgulayan bir sunum yaptı. Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerinden oluşan 20 kişilik grup daha sonra Doç. Kerem İşcanoğlu rehberliğinde, İlhan Koman Resim ve Heykel Müzesi’ni ve heykel atölyesini gezdi. Doç. İşcanoğlu, öğrencilere İlhan Koman’ı tanıtarak büyük sanatçının Edirneli olduğunu ve öğrencilerin de istemeleri ve çok çalışmaları halinde onun gibi büyük bir sanatçı olabileceğini dile getirdi. Heykel atölyesinde çalışmaları büyük bir dikkatle inceleyen öğrenciler merak ettikleri konularda sorular sorarak detaylı bilgiler aldı.

Daha sonra Doç. Kerem İşcanoğlu eşliğinde serigrafi atölyesine geçen öğrencilere burada Fatih Sultan Mehmet Han tanıtılarak onun Edirne’de doğmuş, yetişmiş ve eğitim almış bir padişah olduğu anlatılarak, bunun üzerinden bir değerler eğitimi gerçekleştirildi. Öğrenciler ardından serigrafi atölyesinde, Doç. Kerem İşcanoğlu ve Öğr. Gör. Zerrin Pehlivan eşliğinde, Fatih Sultan Mehmet temalı defterleri keyifle yaparak, bir defter üretmenin tüm aşamalarını bizzat deneyimleyerek öğrendi.

Oldukça eğlenceli geçen gezinin ikinci durağında öğrenciler, ecdadımızın büyük mirası Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni gezdi. Trakya Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı ve Müze Müdürü Öğr. Gör. Hakan Akıncı’nın rehberliğinde Külliye’yi gezen öğrencilere, burada verilen sağlık hizmetleri ve geleneksel tıbbın ulaştığı noktalar hakkında bilgi verildi. Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı, Sultan II. Bayezid hakkında bilgiler vererek “Elinizde defterini taşıdığınız Fatih Sultan Mehmed’in oğlu Sultan II. Bayezid’in banisi olduğu bu yapı sadece şifa kapısı olmamış aynı zamanda aşevi, hamamı ve sıbyan mektebi ile sosyal devlet anlayışını yansıtan kompleks bir yapı olmuştur. Burada,  hastane binasında hoş koku, su sesi ve meşguliyet ile akıl hastaları tedavi edilirdi. Bunun yanı sıra bugün modern tıbbın çalıştığı birçok alanda da sağlık hizmetleri verilirdi. Tüm bunları başaran Edirneli yani sizlerin hemşehrisi Fatih’in oğlu II. Bayezid’dir. Eğer sizler de çalışır ve başarılı birer öğrenci olursanız şehriniz ve ülkenize böyle katkılar sunabilirsiniz.” dedi.

Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin tanıtımının yapıldığı gezinin ardından medeniyetimizin eşsiz eseri Selimiye Camii gezildi. Burada, aralarında daha önce Selimiye Camii’ne hiç girmemiş çocukların da bulunduğu öğrencilere, Selimiye Camii’nin benzersiz özellikleri anlatılarak Edirne’nin sahip olduğu değerler hakkında bilgiler verildi. Millet Kıraathanesi’nde verilen ikramların ardından, çocukların geçirdikleri günle ilgili duygularını kağıda dökmesiyle son bulan etkinlikte öğrenciler büyük mutluluk duyduklarını ve Edirne’nin sahip olduğu değerler hakkında çok önemli bilgiler edindiklerini ifade etti.

Gönüllere umudun ve geleceğin tohumlarını ekerek, yarınların mimarı çocuklara ulaşmak için çalıştıklarını belirten Dr. Nilgün Tabakoğlu, “Halen devam eden ve 55 çocuğumuzun hayatına dokunduğumuz Gönül Elçileri - Geleceğim Sensin Koro ve Orkestrası projemizin arkasından zaman kaybetmeden yeni ve daha çok sayıda çocuğa dokunabileceğimiz fikirler üzerinde çalışmaya başladık. Bu doğrultuda bir Çocuk Akademisi fikri geliştirdik. Edirne insanı tıpkı şehrin verimli tarlaları gibi… Biz, bir önceki projemizde o güzel çocuklarımızın gönül tarlalarına umudu ektiğimizde şehrimiz tüm gücüyle bizlere destek oldu. Gönül Elçileri – Çocuk Akademisi adını verdiğimiz bu yeni projemizle de kapsamı daha da genişletiyoruz. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün yönlendirmesiyle belirlenen, Edirne’nin on farklı ilkokulundan her birinin öğrencilerini, her hafta Çarşamba günleri üniversitemizde düzenleyeceğimiz farklı atölye çalışmalarında ağırlayacağız. Onlara başta Mimarlık, Mühendislik, Eğitim ve Güzel Sanatlar Fakültelerimizdeki atölyelerimizin yanı sıra gastronomi ve mutfak eğitimleri gibi birçok farklı alanda eğlenceli içerikler sunacağız. Hedefimiz, yaşayarak ve eğlenerek öğrenmelerini sağlamak, çocuklarımızın geleceğine ışık tutmak. Bu projede gönüllülük esasıyla çalışan hocalarımız başta olmak üzere herkese gönülden teşekkür ediyorum. İlk atölye çalışmamızı gerçekleştirerek, uzun süre devam etmesini planladığımız projemizi başlatmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi olarak yüklendikleri sorumluluğun ve tarihi mirasımızın bilincinde olduklarını ve kadim medeniyetimizin eşsiz değerlerinin gün yüzüne çıkartılmasını için tüm alanlarda çalışmalar yaptıklarını dile getiren Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Geçmişimizin değerlerini geleceğimiz olan çocuklara aktarmalı ve onları bu bilinçle yetiştirmeliyiz. Bu, farklı alanlarda nice önemli isimler yetiştiren kadim şehrimiz Edirne’ye bizim vefa borcumuzdur. Üniversitemiz tüm imkânları ile bu şehre hizmet etmeye devam edecek. Bu düşüncelerle projenin hayırlı olmasını diliyor, eşim Dr. Nilgün Tabakoğlu ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çocuklarımızın yüzünde küçük bir gülümseme oluşturarak, zihinlerinde geleceğe yönelik bir ışık yakabilirsek ne mutlu bize…” dedi.

Etkinliğin ardından, öğretmen ve ailelerle birlikte, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin de memnuniyetlerini dile getirerek teşekkür ettiği Trakya Üniversitesi Gönül Elçileri – Çocuk Akademisi projesi, her hafta Çarşamba günleri farklı çocukların ağırlanacağı, farklı atölye ve değerler eğitimi çalışmalarıyla devam edecek. Bu doğrultuda, 2018-2019 eğitim öğretim yılının sonuna kadar her Çarşamba günü, gastronomi, mimarlık, mühendislik, güzel sanatlar başta olmak üzere farklı alanları kapsayan atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. Her atölye çalışmasının misafirleri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belirlenen farklı ilköğretim okullarında okuyan öğrenciler olacak.

Bu içerik 15.03.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 1340 kez okundu.