TOURETTE SENDROMU VE TİKLERLE YAŞAM

Engelsiz Trakya Üniversitesi Birimi tarafından düzenlenen “Tourette Sendromu ve Tiklerle Yaşam” konulu panel 25 Nisan 2017 tarihinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcısı ve Engelsiz Trakya Üniversitesi Birim Sorumlusu Prof. Dr. Cem Uzun açılış konuşmasında verimli bir toplantı olacağını belirterek teşekkürlerini iletti.

İktisadi ve idari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selda Çağlar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Prof. Dr. Yankı Yazgan öncülüğünde birçok farklı disiplinden gelmiş öğrenciler tarafından kurulan, tik bozuklukları ve Tourette Sendromu üzerine geliştirdikleri toplumsal farkındalık projesiyle Sabancı Vakfı ‘Fark Yaratanlar’ ödülünü alan Türkiye Tik/Tourette Sendromu Gönüllüleri üyeleri ile topluluğun bilimsel danışmanlığını yürüten Prof. Dr. Yankı Yazgan ve Dr. Özlem Çakıcı tarafından Tourette Sendromuna ilişkin sunumlar yapıldı. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verildi.

Panelde Prof. Dr. Yankı Yazgan konuşmasında “Tik kişinin yaşamını ve gelişimi etkileyen, amaçlanmadan yapılan hareketlerdir. Kontrol ve denetim mekanizmaları iyi çalışmadığı zaman tikler meydana çıkıyor.” dedi. Düşüncelerin ve davranışların arasındaki kontrol yavaşladığında ya da eksildiğinde tiklerin meydana çıktığını da sözlerine ekledi.

Tourette Sendromu Gönüllülerinden Yağmur Kaymaz ve Pınar Uysal’ın Tourette Sendromunun tarihçesi, okul ve sosyal hayat üzerine etkilerinden bahsetti. Program  Dr. Özlem Çakıcı’nın tedavi yöntemleri ve son gelişmeler hakkında verdiği bilgilerle devam etti.
  
Bir ilk gerçekleştirilerek işaret dili uzmanı tarafından konuşmaların işaret diliyle de katılımcılara aktarıldığı program soru cevap bölümüyle sona erdi.
Bu içerik 28.04.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 711 kez okundu.