TIP FAKÜLTESİ VE İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULUNUN BAŞARISI

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Prof. Dr. Derya Demirbağ Kabayel ve İpsala Meslek Yüksekokulu Elektronik ve Otomasyon Bölümü Mekatronik Bölümü Dr. Aydın Güllü’nün danışmanlığında kurulan ekibin 1 yıllık çalışmaları ile felçli hastalara robot geliştirildi. Mekatronik öğrencileri Mücahit Kuralay ve Ahmet Robin Ramazanoğlu’nun da yer aldığı ekip hem Trakya Üniversitesinin hem de Ülkemizin gurur duyacağı başarılı bir sürece imza attı. Geliştirdikleri robotik sistem ile henüz prototip bir model aşamasında iken ulusal alandaki birçok yarışmada derece alan ekip son olarak Trakya Kalkınma Ajansının düzenlediği yarışmada ikincilik alarak Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazandı.

İnmeli hastaların felçli ellerini çalıştırmaya yönelik geliştirilen robot; yerli üretim olması, maliyet uygunluğu, ulaşılabilirlik kolaylığı gibi birçok avantaja sahip. İnme sonrasında insan beynini yeniden programlamak amacı ile hastanın felçli eline fonksiyonel hareket sağlama prensibi ile çalışmaktadır.   Bu teknolojik gelişme; hastane ve evde hastaların rehabilitasyon süreçlerini kolaylaştıracak.

Bu içerik 08.05.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 731 kez okundu.