TIP FAKÜLTEMİZ İÇİN TARİHİ GÜN

Üniversitemiz Tıp Fakültesinin Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu tarafından akredite, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından tescilli bir dernek olan Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğinden (TEPDAD) 2018-2024 Eğitim Öğretim Yılında akredite edilmesinin duyurulması amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Prof. Dr. Cem Uzun, Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, Başhekim Prof. Dr. Abdullah Taş, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Tezel, Prof. Dr. Mustafa İnan ile tıp fakültesi öğretim üyeleri katıldı.

Toplantıda ilk olarak konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Tıp Fakültemiz için tarihi bir gün. Sevincimizi paylaşmak istedik. Tıp Fakültemiz uluslararası akreditasyon almaya hak kazandı. Bu tarihi bir zafer. Trakya Üniversitesinde güzel şeyler oluyor.” dedi.

Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, “Bugün mutlu ve gururluyuz. 40 yılı aşkındır eğitim veren bir fakültenin bağımsız bir kuruluş tarafından akredite edildiği bir gün. Tıp Fakülteleri ile toplum arasında gizli bir sözleşme imzalanır. Tıp fakülteleri iyi hekimler yetiştirir, sağlık hizmetlerine ve sektöre yön verir. Bu misyonu yerine layıkıyla getirmek için de bağımsız kuruluşlar tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. Türkiye’de eğitim veren 100’den fazla tıp fakültesi içerisinde akredite olmuş 27 fakülteden biri olduk. 2018-2024 Eğitim Öğretim yılları için Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği tarafından akredite edildik. 2024 yılından sonra da akreditasyonumuzu korumak için çalışacağız. Peki bu akreditasyon öğrencilerimize ne kazandıracak? ÖSYM’nin tercih kılavuzunda Fakültemiz, akredite fakülteler içerisinde yer alacak. 2023 yılından itibaren Avrupa ve Dünya’nın önemli merkezlerinde akredite olmamış fakültelerden mezun olanlar uluslararası sınavlara giremeyecek. Bu akreditasyonla iyi sağlık hizmeti veren, sağlık hizmetlerini yönlendiren ve geliştiren hekimler yetiştireceğiz. Aslında işimiz yeni başladı. Bu kaliteyi devam ettirmek ve birikimimizi Balkan üniversiteleri ile paylaşmak istiyoruz.

TEPDAD ve Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu hakkında bilgi veren Üniversitemiz Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eskiocak, “Tıp eğitiminin dünyada belirli standartları koruyabilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaları değerlendiren kuruluşlar oluyor. TEPDAD da bunlardan biri. Biz Öz Değerlendirme Raporu’nu Ağustos 2017’de verdik. Fakültemiz TEPDAD tarafından yerinde incelemeye uygun bulunarak bir heyet tarafından ziyaret edildi. Ziyarette eğiticilerle, öğrencilerle ve tüm paydaşlarla görüşülerek standartları karşıladığı anlaşıldı. Tıp eğitiminin standartları her geçen gün gelişiyor. Biz bu akreditasyonla artık bir üst lige çıktık. Standartları devam ettirerek bu ligden düşmeyeceğiz.” dedi.

Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı  Öğretim Üyesi ve Akreditasyon Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Sabri Cığalı, akreditasyon nedeni ile yaşadığı mutluluğu paylaşarak “Bu bir ekip işi. 70 kişinin doğrudan 100’den fazla kişinin de dolaylı olarak destek verdiği bir süreci geride bıraktık. Bu süreçte öğrencilerimizden de destek gördük. Öğrencilerimizde bu isteği gördük. ‘Bir ülkenin zaferi, eğitilmiş bireyleridir.’ sloganıyla yola çıktık. Uzun ve yorucu bir süreçte geceli gündüzlü çalıştık ama emeklerimizin karşılığını aldığımız için de mutlu ve gururluyuz. Bu gurur bize yeni ödevler yüklüyor. Artık sürekli gelişen standartlara göre kendimizi yenilemeliyiz. Bu süreçte bizi yalnız bırakmayan ve destek veren Rektörümüze de teşekkür ederim.” dedi.

Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ahmet Muzaffer Demir, “Bir fakülte için akreditasyon çok önemli. Üniversitemizde daha önce bölüm bazında Kimya ve Biyoloji bölümleri akredite oldu fakat fakülte bazında bunu gerçekleştiren ilk fakülteyiz. Artık süper ligdeyiz ve bu ligde kalmak istiyoruz. Bu motivasyonla çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Tıp eğitiminin kalitesinin ölçülebilirliği, bu kuruluşların değerlendirmeleridir. Dünya’da bu değerlendirmeyi yapabilecek olan 9 kuruluştan bir tanesi de Türkiye’de. TEPDAD’ın aradığı nitelikleri inceledik ve bunu başaracağımıza inandık. Buradaki bu çekirdek ekip 1.5 yıl boyunca geceli gündüzlü bu sürece hazırlık için çalıştı. TEPDAD’dan gelen ekip 5 gün boyunca ders içeriklerinden dersliklere kadar her açıdan bizi incelediler. Biz dersimizi çalışmıştık. Tüm sorunları çözen bir akreditasyon süreci oldu ve nihayetinde akredite olduk. Bu gurur duyulacak bir olay.” dedi.

Göreve geldiklerinden bu yana kalite ve akreditasyon süreçlerine önem verdiklerini belirten Rektörümüz, “Bologna süreci ile diplomalarımız ve eğitimimiz Avrupa’da geçerli. Fakat akreditasyon ile önümüze çıkan ufak tefek tüm engelleri kaldıracağız. Bunun için de tüm bölümlerimizin akreditasyonu için çalışıyoruz. Artık niteliğe dikkat ediyoruz. Uluslararası nitelikte eğitim verdiğimize inanıyoruz. Trakya Üniversitesi olarak Mart ayında Tetova’da gerçekleştirilecek olan Balkan Üniversiteler Birliğinde de bu tecrübelerimizi paylaşacağız, onları da motive edeceğiz. Bu her yönüyle muhteşem bir olay. Bu ekipte yer alan ve sürece desteği bulunan herkesi tebrik ediyorum.” dedi.

Bu içerik 09.03.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 3377 kez okundu.