SEPSİS TANIMLAMA FARKINDALIK VE TEDAVİ KONFERANSI İLE SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ BİLGİLENDİ

Dünya Sepsis Günü kapsamında Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde 2014 yılından bu yana sağlık personeline yönelik olarak sürdürdüğü SEPSİS farkındalığı ve tanısı ile ilgili eğitim çalışmaları kapsamında Üniversitemiz Anesteziyolojı Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Memiş Tıp Fakültesi Amfi Binası’nda 13 Eylül 2017 tarihinde “Sepsis Tanımlama, Farkındalık, Tedavi” isimli bir konferans verdi.

Yoğun bakım sağlık hizmeti verilmesi sırasında en çok karşılaşılan hastalık olan, Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS hakkında Ülkemizde az olan farkındalığın artırılması ve sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen konferansa yoğun katılım gerçekleşti.

Prof. Dr. Dilek Memiş, sepsisin tarihçesinden bahsederek başladığı konferansta hastalığın 2004 yılında Amerika’da bir diş hekiminin kızının ameliyat sonrasında vefat etmesi ile fark edildiğini ve 2011 yılında Sepsis Alliance Derneği’nin kurulmasıyla hastalıkla mücadelenin küresel bir hal aldığını belirtti. Sepsis sebebiyle ölümlerin görülme sıklığının başka hastalıklarla karıştırılmasına, hastalığın fazla tanınmamasına rağmen her geçen yıl arttığından, gelişmiş ülkelerde sepsis ile mücadeleye büyük önem verildiğinden bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş Türkiye’de bu oranın %2 seviyelerinde olmasını yeni tanımlanan bir hastalık olması sebebiyle ölüm sebeplerinin başka hastalıklar ile karıştırıldığına dikkat çekti.

Sepsisin tanımlarından bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş tanı esnasında enfeksiyon şüphesinden, immünolojik bozukluklardan ve organ bozukluklarından şüphelenerek adımlar atılması gerektiğini, bu süreçte solunum hızı ve kan basıncının hastanın sepsis tanısında önemli yer ettiğini belirtti. Septik şokta ise bu bulguların yanı sıra laktak oranlarının yüksekliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Tedavi süreçlerinde hızlı davranılmasının hasta için hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Dilek Memiş; sıvı alımının, oksijen seviyesinin kontrolünün, arter basıncının tedavide önemli rol oynadığını, enfeksiyon için de antibiyotik tedavisinin öneminden bahsetmesi ile konferans son buldu.

ÜNİVERSİTEMİZ "TÜRKİYE’NİN 500 BÜYÜK HİZMET İHRACATÇISI"NDAN BİRİ OLDU

Dünya ticaretinde payı her geçen gün artan hizmet ihracatı ile ilgili Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yayımlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı” araştırmasının sonuçlarında Üniversitemiz sektöründe 8. genel sıralamada 474. olarak büyük bir başarıya imza attı. Üniversitemiz, elde ettiği bu başarıyla İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Bü..

YENİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI VE ÜNİVERSİTEMİZDEN ORTAK ÇALIŞTAY

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Üniversitemiz ev sahipliğinde 16-17 Ocak 2018 tarihleri arasında Roman çocukların eğitime devamlılığını sağlamak amacıyla çalıştay gerçekleştirildi. Üniversitemiz Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda gerçekleştirilen Roman Çalıştayı açılışına Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’in yanı sıra Bakan Müşav..