SEPSİS TANIMLAMA FARKINDALIK VE TEDAVİ KONFERANSI İLE SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ BİLGİLENDİ

Dünya Sepsis Günü kapsamında Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde 2014 yılından bu yana sağlık personeline yönelik olarak sürdürdüğü SEPSİS farkındalığı ve tanısı ile ilgili eğitim çalışmaları kapsamında Üniversitemiz Anesteziyolojı Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Memiş Tıp Fakültesi Amfi Binası’nda 13 Eylül 2017 tarihinde “Sepsis Tanımlama, Farkındalık, Tedavi” isimli bir konferans verdi.

Yoğun bakım sağlık hizmeti verilmesi sırasında en çok karşılaşılan hastalık olan, Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS hakkında Ülkemizde az olan farkındalığın artırılması ve sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen konferansa yoğun katılım gerçekleşti.

Prof. Dr. Dilek Memiş, sepsisin tarihçesinden bahsederek başladığı konferansta hastalığın 2004 yılında Amerika’da bir diş hekiminin kızının ameliyat sonrasında vefat etmesi ile fark edildiğini ve 2011 yılında Sepsis Alliance Derneği’nin kurulmasıyla hastalıkla mücadelenin küresel bir hal aldığını belirtti. Sepsis sebebiyle ölümlerin görülme sıklığının başka hastalıklarla karıştırılmasına, hastalığın fazla tanınmamasına rağmen her geçen yıl arttığından, gelişmiş ülkelerde sepsis ile mücadeleye büyük önem verildiğinden bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş Türkiye’de bu oranın %2 seviyelerinde olmasını yeni tanımlanan bir hastalık olması sebebiyle ölüm sebeplerinin başka hastalıklar ile karıştırıldığına dikkat çekti.

Sepsisin tanımlarından bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş tanı esnasında enfeksiyon şüphesinden, immünolojik bozukluklardan ve organ bozukluklarından şüphelenerek adımlar atılması gerektiğini, bu süreçte solunum hızı ve kan basıncının hastanın sepsis tanısında önemli yer ettiğini belirtti. Septik şokta ise bu bulguların yanı sıra laktak oranlarının yüksekliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Tedavi süreçlerinde hızlı davranılmasının hasta için hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Dilek Memiş; sıvı alımının, oksijen seviyesinin kontrolünün, arter basıncının tedavide önemli rol oynadığını, enfeksiyon için de antibiyotik tedavisinin öneminden bahsetmesi ile konferans son buldu.

SULTAN II. BAYEZİD KÜLLİYESİ SAĞLIK MÜZESİ ULUSAL BASININ GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜYOR

Üniversitemiz bünyesinde 21 yıldır ziyaretçilerini ağırlayan ve dünyanın en prestijli müzecilik ödüllerinden birinin sahibi olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, 05 Mayıs 2018 tarihinde rekorlarına bir yenisini daha ekleyerek bir günde 7.500 ziyaretçiyi ağırlamıştı. Her yıl ziyaretçi sayısını istikrarlı bir şekilde artıran, şehrimize gün geçtikçe daha fazla turist kazandıran Sul..

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ŞEHİT RESSAM HASAN RIZA GÜZEL SANATLAR MESLEK YÜKSEKOKULU MEZUNİYET TÖRENİ

Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Mezuniyet Töreni, 21 Mayıs 2018’de Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Törene, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yılmaz Çan, İpsala Teknik Meslek Yüksekokulu Müdürü ve MEYOK Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Hayati Arda, Teknik Bilimler Meslek..