SELÇUKLU DÖNEMİ TÜRK MEDENİYETİ KONFERANSI

Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen Prof. Dr. İlhan Erdem'in "Selçuklu Dönemi Türk Medeniyeti" konferansı Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Hakkı İnan Konferans Salonu’nda 12 Nisan 2018 tarihinde gercekleştirildi. Konferansa Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İlker Alp, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Ömer Soner Hunkan, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğretim Görevlisi Bülent Akyay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferansta, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Prof. Dr. İlhan Erdemir'in özgeçmişi okundu. 

Prof. Dr. İlhan Erdem gerçekleştirdiği konferansta “Burada kısa zamanda sizlere faydalı olacağını düşündüğüm belli şeyleri paylaşmak istiyorum. Selçuklu dönemini biliyorsunuzdur. Hocalarınız geniş olarak anlatmıştır. Selçuklu Devleti batı kültürünün miladıdır. Bizim tarihimiz Selçuklu Devleti ile başlamıştır. Son derece önemlidir. Tabi ondan öncede medeniyetler vardır. Ancak baskın medeniyet kültürü Selçuklu Türk medeniyeti veya Türk İslam medeniyetidir. Bügün batı medeniyetiyle tanzimattan beri olan bağımız dolayısıyla batı medeniyetine eklenmişizdir. Bügün bu denklemin içinde kendi yorumumuzu bulmaya çalışıyoruz. Yani Selçuklu islam ve batı dünyası içinde yerimiz nerededir? Biz kimiz? gibi kimlik arayışı bugün de devam etmektedir. Kısa zamanda medeniyeti tanımlamak çok zordur. Medeniyet tanımı çok geniş ölçekli bir konudur. Her topluluğun her uygarlığın bir medeniyet tanımı vardır. Bizde malesefki medeniyet tarihçisi pek yoktur. Mesela Ziya Gökalp Türk medeniyetinden bahseder. Görüşleriyle pek çok tarihçiyi etkilemiştir. Benim görüşüm tarihin yazıyla başladığı gibi medeniyetin yazı ve edebiyatla başladığıdır. Öncelikle Edebiyatın gelişmesidir, düşüncelerdir, yapılan çalışmalardır diyebiliriz. Çünkü her şey dilden türer. Edebiyat tarihsel birlikteliktir. Tasavvuf islam düşüncesine Selçuklularla girmiştir. Selçuklularla beraber islam dünyasına büyük bir değişim, yenilik girmiştir. Medeniyet demek şehirleşme demektir. Selçuklu döneminde de şehirleşmeye çok önem verilmiştir.” dedi.

Konferans sonunda Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İlker Alp, Prof. Dr. İlhan Erdem’e günün anısına hediye takdim etti.
Bu içerik 13.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 941 kez okundu.