Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakülte, Öğretim Üyesi Begona Rodriguez “Plastiğe Hayır” isimli toplumsal bir kampanya yürütüyor. Edirne ve bölgede plastik kullanımının azaltılması ve çevreye bırakılmış plastiklerin toplanmasına öncülük eden Rodriguez, geçtiğimiz günlerde Monako Prensliğinde gerçekleştirmeyi planladıkları “Fighting Pollution In The Mediterran” projesinin sunumunu gerçekleştirdi.

Çalışmalarından bahseden Rodriguez, “Ben öncelikle hareketimizden bahsetmek isterim. Biz Edirne ve daha büyük bir perspektif içerisinde Akdeniz Bölgesinde plastik ile oluşan çevre kirliliği konusunda duyarlı bir topluluğuz. Plastiğe karşıyız çünkü plastik doğada yüz yıl çözülmeden, doğaya karışmadan kalabiliyor. Çözüldükten sonra oluşan atıklar da yine çevreyi kirletmeye devam ediyor. Yani plastiğin doğada kaybolması bile aslında bir çözüm değil. Plastik kullanımı hayatımızda o kadar yaygın ki çoğu zaman çevreye ne kadar zarar verdiğini görememekteyiz. Dünyada her dakika bir Milyonun üzerinde plastik poşet kullanılıyor. Her 5 saniyede bir ton plastik atık denizlere boşaltılıyor. Bu nedenle her yıl 100.000’in üzerinde deniz canlısı ölüyor. Denizlerin ve okyanusların bu kadar önemli olma nedenlerinden bir diğeri ise ihtiyacımız olan oksijenin bir kısmının buralarda üretiliyor olması.  Buna karşı üretilen plastiğin sadece %5’i geri dönüşüm süreçlerine girerek yeniden kullanılıyor. Bu yüzden herkese ‘Plastiğe Hayır’ diyoruz. Herkesi plastik kullanmamaya aynı zamanda gerçekleştirdiğimiz etkinliklere katılmaya çağırıyoruz. ” dedi.

Edirne’de gerçekleştirdikleri faaliyetlere de değinen Rodriguez “Edirne’de Trakya Üniversitesinin desteği ile birçok kampanya yürütmekteyiz. Edirne genelinde plastik atıkları toplayarak çeşitli kampanyalar yürütüyoruz. Bu kampanyalara sivil toplum örgütleri ve çeşitli kamu kuruluşlarından da katılımlar oluyor. Bu durumdan oldukça memnunuz. Gönüllüler tarafından oluşan ekibimize katılım oldukça iyi” dedi.

Uluslararası arenada da faaliyetler yürüten Rodriguez geçtiğimiz günlerde Edirne Doğa Sporları Kulübü ile “Fighting Pollution In The Mediterran” adlı projenin sunumu için Monako’ya gitti. Burada ön elemeleri geçerek hibe başvurumuz için bir sunum gerçekleştirdik. Projemiz sayesinde Edirne’de plastik kullanımını azaltmak ve file kullanımını artırmak istiyoruz.  Edirne Doğa Sporları Kulübünden Bülent Bacıoğlu ve Seda Erat da bu projeye destek verdi.” dedi.  
Bu içerik 14.04.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 604 kez okundu.