ÖĞRETİM ÜYEMİZ HANSARAY PANELİNE KATILDI

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Gazi Üniversitesi Konser Salonu’nda gerçekleştirilen Ukrayna’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterdiği Hansaray’ın reastorasyon adı altında tahrip edilmesini konu alan “Hansaray: Dün Bugün, Yarın (?)” konulu panel ve fotoğraf sergisine panelist olarak katıldı. Panelde Prof. Dr. Engin Beksaç’ın yanı sıra Arkeolog Doç. Dr. Aliye İbrahimova, Tarihçi Dr. Nicole Kançal-Ferrari, Prof. Dr. Anatoliy Antonyuk, Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Hakan Kırımlı panelist olarak yer aldı.

Panelde bir konuşma gerçekleştirerek pek çok restorasyon çalışmasında yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Engin Beksaç, “Hansaray; insanlığın mirası olan büyük bir anıt. Kırım da insanlık tarihi açısından önemli bir merkez. Avrupa ile Asya’nın birleşip kaynaştığı bir nokta. Sanat tarihi verilerinden, arkeolojik verilerden bunu anlıyoruz. Bahçesaray ve Hansaray Türk-İslam kimliği açısından bir semboldür.” dedi. Prof. Dr. Beksaç, Hansaray’ın restorasyon adı altında yok edilmeye çalışılmasının sebebinin “Hansaray Kırım Türklerinin malıdır. Hansaray, Kırım Tatarlarının Türk dünyası içindeki var oluşunun bir sembolüdür. Betonlaşma tarihi bir anıt için utançtır. Bir akademisyen olarak sonuna kadar bu restarasyonun karşısındayız.” olduğunu ifade etti.

Bu içerik 02.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 850 kez okundu.