MİNİK AŞÇILAR TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL TESİSLERİ’NDE

Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Sürekli Eğitim Merkezi iş birliğinde düzenlenen “Çocuklara Özel Yaz Okulu”na katılan 7-12 yaş grubundaki çocuklar, Trakya Üniversitesi Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen “Mutfakta Gelişim Atölye Çalışması”na katılarak eğlenceli dakikalar geçirdi. Birbirinden farklı aktivitelerle programını her geçen gün zenginleştiren yaz okulu minik misafirlerini, Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesindeki Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nde ağırlayarak, mutfak sanatları konusunda keyifli bir atölye çalışması gerçekleştirdi. Akademisyen ve usta aşçılar eşliğindeki atölye çalışmasında, önlükleri ve şapkalarıyla renkli görüntüler sergileyen çocuklar mutfakta gönüllerince eğlenirken oldukça farklı bir deneyim yaşadı. Yoğurt yapımından hamur açmaya kadar pek çok bilgi edinen öğrenciler, hazırladıkları meyveli yoğurtlar, lokmalar, sütlü tatlılar ve ekmeklerle birçok lezzeti üretme ve tatma fırsatı buldu.

Hizmet kalitesini her geçen gün daha da artıran, lezzetli, uygun fiyatlı yemek alternatiflerinin yanı sıra son zamanlarda sosyal medyadaki paylaşımlarıyla büyük beğeni toplayan, Edirne’nin seçkin mekanlarından Trakya Üniversitesi Meriç Kenarı Sosyal Tesisleri’nin sorumlusu, Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı İşletmeler Genel Koordinatörü Öğr. Gör. Burak İşçimen, mutfak atölyeleri düzenleme fikrinin temellerini minik ellerle başlatmış olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek “Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun desteğiyle, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ile Sürekli Eğitim Merkezi iş birliğinde düzenlenen bu programa, Sosyal Tesislerimiz bünyesinde ne katabiliriz diye düşündüğümüzde, çocuklarımızın gelecekte daha üretken ve girişimci olmaları adına pek çok faaliyeti bir arada gerçekleştirebileceğimizi gördük. Geleceğimiz olan çocuklarımızın üretim süreçlerine daha yakından tanıklık edebilmesi ve yalnızca tüketen değil üreten bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamak temel hedefimiz oldu. Ekmek mayalamak ve mayalama süreçlerinin neler olduğu, hamurun nasıl mayalanarak büyüdüğü gibi aşamaları sunan bir ekmek mayalama atölyesi, yoğurdun nasıl mayalandığını gösteren yoğurt yapım atölyesi gibi çalışmalar düzenledik. Daha sonra kendi oluşturdukları hamur ve yoğurtlardan farklı lezzetler hazırlamalarını sağladık. Geleneksel anlayış ve yaklaşımlarımızı da sürdürebilmek ve geliştirebilmek adına kendi elleriyle hazırladıkları lezzetleri, günün sonunda ailelerine götürebilmelerini hedefledik. Çocuklarımızın burada geçirdikleri süre zarfında oldukça mutlu olduklarını gözlemledik. Hem çok eğlendiler hem de üretim sürecine son derece uyum sağladılar. Bu yaklaşımları gelecekte daha da ileriye taşımayı amaçlıyoruz. Eğitimlerin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.” dedi.

Çocuklarla başlattıkları bu eğitimleri yakın zamanda Trakya Üniversitesi’nin farklı birimleri ve diğer kurumları hedefleyerek, yetişkinler için de hazırlayacaklarını belirten Öğr. Gör. İşçimen, “Eğitimlerimizi, ’Çırak, Kalfa ve Usta Aşçı Yetiştiriciliği Programı’ ile taçlandırmak istiyoruz. Bazı temel ve teorik bilgilerden başlayarak daha çok işin kimyasını ve etkili üretmeyi insanlara öğretmeyi amaçlıyoruz. Bunun küçük adımlarını çocuklarımızla birlikte attık. Gelecekte de gastronomiye, Edirne’nin turizmine katkı sağlamak ve bu alanda çalışmak isteyenlerin yetişmesine ve sertifikalandırılmasına imkân oluşturmak için çalışıyoruz. Eğitimler neticesinde mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri kazanan bireylerin, yiyecek içecek hizmetleri alanında; konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, kurum mutfaklarında, otellerde, restoran, kafeterya ve pastaneler gibi pek çok alanda istihdam imkânı bulmasını hedefliyoruz. Bu çalışmalarda Rektörlüğümüz, Sürekli Eğitim Merkezimiz ve Arda Meslek Yüksekokulumuz’un önemli katkıları olacak. Gastronomi, ülkemiz turizmi açısından büyük önem taşıyor. Bizler de Trakya Üniversitesi olarak, akademik bilgiyi uygulama ve tecrübeyle birleştiren bir yaklaşımla, Edirne’nin turizmine katkı sunmak için gastronomi alanındaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

Bu içerik 17.07.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 896 kez okundu.