MEDENİYETLER TARİHİ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen konferanslar dizisinin üçüncüsü olan ve İlahiyat Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç’ın konuşmacı olarak yer aldığı “Medeniyetler Tarihi” adlı konferans 16 Nisan 2018 tarihinde Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç konuşmasında medeniyetlerin temelinde dinin etkisinin büyük olduğunu belirterek yeryüzündeki dinlerin sadece bireysel inanç, düşünce veya eylemi ortaya koyma, benimsetme veya uygulatma gayesinde değil, aynı zamanda medeniyetlerin oluşmasında da önemli bir rolü üstlendiğini ifade etti.  Prof. Dr. Cevdet Kılıç, İslam medeniyetinin kendine has kurumları, bilim, sanat ve mimarî eserleri, sosyal hayatı, düşünce yapısı ile dünya tarihinin yaklaşık on iki asrına damgasını vuran ve bugün hala etkisini sürdürmekte olan büyük medeniyetlerden biri olduğunu belirtti. 

Din olarak İslam’ın insanlığa katkısının boyutlarını anlayabilmek için prensipleri doğrultusunda şekillenen medeniyetini de çok iyi etüt etmek gerektiğinin elzem olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç kültür ve medeniyet kavramları hakkında bilgiler vererek iki kavram arasındaki ilişkiden söz etti. Siyaset, ekonomi, eğitim, imar ile coğrafya, toplum, din, ahlak ve kültür gibi maddî ve manevi değerlerin, medeniyetlerin oluşumunda önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Kılıç bu değerlerin ayrıca medeniyetlerin sağlam bir zeminde yükselmelerine de katkıda bulunduklarını belirtti.

Konferansın devamında yeryüzünde var olan medeniyetlerden örnekler de sunan Prof. Dr. Kılıç, Sümer medeniyeti, Bâbil medeniyeti, Yunan (Grek) medeniyeti, Mısır medeniyeti, İran medeniyeti, Çin medeniyeti, Hint medeniyeti ve İslam medeniyeti gibi büyük medeniyetlerle birlikte coğrafya ve zaman açısından etkileri daha sınırlı olan diğer medeniyetlere de değindi. Prof. Dr. Kılıç, bu medeniyetlerden; Eski Anadolu medeniyetleri (Eti, Hitit, Fenike gibi), Eski Amerika medeniyetleri (Aztek, İnka, Maya gibi), Eski Türk medeniyetleri (Göktürk, Uygur, Hun gibi) olarak söz etti.

İslam medeniyetine müstakil bir pencere açan Prof. Dr. Kılıç, bu medeniyet, miladî VIII. asırda ortaya çıkan ve Endülüs’ten Çin’e kadar uzanan geniş bölgede hüküm sürmüş, temelinde İslam dininin prensiplerinin olduğu ve varlığını bugün hala devam ettiren farklı etnik unsurlardan oluşan Müslümanların kurdukları medeniyetin adıdır şeklinde konuştu.

Son olarak Batı medeniyeti hakkında yorum ve değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Cevdet Kılıç, dinleyiciler tarafından ilgi ile takip edilen konferansta önemli bilgiler paylaştı.

 

Bu içerik 17.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 698 kez okundu.