KÜTÜPHANE YÖNETİCİLERİ EDİRNE’DE BULUŞTU

         Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) Kütüphane ve Bilgi Merkezi Yöneticileri toplantısı 15 - 16 Kasım tarihlerinde Edirne’de gerçekleşti.

         Ülkemizdeki tüm akademik kütüphaneleri bir araya getiren toplantının açılışında Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Recep Zogo konuşmasında,

         “Ülkemizde Akademik Kütüphaneleri’nin gelişmesinde önemli rol oynayan Anadolu Üniversite Kütüphaneleri  Konsorsiyumu kısa adıyla ANKOS bugün itibarıyla 13 yaşını doldurmuş bulunmaktadır.

         Bugün ve yarın düzenlenecek toplantılarda geldiğimiz noktayı değerlendirecek, gelecekte yapılacaklar hakkında bir strateji belirleyeceğiz. Gündem yoğun. Toplantıya katılım yüksek. Katılımınızdan dolayı hepinize tekrar teşekkür ederim.

         Kütüphanemiz, Üniversitemizin gözbebeğidir. Bu yıl birçok üniversite kütüphanesinin uygulamaya koyduğu 7/24 uygulamasında ikinci yılımıza girdik. Bu uygulama ile kullanıcılarımıza,  zaman sınırı olmaksızın araştırma yapma ve ders dışı çalışma imkanı sunmaktayız. Son dönemde Rektörümüzün verdiği destekle, basılı ve elektronik kaynaklarda önemli artışlar sağladık. Zengin görsel materyale sahibiz.  RFID sistemini kurduk ve kullanmaktayız. Kütüphane binasında sıcak-soğuk klima sistemi  mevcuttur. Binamızda, konferans, seminer  ve sergi salonumuz vardır. Bugün toplantı sonunda beraberce kütüphaneyi ziyaret edeceğiz. Bu esnada sizlere kütüphanemizi daha yakından tanıtacağım. Ayrıca ziyaret esnasında özel bir çalışma olan, Dünya Mirası; Selimiye adlı fotoğraf sergisinin açılışını yapacağız” dedi.

           Ankos Başkanı Ertuğrul Çimen:

           “Tüm üniversite kütüphanelerinin üyesi olduğu, ANKOS’un temel amacı, Üniversite kütüphanelerinin elektronik kaynaklara erişim sağlama noktasında kollektif hareket ederek, yayın alımlarında ki maliyeti paylaşmaktır. Bilgiye ulaşmada ortaya çıkan yüksek maliyetlerin bölüşülmesi esastır.

          Ülkemizde çok fazla alanda rastlanmayan bu tür gönüllü oluşumlar sayesinde, ülke kaynaklarında önemli tasarruflar sağlanmış ve sağlanmaya devam etmektedir. Bu paylaşım, kütüphaneleri mali açıdan koruduğu gibi, yeni kurulan ve küçük ölçekli kütüphanelerin gelişmesine de önemli katkı sağlamaktadır.”  dedi.

         Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener YÖRÜK yaptığı konuşmasında,

        “Bilgi ve kitap avcıları, Ankos toplantısını burada yapmanız  Trakya Üniversitesi açısından memnuniyet vericidir, bundan sevinç duyduk. Üniversitelerin amacı bilgiye, hakikate ve realiteye ulaşmaktır. Kütüphane çalışanları olarak sizler, Divânu Lügati't-Türk’ün peşinde koşan Ali Emîrî Efendi’lersiniz. Ankos kurulduğu günden bugüne değin başarı grafiğini hep ileri götürmüş bir kurumdur. Bu arada genel bir önerimi iletmek isterim Ankos ismine Trakya’nın “t”sini eklenirse, Antkos olursa güzel olacağını düşünmekteyim.

         Bugünün dünyasında sınırlar artık suni’dir. Sosyolojik açıdan bakarsak Balkan’lar artık sınır kabul etmiyor. Trakya bölgesi olarak bizler Anadolu ruhundan ayrı değiliz, eminimki sizlerde Trakya’yı bir kabul ediyorsunuzdur.

        Trakya Üniversitesi aslında 1480’li yıllarda kurulmuş olan tıp fakültesi ve hastanesi ile  eğitime ve hizmete başlamıştır. Üniversitelerin  amaçlarından bir diğeri de araştırma ve geliştirmedir. Bu anlamda hastanemiz araştırma ve geliştirme hastanesidir. İstanbul Üniversitesi’nin kuruluşu 1453 tarihine uzanırken Trakya Üniversitesi de kardeş bir üniversite olarak kuruluşu 1488’dir.

         Kütüphanemiz 7/24 açık bir kütüphanedir. Göreve geldiğimiz günden itibaren kütüphane kaynaklarımızı iki katına çıkardık. Yatırım hedefimizi %3 olarak koyduk.” diyerek sözlerine son  verdi.

         Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat ACAR konuşmasında,

         “ Edirne şehrinin özellikle Selimiye’nin ülkemiz mirası açısından önemli bir yeri olduğunu düşünüyorum. Trakya Üniversitesi’ne bu ikinci gelişim oluyor. Üniversitenizin bilimsel gelişiminin hızla arttığını gözlemliyorum. Burada bulunmaktan duyduğum memnuniyetimi belirtiyorum.  Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) kurum olarak pek tanınmıyor. 20 yıllık bir geçmişe sahip bir kurumun yöneticisi olarak kuruluşumuzun yıldönümünü kutlamaya cesaret edemedim. Kuruluşu binlerle ifade edilen bir milletin ve devletin, 20 yıllık bir akademisi var ve kutlanıyor çelişkisini göze alamadım. Bir ülkenin küresel rekabet ortamında rekabette üstünlük kazanması geçmişine ve geçmiş değerlerine bağlıdır.

         Ankos olarak kurumsallaşma adına amatör ruhunuzu da kaybetmeden neler yapabiliriz sorusunu bu toplantınızda tartışacağınızı umuyorum. Kitabın bizim kültürümüzde önemli bir yeri vardır.  Medeniyet ve kültür sözkonusu olduğunda kitap, kütüphane ve okuma kutsanan olgulardır. Türk Üniversiteleri çok yakın zamanlara kadar üniversite olmanın asgari şartlarını dahi yerine getiremiyorlardı. Üniversiteler kütüphaneler hak ettikleri yerde değildi. Vakıf ve devlet üniversitelerinin kütüphane kalitesi çoğunda iyi görünmemektedir. Bu yetersizliklerin sebebi siz kütüphaneciler değilsiniz elbette. Kütüphaneciler ihmal değil belki ama gerekli ilgiden yoksun kaldı. Kütüphanecilerin bu şartlar altında özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum.” dedi. 

         Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen oturumlarda, üniversite kütüphanelerinin elektronik kaynaklara erişim sağlama, e-yayınlara yapılan yatırımı paylaşma, yayın değişimi, otomasyon ve keşif araçları alanında ki yenilikler ve kütüphanelerde yapılan örnek uygulamalar gündeme geldi.

         Toplantıya 109 üniversite ve araştırma kütüphanesinin yöneticileri katıldı.

Bu içerik 15.11.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 2964 kez okundu.