“KRONİK HASTALARDA GÖRÜLEN ELEKTROLİT BOZUKLUKLARI” KONULU KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Balkan KardiyoOnkoloji Günleri Sürekli Tıp Eğitimi Toplantıları kapsamında “Kronik Hastalıklarda Görülen Elektrolit Bozuklukları” konulu konferans 24 Şubat 2018 tarihinde Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa, Üniversitemiz Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Kenan Yalta, Prof. Dr. Yüksel Aksoy,  Prof. Dr. Meryem Aktoz,  Doç. Dr. Servet Altay, Doç. Dr. Cafer Zorkun, Uzm. Dr. Muhammet Gürdoğan, Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk,  Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Eskiocak, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Kurultak ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan konferansta açılış konuşmasına geçilmeden önce Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı sanatçıları tarafından bir konser gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Cafer Zorkun, Üniversitemizin Devlet Konservatuvarı sanatçılarına teşekkür ederek Balkan KardiyoOnkoloji Günleri Sürekli Tıp Eğitimi Toplantıları kapsamında 2018 yılının ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini ve bu kapsamda konferanslar düzenlemeye devam edeceklerini ifade etti. Konferansın, kronik hastalıklarda görülen elektrolit bozuklukları konusu ile başlayıp kardiyoonkolojide yaşanan yenilikler konusu ile tamamlanacağını belirten Doç. Dr. Cafer Zorkun'un açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Levent Öztürk bir konuşma gerçekleştirdi. Prof. Dr. Levent, kolera salgını hakkında bilgi vererek “ ‘Hücre Teorisi’ne göre, vücut sıvılarının hacmi ve bileşiminin korunmasının dolaşım durumu ve vücudun işlevleri açısından yaşamsal bir önem taşıması sıvı elektrolit tedavisinin temelini oluşturdu.” dedi.

Prof. Dr. Sevgi Eskiocak, sodyum metabolizması hakkında bilgiler vererek, tükettiğimiz pek çok besinin sodyum içerdiğini belirtti ve geçmişte yaşayan insanlara kıyasla sodyum eksikliğinin modern dünya insanı için çok daha büyük bir problem haline geldiğini vurguladı. Prof. Dr. Sevgi Eskiocak, “Vücutta her şey neredeyse sodyumdan yararlanmak zorundadır.” diyerek sodyumun önemine dikkat çekti.

Prof. Dr. Kenan Yalta “Sodyum bildiğiniz gibi vücut için çok önemli bir molekül. Vücutta sodyum oranı çok düşükse hayati tehlike riski doğabilir. Dolayısıyla bu durumda olan hastanın semptomatik olmasını beklemeden eksik sodyumun yerine konması gerekiyor.” dedi. Prof. Dr. Kenan Yalta, çeşitli tedavi yöntemleri ve kullanılan ilaç gruplarından söz ederek kalp yetmezliği bulunan hastalarda sodyum miktarının takip edilmesinin hayati önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

Doç. Dr. İlhan Kurultak, bir nefrolog gözüyle kronik hastalıklardaki elektrolit bozukluklarını değerlendirdi.

Dr. Erkay Dumanlı, kronik hastalardaki akut ADH antagonizminin klinik çıkarımlarından bahsetti. 

 

Bu içerik 26.02.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 871 kez okundu.