KOSOVA’NIN BAĞIMSIZLIĞININ 10’UNCU YILI ÜNİVERSİTEMİZDE KUTLANDI

Trakya Üniversitesi, Edirne Valiliği ve Edirne Belediyesi iş birliğinde Kosovalı Öğrenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin katkılarıyla “Kosova’nın Bağımsızlığının 10’uncu Yıl Dönümü” programı 25 Şubat 2018 tarihinde Balkan Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Programa, Edirne Valisi Günay Özdemir, Kosova Gençlik ve Spor Bakanı Kuytim Gashi, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Rasim Demir, Kosova Meclis Başkanvekili Müferra Şinik, AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Büyükelçi Volkan Türk Vural, dernek başkanları, il müdürleri ile çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Saygı Duruşu, İstiklal Marşı ve Kosova Milli Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Kosovalı Öğrenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakan Curcialo, Kosova’nın 17 Şubat 2018 yılında bağımsızlığının 10. yılını doldurduğunu hatırlatarak bu milli ve gururlu günü ülkeleri Kosova’nın kalkınması ve tanınması konusunda tarihte önemli destekleri olan Türkiye’de kutlamak istediklerini belirtti. Hakan Curcialo, “Her iki ülke tarafından tesis edilen huzur ve güven ortamı bizleri daha fazla motive ederek yarınlara daha umutlu ve geniş bir vizyonla bakmamıza vesile olmaktadır. İki ülke arasında kurulan bu güçlü ilişkileri yaşatmak ve daha da güçlendirmek için daha çok çalışacağımızı ifade ederek bu doğrultuda her türlü fedakârlığa hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Kosova’nın Bağımsızlığının 10’uncu yıl dönümü kapsamında gerçekleştirdiğimiz etkinliğin bağımsızlığımızın ebediyete kadar süreceğine olan inancımızın bir nişanesidir. Kosova ve dost ülke Türkiye’nin birlik ve beraberliğinden gurur duyduğumuzu ifade etmek isterim.” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Üniversitemizde öğrenim gören uluslararası öğrencilerimizden Kosovalı birkaç öğrencimiz ile bu etkinliğe ilişkin ilk görüşmemizde ülkelerine duydukları sevgi, bağlılık ve heyecanı açıkça gördük. Bugün, bu heyecanın yeşerip büyüdüğünü ve meyvelerini verdiğini görüyoruz. Bu kutlamada bizlerle birlikte olan çok değerli Kosovalı Bakanlar, Meclisbaşkanı, Milletvekilleri, Belediye Başkanı, Büyükelçi ve dernek başkanlarımız var. Bu çok kıymetli birliktelikler, Kosovalı öğrencilerimizin nezdinde tüm uluslararası öğrencilerimize Trakya Üniversitesi olarak elimizi uzatmamızın, onlara dokunmamızın güzel bir sonucu. 2650 uluslararası öğrencimizin 2300’ü Balkan ülkelerinden. Türkiye’de Balkan coğrafyasından en çok öğrencinin tercih ettiği Üniversite olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Balkanlar için ne yapabiliriz diye sürekli düşünen ve çalışmalarını bu anlayış ile gerçekleştiren bir Üniversite olarak oradan gelen öğrencilerimizi kendi evladımız gibi seviyoruz ve Dış İlişkiler Birimimiz her türlü ihtiyaçları ile yakından ilgileniyor. Kısa bir zaman içerisinde uluslararası öğrenci sayımızı %20 oranında artırdık ve barınma olanaklarını geliştirecek projelere imza attık. Trakya Üniversitesini Balkanlar’ın eğitim üssü haline getireceğimizi buradan belirtmek isterim. Her hafta Üniversitemizden bir birim, bir ekip Balkanlar’ı geziyor. Üniversite olarak bu bölgede atılmadık adım, ulaşılmadık Üniversite bırakmadık. Tek Rumeli Tv tarafından tarafımıza verilen ödül, bu çabamızı taçlandırdı. Kosova bağımsızlığını zorluklarla, mücadelelerle elde eden kardeş ülkemizdir. Kardeş ülke Kosova’nın bağımsızlık gününü büyük bir sevinç ve neşe ile kutluyor, emeği geçenlere ve saygıdeğer tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Baba tarafı yaklaşık 500 yıl Kosova’da yaşamış bir Türk olarak Balkanlar’dan başlayarak dünyanın her bucağında Osmanlı’nın o muhteşem mirasının devamı olan Ülkemizin mensubu olmaktan her daim gurur duyduk. Atalarımızın ve ecdadımızın mezarlarının yer aldığı toprakların duygularını da hep taşır olduk. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun da vurguladığı gibi Kosova dendiğinde yüreklerimizin telleri hep bir titrer. Tüm Balkanlar’ı ve Balkan coğrafyasında yaşayan fertleri gönülden seviyoruz. Millet olarak dün de beraberdik, bugün de beraberiz ve sonsuza kadar beraber olmaya devam edeceğiz. Bu duygularla Kosova’nın bağımsızlık gününü en içten dileklerimle kutlarım.” dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, “Müslüman bir Türk olarak, Türk tarihini, Osmanlı tarihini ve dünya tarihini okumanın, anlamanın büyük bir değer olduğunu düşünüyorum. Geniş ve büyük gönül coğrafyamızda yer alan Çanakkale’ye baktığımızda orada Balkanlar’ın, Kafkaslar’ın, Ortadoğu’nun ve İslam aleminin bütün köşelerinden Mehmetlerin, Mehmetçiklerin, gönüldaşlarımızın, dindaşlarımızın mezarlarına rastlarız. Kosova’nın bağımsızlığının 10. yılı münasebeti ile istiklaliyetini kutlar, dünyamızda barış, huzur ve sükunun hakim olduğu nice günler yaşanmasını temenni ederim.” dedi.

Kosova Meclis Başkanvekili Müferra Şinik, Trakya Üniversitesinde öğrenim gören Kosovalı öğrencileri selamlayarak başladığı konuşmasında “Bu güzel organizasyonu, ikinci kez gerçekleştiren Kosovalı Öğrenciler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi. Müferra Şinik, on yıl önce ülkesi Kosova’yı bağımsızlık heyecanı sardığında Türkiye’yi de büyük bir heyecanın sardığını ifade ederek, “17 Şubat Saat 15:00’te gerçekleştirilen meclis oturumunda bağımsızlık deklarasyonunu imzalama şerefine nail olduğum için gurur ve mutluluk duymaktayım. Kosova’nın bağımsızlığından önce ve günümüze kadar devam eden tüm süreçlerde bize destek olan ve gelişmemize katkılar sunan kardeş ülke Türkiye’yi unutmadık. Bağımsızlığımızı tanıyan ilk ülke olan Türkiye’ye Kosova nezdinde bir kez daha teşekkür ediyorum. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti’nin 1992 yılından itibaren büyük öğrenci projesi kapsamında Kosovalı öğrencilerimizi eğitime kabul ettikleri için Ülkenizde yer alan Üniversitelere ayrı ayrı teşekkür ederken en fazla teşekkürü, Türkiye’de en çok öğrencimizin olduğu Trakya Üniversitesine etmek isterim. Trakya Üniversitesine teşekkür etmek istediğim bir diğer husus ise Trakya Üniversitesinin sağlık hizmetleridir. Trakya Üniversitesi, ülkemde tedavisi olmayan hastaları yıllardır kabul etmektedir. Birkaç ay önce Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile bu konuya ilişkin ziyaret gerçekleştirdiğimizde, Hocamız hiç tereddütsüz kapılarının sonuna kadar bizlere açık olduğuna vurgu yaptı. Görüşmede alınan bu cevap, bizi son derece memnun etmiştir. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na bu hususta teşekkürü bir borç bilirim.” dedi.

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Rasim Demir, “Bugün, bizler için çok kıymetli ve büyük bir gün. Bugünü, benim için en özel ve anlamlı kılan şey ise bağımsızlık günümüzü kutlayacağımız Trakya Üniversitesinde karşılaştığımız bu ilgi ve yoğun katılım. Türkiye Cumhuriyeti’nin bizlere yapmış olduğu en özel şeylerden birisi de ülkemiz öğrencilerinin Ülkenizi ve okullarınızı tanıması ve geleceklerini gerçekleştirme imkanını bulmalarıdır. Sevgili öğrenciler, burada almış olduğunuz her türlü eğitimi ve bilgiyi kendi ailenize ve topraklarınıza da taşıyacağınızı ümit ediyorum. Genç bir ülke olan Kosova, çok uluslu ve kültürlü bir yapıya sahiptir. Bu çok kültürlülüğü bayrağımızda görmek mümkündür. Bayrağımızda yer alan tüm yıldızlar Kosova Cumhuriyeti içerisinde birçok milletin ve kültürün yaşadığını göstermektedir. Arnavut ve Boşnak nüfuslarının yanı sıra Türk milleti ve diğer uluslar vardır. Kosova Cumhuriyeti, birden fazla etnik varlığın bir arada barış ve huzur içerisinde yaşayabileceğinin güzel bir örneğidir. Bugün, bu salonda da çok kültürlülüğü, barışı, kardeşliği ve dostluğu görmekteyim. Türkiye Cumhuriyeti’nin her daim Kosova Cumhuriyeti’nin yanında ve arkasında olacağını ümit ediyorum.” dedi.

Kosova Gençlik ve Spor Bakanı Kuytim Gashi, Edirne’de ve Trakya Üniversitesinde olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek Edirne Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na destekleri için teşekkürlerini iletti. Kuytim Gashi, “Daha güçlü Kosova için bu tür etkinlikleri önemsiyoruz. Kosova daha güzel günler görecek. Öğrencilerimizi de ayrıca selamlıyor ve her zaman yanlarında olacağımızı bilmelerini istiyoruz.” dedi.

Edirne Valisi Günay Özdemir, bugünün Kosova için çok önemli bir gün olduğunu belirterek, “Kosova’nın bağımsızlığını kazanmasının ardından on yılı geride bırakmış olması son derece önemlidir. Kosova, bağımsızlık ilanı ile birlikte Balkanlar’da, Avrupa’da ve dünyada kendi ayakları üzerinde durabilen ve geleceğe ümitle bakabilen bir ülke haline gelmiştir. Kosova Türkiye için, Türkiye de Kosova için çok önemlidir. Tarih boyunca iki ülke ortak bir anlayışı ve mirası paylaştı. Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de Kosova ile Türkiye önemli iki kardeş ve gönüldaş ülke olmayı sürdürecektir. Gerek Ülkemiz nezdinde gerekse Edirne nezdinde Kosova ile her zaman sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkiler içerisinde olmak için tüm gayretimizi gösteriyoruz. Edirne’ye gelen tüm Kosovalı öğrencilerimize gönüllerimiz ve kapılarımız açık. Bu vesileyle tüm Kosovalılar’ı, tüm Balkanlar’ı ve Kosova’nın bağımsızlığına gönül verenlerin 10’uncu bağımsızlık yılını kutlar, bağımsızlıklarının ebedi olmasını temenni ederim.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kosova’nın Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında Lidaja ve Prizrenit Halk oyunu ve Gösteri Topluluğu, milli danslarından ve yöresel halk oyunlarından oluşan bir gösteri sergiledi.

Performans gösterisinin ardından programda, Kosova’nın bağımsızlığına uzanan süreci anlatan ve milli kahramanları tanıtan bir film gösterimi gerçekleştirildi.

Film gösteriminin ardından Edirne Sanat Tiyatrosu tarafından gerçekleştirilen ve Kosova’nın bağımsızlığını anlatan drama gösterisi sahnelendi.

Ardından protokol tarafından “Kosova’nın Bağımsızlığının 10’uncu Yıl Dönümü” anısına plaket takdimine geçildi.

Plaket takdiminin ardından Kosova’nın ünlü müzik grubu Offchestra tarafından bir konser gerçekleştirildi.  

 

 

Bu içerik 26.02.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 3200 kez okundu.