İKTİSADİ YÖNLERİYLE VAKIF SİSTEMİ ve OSMANLI DEVLETİ HİMAYESİNDE KUDÜS VAKIFLARININ FAALİYETLERİ KONFERANSI

Üniversitemiz tarafından düzenlenen ve Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘İktisadi Yönleriyle Vakıf Sistemi ve Osmanlı Devleti Himayesinde Kudüs Vakıflarının Faaliyetleri’ konulu konferans 09 Mayıs 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sanat ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa Edirne Valisi Günay Özdemir, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Osman Güneren, il protokol üyeleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan program Prof. Dr. Ahmet Kala’nın konuşmasıyla devam etti. Prof. Dr. Ahmet Kala “İpekyolu, Dünya'nın ticaret yapılan ilk şehirlerinin bir araya getirilerek kurulan ticaret otobanıdır. Vakıf olarak kurulan tekke ve zaviyelerin ücretsiz olarak sağladığı konaklama imkanı İpekyolu’nun Anadolu’dan Avrupa’ya uzanmasında önemli rol oynamıştır. Bu tekke ve zaviyelerde yolcuların dini, ırkı gözetilmeksizin misafir edilmesi ve bu misafirperverlik İpekyolu’na önemli katkı sağlamıştır.” sözlerinin ardından günümüzde de İpekyolu’nu canlandırmak amacıyla çalışmalar yapıldığını belirtti.

Prof. Dr. Sait Öztürk konuşmasında vakıflar konusunun Batı’yla ayrıldığımız noktalardan biri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Sait Öztürk “Osmanlı zamanında birçok alanda vakıf kurulmuştur. Geliri yüksek olan insanda geliri düşük olana kadar birçok insan malını mülkünü vakfederdi. Geçmişte eğitime, suya ücret ödenmezdi. 1880’lerden sonra su bir ürün haline geldi. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra su kaynaklarını yeterli bulmadığı için Bizans’ın su sistemini değiştirmiştir. Bu su yollarının yapımında finans kaynağı vakıflar olmuştur.” dedi. Prof. Dr. Sait Öztürk Vakıflar Genel Müdürlüğüne günümüzde yaptığı çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti.

Doç. Dr. Adem Karakaş Trakya Bölgesi’ndeki vakıflar hakkında bilgiler verdi. Yıldırım Beyazıt, Hacı Doğan Vakfı, Eski Cami Vakfı gibi birçok vakıf bulunduğunu ifade etti. Doç. Dr. Adem Karakaş “Vakıf bir estetiktir, bir medeniyettir. Osmanlı vakıf meselesinde zirveye çıkmıştır. Osmanlı döneminde insanlar hayırda birbirleriyle yarışmıştır. İnsan sosyal bir varlıktır ve toplumdan kendini soyutlamamalıdır. Vakıf insanın içine kapanmasını engeller ve devletin ulaşamadığı zamanlarda toplumu bir arada tutan enstrümandır. Hayatımıza zamanla bizim medeniyetimize ait olmayan bireyselcilik, çıkarcılık gibi kavramlar girmiştir. Vakıflarla insanlar fedakarlık yapmaya ve kendinden başka insanları düşünmeye teşvik edilmiştir.” dedi. Geçmişteki vakıf anlayışımızı hakkıyla devam ettirmemiz gerektiğini sözlerine ekledi.

Yrd. Doç. Dr. Ayhan Yardımcıel vakıfların turizme olan katkılarından bahsetti. Turizme katkı sağlayan eserlerin vakıflar tarafından yapıldığını ya da restore edildiğini belirtti. Eserlerin yanı sıra kervansaraylar ve hanların da turizme katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Deniz Osmanlı Devleti’nde Kudüs Bölgesi’nde bulunan vakıflardan bahsetti. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Deniz “İslam dünyasında insanlara ve hayvanlara faydalı olan her faaliyet ibadet olarak görülmekteydi. Osmanlı Dönemi’nde Kudüs’te oturanlar vergiden muaf tutulurdu ve geçimleri devlet hazinesinden ya da vakıflardan sağlanırdı.” dedi. Kudüs’te vakıfların katkılarından ve çeşitliliğinden söz etti.

Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu Osmanlı ekonomisinde para vakıflarının öneminden söz etti. Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu “Para vakıfları ile ilgili vakfiyelere Fatih Sultan Mehmet döneminden itibaren az da olsa rastlanmaktadır. Ancak Kanuni döneminden itibaren bu tarz vakıfların sayısının giderek arttığı ve özellikle 16. ve 17. yüzyıllarda para vakıflarının kurulmasında ciddi artışların yaşandığı görülmektedir.” dedi. Kurulan vakıflarn devlet tarafından sıkça denetlendiğini belirtti.

Program Edirne Valisi Günay Özdemir ile Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun konuşmacılara plaket ve teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi. Programın ardından protokol ve katılımcılar “Vakıflar ve Edirne” adlı fotoğraf sergisini gezdi. 
Bu içerik 10.05.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 787 kez okundu.