HASTANEMİZDE “HASTANE ENFEKSİYONLARI” KONULU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (Hastane) Başhekimlik Sağlık Kurulu Odası’nda 18 Ocak 2018 tarihinde Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Gündeniz Altıay ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural tarafından “Hastane Enfeksiyonları” konulu basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya çok sayıda basın mensubu katıldı.

Hastanemiz Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Gündeniz Altıay, “Hastane Enfeksiyonları” ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade ederek “Hastane enfeksiyonları bizim günlük paritemizde zaman zaman karşılaştığımız önemli sorunlardan biridir. Üniversitemiz Hastanesi gibi 3. basamak hastaneler, ileri yaş kompleks ve ağır hastalıklar ile organ yetmezliğine bağlı yoğun bakım ihtiyacı olan hastalara sağlık hizmeti veren kuruluşlardır. Hastane enfeksiyonlarının özellikle yoğun bakımda tedavi gören ve suni birtakım solunum cihazlarına bağlı hastalar için bir risk faktörü olduğunu söyleyebiliriz. Hastane Başhekimliği ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi olarak amacımız, hastalarda görülebilecek enfeksiyon riskini en aza indirmek, dünya ve Ülkemiz ortalamasının altına taşımak. Bu konuda sürekli halde çalışan ve hastane enfeksiyonları konusunda uzman personelden oluşan güçlü bir ekibimiz var. Hastanemizde enfeksiyona ilişkin veriler günlük olarak toplanmakta, değerlendirme yapılmakta ve gerekli önlemler ivedilikle alınmaktadır.” dedi.

Üniversitemiz Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, “Hastane Enfeksiyonları” konusunda basın mensuplarının da katılımıyla gerçekleşen bilgilendirme toplantılarını geleneksel hale getirerek her yıl düzenleyeceklerine vurgu yaparak doğru bilgi ve verilerin paylaşımı ile yanlış tasarrufların önüne geçmek istediklerini ifade etti.

Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural hastane enfeksiyonları konusunda ne olması ve yapılması gerektiğini bilen bir ekibe sahip olduklarını belirterek halkımızın huzur, mutluluk ve güven içerisinde hastanemize gelebileceklerini sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, “Hastane enfeksiyonları konusunda eğitici konumda bulunan doktor ve hemşirelerden oluşan Enfeksiyon Kontrol Komitesi olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hastane enfeksiyonları için kurulmuş Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Sürveyans Ağı tarafından Sağlık Bakanlığına günlük veriler iletiliyor. Hastanede ortaya çıkan bir hastane enfeksiyonu tablosu, durumu ve mikroorganizmalarla hastane enfeksiyonunun alanıyla ilgili her türlü veri bu kontrol ağına geçiriliyor.  Sağlık Bakanlığı’nın başında olduğu, hastanelerden hastane enfeksiyonlarıyla ilgili sürveyansın toplandığı bir veri sisteminden bahsediyoruz. Biz, bu ağa dahil olan ve ağ üzerinden enfeksiyon kontrol hemşirelerine eğitim de veren Türkiye’de dokuz Üniversite Hastanesinde olan Enfeksiyon Kontrol Komitesi olarak çalışıyoruz.” dedi.

Sürveyans ağı içerisinde toplanan verilerin her yıl “Hastane Enfeksiyonlarının Türkiye’deki Durumu” başlığıyla yayınlandığını ifade eden Doç. Dr. Zerrin Yuluğkural, “Hastanemiz, Türkiye ortalamasının içinde belirlenen standartlarda hastane enfeksiyonu oranı açısından iyi bir noktada. Hatta bazı alanlarda Türkiye ortalamasının altında olduğumuzu söyleyebiliriz. Enfeksiyon Kontrol Komitesi olarak yaptığımız çalışmalar ve aldığımız önlemler ile enfeksiyon oranlarını düşürerek kendi hedefimizi tutturduk. Hastane enfeksiyon oranımız, dışarıda yaygın olan söylenti gibi değil, kontrol altında ve Türkiye ortalaması içerisinde iyi bir yerde. Hedefimiz hastane enfeksiyonları oranında yakalayabilirsek sıfırı yakalamak, mümkün olan en alt seviyeye indirmek.” şeklinde konuştu.

Bilgilendirme toplantısı basın mensuplarının soruları ile tamamlandı.

  

 

Bu içerik 19.01.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1217 kez okundu.