GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, SANATÇILARINI GELECEĞE UĞURLUYOR

Geleceğin sanatçıları Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile yetişiyor. Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi 2018-2019 eğitim öğretim döneminde diploma almaya hak kazanan öğrenciler için mezuniyet töreni ve mezunların eserlerinden oluşan mezuniyet sergisi düzenlendi. Mezuniyet töreni, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleşti. Törene, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melihat Tüzün, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve aileleri katıldı. Mezuniyet heyecanının yaşandığı törende, öğrencilerin mutluluğu gözlerinden okunurken, mezuniyet heyecanı yaşayan öğrenciler, kep atma coşkusu yaşadı. Tören, örnek bir başarı hikâyesine de sahne oldu. 2015 yılında, Moldova’dan Türkiye’ye gelerek Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü’nde eğitim öğretimine başlayan Olga Dascinscaia, fakülte birincisi olarak dikkatleri çekti.

Grafik Tasarımı, Resim ve Heykel Bölümlerinden yaklaşık 23 öğrencinin mezun olduğu tören, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın mini konseri ile başladı. Dinletinin ardından törende mezun öğrenciler adına konuşan Fakülte birincisi Olga Dascinscaia, 4 yıl önce kurdukları hayalleri ve isteklerini gerçekleştirmek amacıyla bir araya geldiklerini hatırlatarak, üniversite yaşamları boyunca isteklerini, arzularını ve hırslarını ne yönde geliştirmeleri gerektiğini öğrendiklerini belirtti. Olga Dascinscaia, “Her birimizin çıktığı bu yolculuk sadece akademik değil, aynı zamanda da bir yaşam becerisi haline geldi. Bununla beraber, derin tarihi geçmişe ve eşsiz güzelliklere sahip böyle bir kentte, yine doğal güzelliklerle süslenmiş Karaağaç Yerleşkesi’nde bu fırsatı yakalamış olmayı da büyük bir şans olarak değerlendiriyorum. Dönemimiz adına, bizlerin bu başarıyı elde etmesinde büyük emek ve katkısı olan, eğitim hayatı dışında da bizlerle yakından ilgilenen ailemiz diyebileceğimiz hocalarımıza da teşekkürü bir borç biliyorum. Ayrıca hayatımızın her anında yanımızda olan, üzerimizde derin çaba ve fedakârlıklarda bulunan ailelerimize de hakları ödenmeyecek olsa da teşekkür ediyorum. Bugün burada, büyük bir aileye veda ediyoruz. İnanıyorum ki yıllar geçse de bu aileyi, dostlarımızı ve hocalarımızı tebessümle hatırlayacağız. Kendimizi tamamlamış olarak değil, hayat karşısında öğrenmeye devam eden bireyler olarak yolumuza devam ediyoruz.” dedi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melihat Tüzün ise konuşmasında, Fakültenin kuruluş aşamasından günümüze kadar kat ettiği mesafe ile gerçekleştirdiği projeleri, yapılan ulusal ve uluslararası iş birliklerini, Fakültenin Edirne şehrine kattığı değeri anlattı. Sözlerinde mutlu ve gururlu bir gün yaşadıklarını ifade eden Prof. Dr. Melihat Tüzün, öğrencilerini yalnızca iş hayatına hazırlamak için gerekli bilgi ve tecrübe ile donatan bireyler olmadıklarını, asıl amaçlarının çağın en önemli evrensel dili olan “Sanat”ı öğretmek olduğunu belirtti. Tarih boyunca üniversitelerin bilginin üretildiği, depolandığı ve topluma yayıldığı kurumlar olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Melihat Tüzün, “Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, uygarlığın, insana dair olan bütün göstergelerinin, üretiminin ve algısının, estetik bakış açısıyla yeniden yapılandırıldığı, bu yeni üretim üzerinden insanlığın sanat ve tasarım ile yeniden şekillendirildiği bir alanı oluşturmaktadır. Bunların anlamlarını yaratan ve bu anlamları tüm insanlığa taşıyan evrensel dil ise sanattır. Her bir öğrencimiz mezuniyetten sonra artık bu evrensel dilin bir parçasıdır ve en büyük başarıları bu dili kullanarak uygarlığımızı ve insanı yüceltmek olacaktır. Bu yüzden sizler bugün olduğu gibi her gün bu yeni başlangıçları kurarak, gelecekteki dünyamızın mimarları olacaksınız. Değerli velilerimiz, sizlerin evlatlarınızı bu günlere getirebilmek için ne kadar büyük fedakârlıklar yaptığınızı biliyoruz. Ve her zaman, emeklerinize sahip çıkma duygusu ile hareket ettiğimizi, sizlerin de bilmenizi istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, fakülte mezunlarını tebrik ederek, onların yetişmesinde emekleri olan aile ve öğretim elemanlarına teşekkür etti. Mezun öğrencilere, gelecek hedeflerinde başarılar dileyen ve tavsiyelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Trakya Üniversitesi bölgenin en eski ve köklü kurumlarından biri. Bugün, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin 8. Mezuniyet Töreni’ne tanıklık ediyoruz. Güzel sanatlar, bir üniversitenin ve bulunduğu kentin görünen yüzünü, vitrinini ve vizyonunu yansıtır. Güzel Sanatlar Fakültemiz, bu görev ve sorumluluğunu en iyi şekilde yerine getirerek, kentin gelişiminde ve sanatın toplumla buluşmasında söz sahibi oluyor. Bu manada Güzel Sanatlar Fakültemizin, Üniversitemizin güzide ve güçlü bir birimi olduğunu söyleyebilirim. Göreve geldiği andan itibaren, fakültemize büyük bir canlılık ve renk katan, ulusal ve uluslararası etkinliklere kapılarını aralayan Dekanımız Prof. Dr. Melihat Tüzün’e ve değerli hocalarımıza teşekkür ediyorum. Fakültemizi çok iyi bir noktaya taşıdılar ve daha ileriye götürmek için de aralıksız çalışmaya devam ediyorlar. Değerli akademisyenlerimiz, evlatlarımızı ilmek ilmek, renk renk dokuyarak gelecek nesillerin mimarı birer sanatçı kıldılar. Bu çaba, onların emek ve gayretleriyle oluştu. Sanat, toplumların gelişmişlik düzeyini ve medeniyetin tezahürlerini ifade eder. Gelişmişlik, kültüre, sanata ve sanatçıya verilen değerle ölçülür. Sanat ve beraberindeki kültür, insana geniş bir pencereden bakmayı, sorgulamayı ve detayın farkında olmayı gösterir. Medeniyetlerin birer aynası, yansımasıdır sanat. Bizler, Edirne’de nasıl bir medeniyet kurulduğunu Selimiye’de, Sultan Bayezid Külliyesi’nde, Karaağaç’ta, Meriç’te, köprülerimizde, camilerimizde görebilir, bulabiliriz. Medeniyetlerin ortaya çıkarılmasında ve yaşatılmasında en büyük pay buradan birer sanatçı olarak mezun olan öğrencilerimizin olacak. Bıraktığı eserlerle kültürümüze, vicdanımıza ve gönüllerimize eşsiz katkılar sunan ve tarih yazan medeniyetimiz, sizler sayesinde yeniden ayağa kalkacak. Yaptığınız her işte en iyisi olun. Her gününüz bir öncekinden iyi ve güzel olsun. İnsan olmanın en büyük erdem olduğunun farkında olun. Öncelikle iyi birer insan, iyi birer evlat, bir eş, bir anne ve baba olunuz. Dost olun, çevrenize dost olun, tarihinize dost olun, medeniyetinize dost olun. Eğer bu insani faktörleri barındırırsanız başarı da sizleri takip ediyor olacaktır. Gelecek sizdedir. Sizlere inanıyoruz… Çok değerli aileler, anneler ve babalar, evlatlarınız daha dün doğmuştu, bugün ise cübbelerini giyiyor, mezun oluyorlar. Ne mutlu, bu tören, bu onur sizlerindir. Hepinizi en içten dileklerimle kutluyorum. Allah, evlatlarımızın yolunu ve bahtını açık etsin, Allah’a emanet olsunlar.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, sahneye davet edilerek diplomalarını alan öğrenciler, mezuniyetl sevinvi yaşadı. Törende, Fakülte birincisi Olga Dascinscaia, plaketini Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun elinden alırken, Fakülte ikincisi Sinem Korkut ve Fakülte üçüncüsü Umut Dereli, plaketlerini Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melihat Tüzün ve Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Ahmet Hamdi Zafer’den aldı. Temsili diplomalarını hocalarının elinden alan mezunlar, keplerini havaya atarak mezuniyeti kutladılar.

Törenin ardından, Güzel Sanatlar Fakültesi Fuayesi’nde açılan, mezun öğrencilerin eserlerinden oluşan “Mezuniyet Sergisi” gezildi.

Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan ATASOY
Fotoğraf: Mustafa TOPYANAK
Bu içerik 31.05.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 649 kez okundu.