"ELEKTRİK ENERJİSİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDA ÜLKEMİZDEKİ DURUM" KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Balkan Kongre Merkezi’nde 11 Aralık 2017 tarihinde TÜBA Şeref Üyesi ve TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç tarafından “Elektrik Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarında Ülkemizdeki Durum” adlı konferans gerçekleştirildi. Konferansa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çan, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevket Erol Okan, TÜBA Şeref Üyesi ve TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Konferans açılışında konuşan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, “Trakya Üniversitesi yenilenebilir enerji alanında birtakım gayretler içerisindedir. Özellikle Trakya Bölgesi’nde sanayi ve tarım alanlarının önemli enerji ihtiyacı söz konusudur. Üniversitemiz bu konuda sürece bilimsel olarak katkı sunabilmek adına birtakım projeler geliştiriyor. Bu hususta güneş enerjisinden efektif olarak faydalanmanın yanı sıra Üniversitemiz akademisyenleri tarafından geliştirilmiş yeni ürünlerden söz edebiliriz. Bu ürünleri sahada da kullanıma sunmak amacıyla Üniversitemiz Teknopark bünyesinde projeler başlattık. Şu aşamada hidrojen enerjisinden faydalanmayı düşünüyoruz. Bu maksatla hidrojen enerjisi alanında otorite olarak kabul edilen ve alternatif enerji kaynakları ile ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle Nobel’e aday gösterilen Prof. Dr. Nejat Veziroğlu ile bir video konferans gerçekleştirdik. Kendisinin yönlendirmeleri ile bazı proje çalışmalarına başladık. TÜBA ile gerçekleştirdiğimiz anlaşmalar çerçevesinde dünyada mühendislik alanında tanınmış, özellikle ısı transferi alanında önemli başarılara imza atmış TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç’ın sunumuyla bir konferans gerçekleştiriyoruz. Alanında yetkinliğiyle dünyaya mal olmuş Prof. Dr. Sadık Kakaç’ın Üniversitemizde konferans gerçekleştirecek olmasından dolayı mutluluk duyuyoruz.” dedi.

“Elektrik Enerjisi ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarında Ülkemizdeki Durum” konulu bir konferans sunumu gerçekleştiren TÜBA Şeref Üyesi ve TOBB-Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç, mevcut tüm enerji kaynaklarının verimli bir biçimde kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Sadık Kakaç, “Ülkemizde günümüz elektrik enerjisi bakımından hakim olan enerji kaynakları kömür santralleridir. Gelecekte elektrik üretimi hususunda nükleer enerji kaynaklarının da önemli olacağını düşünüyorum. Gelişmiş ülkelerin esas enerji kaynaklarının kömür, doğal gaz, hidrolik ve nükleer santraller olduğunu görüyoruz. Bu sebeple ülkeler çevre sorunları ve mevcut kaynaklarını geliştirebilmek bakımından yenilenebilir enerji kaynaklarını önemli bulmaktadır. Bununla birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının ülkelerin enerji kaynaklarına katkıları sınırlıdır. Ülkemizde su kaynakları ve buna bağlı hidroelektrik potansiyeli fazladır. Hidroelektrik potansiyel de yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemli unsurudur. Bu bakımdan Ülke olarak amacımız elektrik enerjisinin yüzde 30’unun yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanmasıdır. Ülkemiz linyit kömürü yatakları bakımından da zengindir ve bu kömürün yakılmasını sağlayacak teknolojik kazanlarımız da yerli üretim olarak mevcuttur. Mühendislik bakımından geliştirilmiş sistemler ile mevcut her çeşitlilikte kaynağın çevresel zararlarını azaltmak mümkündür. Santraller ve karbondioksit tutucu sistemler geliştirildikçe çevre kirliliği azalacaktır. Elektrik enerjisiyle çalışan otomobillerin yanı sıra hidrojen ve yakıt pilleri ile çalışan araba teknolojileri çevre kirliliğini önemli ölçüde azaltacak gelişmelerdir. Ülke olarak enerji kaynakları bakımından dışa olan bağlılığı azaltmak maksadıyla mevcut yerli kaynakların kullanımını artırmalı ve buna bağlı teknolojileri geliştirmeyi desteklemeliyiz. Nükleer enerji yeni, modern teknoloji olduğundan ve diğer teknolojilerin gelişimine katkı sunacağından ülkeler için gereklidir. Ülkemizde nükleer santrallerin kurulması ve yaygınlaşmasının önünün açılması gerekir. Enerji üretimi anlamında nükleer santraller ülkemize önemli katkılar sunacaktır. Karbondioksit salınımının mümkün olmadığı nükleer santrallerde gerekli emniyet tedbirleri alındığı takdirde çevreye olumsuz etkileri de söz konusu olmamaktadır.” dedi.

Konferans, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç’a hediye takdimi ile sona erdi.

 

 

Bu içerik 11.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 549 kez okundu.