"EDİRNE KIRMIZISI" KİTABI TRAKYA ÜNİVERSİTESİ MERKEZ KÜTÜPHANESİ'NDE

Paylaşılmayan Renk “Edirne Kırmızısı” kitabı 06 Kasım 2017 tarihinde Merkez Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen tanıtım etkinliğiyle Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Edirne Kitaplığı envanterindeki yerini aldı. Kitabın tanıtım etkinliğine Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Recep Zogo, “Tarihi kaynaklarda ‘Edirne Lâl’i olarak bilinen ve dünya literatürüne girmiş bir renk vardır. 16 ve 17. yüzyılda yaygınlaşmış, Selimiye Camii’nin müezzin mahfilinde de kendine yer edinmiş bir renk, Edirne kırmızısı. Yurt dışına İngilizler tarafından çıkarılan bu renk Sanayi Devrimi’nde baskı sektöründe kullanılmış. Kitaba Fransa ve İngiltere’de ulaşamadık. Kitabı Amerika’dan getirebildik. Kitabın kapağında isim olarak ‘Muhteşem Edirne Kırmızı’sı alt başlıkta ise ‘Dünya’nın Kaderini Değiştiren Renk’ yazıyor. Maalesef Edirne olarak biz bu kadar farkında değiliz. Ama bugünden itibaren Edirne gündemine oturacak bu renk. Kütüphane olarak Edirne Kitaplığında bu rengin kaydını tuttuk. Edirne Kitaplığında 200 kitap olarak yola çıktık ama bugün bu eserle 550. esere ulaştık.” dedi.

Edirne Kırmızısı’nı literatürde bularak gündeme taşıyan Gazeteci Orkun Akman “Biz bugün tarihi 1700’lü yılların ortasına dayanan bir rengi gündeme getiriyoruz. Bu konuyu doğru, objektif ve hızlı bir şekilde gündeme getirmek benim için çok zordu ama bir o kadar da keyifliydi. Bu konuya ilk olarak mart ayında önce Hudut gazetesinde daha sonra da kişisel bloğumda ‘Paylaşılamayan Renk Edirne Kırmızısı’ yazı dizisiyle yer verdim. Yayınladıktan sonra olumlu tepkiler aldım. Literatürde Edirne ismiyle geçen bu rengin Edirne’de pek bilinmediğini fark ettim. Bu konuya Edirne’deki kurumların sahip çıkması çok önemliydi. Özellikle Üniversitemiz kentlilik kavramıyla bu konuya sahip çıkması da önemli. Edirne kırmızısı artık bir renk olmaktan çıkarak bir obje ve ürün oldu. Bundan sonrası şehrin dinamiklerinde. Eminim bu rengin kullanım sahası için herkesin özgün bir düşüncesi olacaktır. Burada oluşacak bir konsorsiyum ile bu rengin kullanım sahası daha da genişleyecektir.” diyerek konuyu sahiplenmesinden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanı Recep Zogo’ya teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver’in dediği gibi ‘Her şey biter, Edirne bitmez.’ Edirne’nin her küçük ayrıntısının bir büyük hikayesi vardır. Bunlar gün yüzüne çıkmayı bekliyor. Çinilerdeki, Edirnekârilerdeki kırmızı renk bir dönem efsane olarak casusluk olaylarına sebep olmuş, 15. yüzyılda insanlar bu rengi bulabilmek için büyük mücadele vermişler. Bugün Edirne’ye ait bir kültürü gün yüzüne çıkartıyoruz. Yaşadığı şehrin değerlerini ortaya çıkartmak üniversitelerin görevidir. Biz de bu görevden yola çıkarak uzun bir yolculuk neticesinde bugün bu kitabı 550. kitap olarak Edirne Kitaplığımıza ekliyoruz. Her geçen gün kitap sayımız artıyor. Bu ‘Her şey biter, Edirne bitmez.’ sözünün en somut örneği. Bu kitaplık Edirne için araştırma yapacak olan Edirneliler ve dışarıdan gelen araştırmacılar için bulunmaz bir hazinedir. Bir değerimizi daha ortaya çıkartıyoruz. Bu kırmızı ile yeni tasarımlar, yeni sanat eserleri belki gün yüzüne çıkacak. Biz var olan değerlerimizi yaşatacağız.” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu Edirne kırmızısının UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması ile alakalı çalışmalara başladıklarını belirtti.

Rektörümüze Edirne kırmızısı renginde kravat hediye edilmesinin ardından “Edirne Kırmızısı” kitabı Edirne Kitaplığı’ndaki yerine konuldu.

Bu içerik 06.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 2732 kez okundu.