"DUY, DİNLE, DESTEKLE" ÇÖLYAK WORKSHOP ETKİNLİĞİ VE ÇÖLYAK FARKINDALIK SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“Duy, Dinle, Destekle” Çölyak Workshop Etkinliği ve Çölyak Farkındalık Semineri Trakya Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Sağlıklı Beslenme ve Yaşam Topluluğu ile Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği iş birliğiyle 4 Mayıs 2018’de Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Laboratuvarı’nda gerçekleştirilen etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Çalıyurt, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ve Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz ile Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim görevlileri ve öğrencileri katıldı.


Tüm gün süren organizasyonda, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Çalıyurt, Çölyak farkındalığının artırılması ile ilgili çalışmaların önemine dikkat çekerek “Bugün Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği ve öğrenci topluluğumuzun düzenlediği, toplumda yaygın olarak gözlenen bu ciddi ve önemli hastalığın tanınmasına yardımcı olacak önemli bir etkinlik için bir aradayız. Dernek bu işi ciddi bir şekilde yapıyor. Biz de Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak bu işin içinde olacağız.” dedi. Dr. Ertuğrul Tanrıkulu ise Edirne’de Çölyak hastalığıyla ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Üniversitemiz mezunlarından Trakya Çölyak ve Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Bahar Ayşegül Yılmaz konuşmasında “Sizlere 25 yıl bilmeyerek son 6 yılda ise tanı almış bir Çölyak hastası olarak seslenmek istiyorum. Çölyak; arpa, buğday, çavdar ve yulafta bulunan glüten adlı proteinin ince bağırsak üzerinde yaratmış olduğu ve ömür boyu süren hassasiyettir. Çölyak bugün toplumun birçok üyesi tarafından bilinmeyen bir hastalıktır.” dedi.
Workshop etkinliğinde, Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri tarafından Çölyaklı bireylerin tüketimine uygun glütensiz gıdalar yapıldı.
Öğleden sonraki oturumda, Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Konferans Salonu’nda Çölyak Farkındalık Semineri gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Ahmet Tezel, Diyetisyen Halime Çelik ile Maltepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencisi Ebru Ceran katıldı.
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Ahmet Tezel konuşmasında, Çölyak hastalığının her yaş grubunu ve her iki cinsi de etkileyen sinsi bir hastalık olduğundan bahsetti. Prof. Dr. Tezel “Sıklığı tahminimizden çok daha fazla. Klinik olarak yaklaşık 1.500’de 1 kişide Çölyak hastalığı mevcut. Hastalığın klinik bulguları çok çeşitli olup hastalık ‘bin bir suratlı’ olarak adlandırılabilir.” diyerek hastalığın bireylere hiç de uzak olmadığını, çevremizde her an karşımıza çıkabileceğini belirtti. Bu hastalığın tedavisinin geliştirilmesinde multidisipliner çalışmanın önemli olduğunu ve tedavinin en önemli basamağının buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren besinlerden uzak durmak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tezel “Tanı konulmuş Çölyak hastaları tahmin ettiğimizden çok daha az sayıda. Bu hastalık yakın gözlem gerektiren bir hastalık. Ailesinde, 1. derece akrabalarında Çölyak hastalığı bulunan bireylerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak kan tahlillerini yaptırmaları gerekir.” diyerek hastalık teşhisinin öneminden bahsetti.
Trakya Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Halime Çelik konuşmasında, tıbbi beslenme tedavisinin ne olduğundan, Çölyak prevelansından, hastalığın tedavi yöntemlerinden, glütenin ve glütensiz besinin ne demek olduğundan, diyetten çıkarılan tahılların yerine alternatif hangi tahılların koyulabileceğinden, hangi besinlerin güvenli, şüpheli ya da yasak olduğundan, besin hazırlama-pişirme esnasında ve dışarıda beslenirken dikkat edilmesi gerekenlerden ve Çölyaklıların yasal haklarından bahsetti.

Maltepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencisi ve Çölyak hastası olan Ebru Ceran ise konuşmasında Çölyak hastalığının psikolojik yönünü ele aldı. Öncelikle hastalık tanısı konulduktan sonraki süreci ve yaşadığı zorlukları anlatan Ceran, sahip olduğu farkındalıkla birlikte, gündelik hayatında karşılaştığı sorunlara çok daha olumlu yaklaştığını ve sorunların gözüne çok daha küçük gözüktüğünden söz etti.

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin gerçekleştirdiği dinleti ve teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından fotoğraf çekimi ile program sona erdi.
Bu içerik 09.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1062 kez okundu.