"BÖLGENİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMASI İÇİN RİSKİN ÖNLENMESİ" PROJESİ BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü tarafından INTERREG-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı kapsamında yürütülen РД02-29-253/16.08.2017 numaralı sözleşme, CB005.1.23.047 numaralı "Prevention of Risk for Sustainable Development of the Region" isimli projenin ilk toplantısı ve proje tanıtım etkinliği 23-24 Kasım 2017 tarihlerinde projenin lider partneri Burgaz Karadeniz Enstitüsü Derneği organizasyonunda Burgaz-Bulgaristan’da gerçekleştirildi. Toplantıya Burgaz Vali Yardımcısı, proje heyeti üyeleri ile Belediye ekibi ve basın mensupları katıldı.

Sınır Ötesi İş Birliği Bulgaristan–Türkiye Programına istinaden finanse edilen ve Burgaz Karadeniz Enstitüsü Birliği ile Trakya Üniversitesi ortak çalışması olan proje çerçevesinde iki ortak ülkenin uzman ekipleri, sınır ötesi bölgesinde genel olarak teknolojik ve ekolojik risklerin değerlendirmesi ile analiz faaliyetlerini gerçekleştirecek ve risk önleme yöntemleri geliştirecek. Bu bağlamda proje, sınır ötesi bölgesinde olası risklerin değerlendirme ve araştırma faaliyetlerini içermekte.

Projenin ilk ve en önemli hedefi, sınır ötesi bölgesinde olası risklerin belirlenmesine ilişkin anket gerçekleştirmek. Risk taşıyan bölgelerin harita üzerinde belirlenmesi ve Sınır ötesi bölgesinde ekolojik ve teknolojik risklere karşı olası tedbirlerin alınması noktasında proje ekibi, bölgedeki vatandaşların ve makamların katkı ve katılımlarına güven duymakta. Proje, riskli bölgeleri gösterir nitelikte haritaya internet üzerinden veya akıllı telefonlar ile kolaylıkla ulaşma imkanı sunacak. Riskli bölgeler haritada farklı renkler üzerinde gösterilecek ve bilgiye ulaşmada kolaylık sağlanacak. İki ülkenin sınır alanındaki bölgeler Burgas, Yambol, Hasköy  ile Edirne ve Kırklareli illerini kapsamakta.

Ayrıca risk değerlendirme uzmanları tarafından riskli bölgelerde bulunan yerel idare ve yönetimlere, çeşitli belediye ve muhtarlıklar ile tarım işletmecilerine özel eğitimler sunulacak. Söz konusu eğitimler risk önleme, olağan üstü durumlarda çevreyi koruma, güvenilir iş sektörü, insan sağlığını ve halkın mal ile mülkünü korumaya yönelik konuları içerir.

Söz konusu proje sorumluları, sınır ötesi bölgesinde yaşayan vatandaşlar için sağlık riski raporu hazırlayacak.

Proje bünyesinde kurulan bilgi merkezinde risk değerlendirmeleri ve analizleri ile risk önleme yöntemleri hakkında eğitim ve araştırmalar gerçekleştirilerek tecrübe ve bilgi paylaşımı sağlanacak.

Proje, bölgedeki çeşitli risk faktörlerinin belirlenmesini ve halkın bölgenin durumu hakkında daha net bilgi sahibi olmasına olanak sağlayacak ve bu netice ile olası riskleri azaltmak ve önlemek hususunda gerekli tedbirlerin alınmasının yolunu açacak. Yerel ve bölgesel makamların gerekli bilgilere sahip olması ve vatandaşların her türlü afet, kaza, zarar ve tehlikelere karşı hazırlıklı olması sınır ötesi bölge ekonomisini güçlendirecek ve kendilerini daha güvende hissetmelerine olanak sağlayacak.

Avrupa Birliği tarafından projeye finanse edilen toplam tutar 82.000 Avro civarında olup 15 ay süre ile devam edecek olan proje, 17 Kasım 2018 tarihinde sona erecek.

Bu içerik 18.12.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 765 kez okundu.