AKILCI İLAÇ KULLANIMI KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu tarafından organize edilen "Akılcı İlaç Kullanımı" konferansı 30 Kasım 2017 tarihinde Üniversitemiz Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Sancar’ın sunumu, akademisyen ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mesut Sancar konuşmasında gereksiz antibiyotik kullanımı sorununun insan sağlığı açısından önemli olduğunu, bu sebeple de antibiyotiğin gerekli olmadığı durumlarda kullanımının önlenmesi amacıyla tedbirler alındığını hatırlattı. Sağlık Bakanlığı tarafından gereksiz antibiyotik kullanımının yarardan çok zarar getirdiği yönünde yaptığı kamu spotu çalışmalarının önemine değinen Prof. Dr. Mesut Sancar, eczacıların da artık antibiyotikleri reçetesiz vermeyerek bu sürece katkı sunduğunu vurguladı. Prof. Dr. Mesut Sancar, konuya ilişkin açıklamalarında “Konu öyle bir noktaya varıyor ki dünya şu anda bunu tartışır durumda. Lüzum olmadığı halde tedbir amaçlı kullanılan antibiyotikler nedeniyle bazı enfeksiyon ve hastalıklar tedavi edilemeyecek duruma geldi. Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan 'Akılcı İlaç Kullanımı' konulu eylem planlarından biri antibiyotik kullanımına ilişkin. Bu kapsamda özellikle antibiyotik reçeteleme ya da antibiyotik kullanım oranlarının çok yüksek olduğu illerde pilot çalışmalar gerçekleştirildi. Aile hekimlerine, enfeksiyon uzmanlarına veya eczacılara yönelik eğitimler düzenlendi.  Bu çerçevede başarılı sonuçlar elde edildi. Gereksiz antibiyotik kullanımı azalmaya başladı.” ifadelerine yer verdi.

Dünya Sağlık Örgütü tahminlerine göre ilaçların yüzde 50'sinden fazlasının uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmakta olduğunu belirten Prof. Dr. Sancar gereksiz antibiyotik ya da ilaç kullanımına ilişkin hekimlerin ve eczacıların hastaları bilgilendirmesi gerektiğini vurguladı.

RUMELİ’YE EN ÇOK HİZMET VEREN EĞİTİM KURUMU: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

Tek Rumeli TV tarafından düzenlenen "Rumeli'nin En'leri 2017" ödül töreni Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 10 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Törende Üniversitemiz Rumeli’ye En çok Hizmet Veren Eğitim Kurumu Ödülünü aldı. 500 Sivil Toplum Kuruluşunun davet edildiği, 240 Rumeli Balkan Derneğinin katıldığı 20 kategoride yapılan oylama ile belirlenen Rumeli'ye en çok hizmet eden kişi, kurum ve kurul..

BALKAN ARAŞTIRMALARI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İstanbul Üniversitesi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Uluslararası Balkan Üniversitesi iş birliği ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun katılımı ile 6 Şubat 2018 tarihinde “Balkan Araştırmaları Çalıştayı” gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesinde gerçekleşen çalıştaya, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İstanbul Üniversitesi Rektör&u..