20. YÜZYILIN SON SOYKIRIMI: SREBRENİTSA KONFERANSI VE 100 KARİKATÜRLE SREBRENİTSA SOYKIRIMI SERGİSİ

Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından Srebrenitsa Soykırımının 22. Yılı anısına düzenlenen 20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansı ve 100 Karikatürle Srebrenitsa Soykırımı Sergisi 13 Temmuz 2017 tarihinde Balkan Kongre Merkezinde düzenlendi. Sergi açılışına ve konferansa Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Gözlemcisi ve Karikatürist Sukrıja Meholjic ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

100 Karikatürle Srebrenitsa Soykırımı Sergisi açılışında konuşan Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay 20. Yüzyılın son soykırımı olan Srebrenitsa’yı anmak için bu etkinliği organize ettiklerini belirtti.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Gözlemcisi ve Karikatürist Sukrıja Meholjic Avrupa'nın ortasında meydana gelen savaşın binlerce masumun ölümüne sebep olduğunu "Yaşanan katliamı unutmamalıyız. Ben de bu olayın unutulmaması için savaş sırasında ve sonrasında yaşananları karikatür olarak çizdim. Bu olay bir soykırımdır. Yaşananları soykırım olarak kabul etmeyenlere karikatürlerimle karşı çıkıyorum." diyerek bu soykırımın unutulmaması için yapılan bu etkinliği çok değerli bulduğunu ifade etti.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Srebrenitsa’da yaşanan acı olayı en acı şekilde yaşamış sanatçımızı bugün burada ağırlıyoruz. Eserlerini bizimle paylaştığı ve o acı günleri bize anlatacağı için kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.

Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç “Birleşmiş Milletlerin soykırım tanımına tam anlamı ile uyan bu acı olayın bir daha yaşanmaması ve insanlığın soykırımdan arınmasını temenni ediyorum.” dedi.
Protokol tarafından gerçekleştirilen açılışın ardından sergi gezildi.

Serginin ardından “20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansı” gerçekleştirildi.

Konferansın açılışında konuşan Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay konferansa katılacak olan Bosna-Hersek Federasyonu Kayıp İnsanları Araştırma Komisyonu Başkanı Amor Masovic’in rahatsızlığından ötürü katılamadığını ifade ederek Srebrenitsa Soykırımı ile ilgili olarak Edirne’de ilk defa bir etkinlik düzenlendiğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “1995 yılında Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kentinde yaşananları asla unutmamamız gerekiyor. Bu çağda olur mu denilen zamanda, Avrupa’nın ortasında farklı düşünüyor diye Müslüman diye, bizim unsurlarımızı taşıyor diye Kadınlar ve çocuklar, kötü muameleye maruz bırakıldı, insanlar soykırıma maruz kaldılar. Maalesef dünyanın geleceği farklılıklara tahammül etmeyen bir başka anlayışla devam ediyor. O yüzden Srebrenitsa'yı iyi anlamak ve anlatmak gerekli. Bu durum gerçekten çok önemli. Bu konuda toplumumuzun ve dünyanın bilgilenmeye ihtiyacı var. Bu konuyla ilgili farkındalık yaratılmalı. Bunu sağlamak için de üniversitelere de görev düşüyor. Böyle toplantılarla bunu yapmalıyız." dedi.

Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç “Avrupa’nın ortasında herkesin gözünün önünde bir soykırım yaşandı. Srebrenitsa’da Birleşmiş Milletlerin soykırım tanımına tam olarak uyan bir katliam yaşandı. İnsanlığın bir daha böyle bir acı yaşamaması için, insanlığın soykırım suçundan arınması için bilinçlenmemiz gerekiyor. Bu etkinliği de bu sebeple önemli buluyorum.” diyerek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi Gözlemcisi ve Karikatürist Sukrıja Meholjic tarafından verilen 20. Yüzyılın Son Soykırımı: Srebrenitsa Konferansına geçildi. Kendisi de Srebrenitsalı olan Meholjic savaş öncesinde Srebrenitsa’nın durumundan bahsetti. Herkesin birlikte ve saygı çerçevesinde yaşadığı bir yer olan Srebrenitsa’da savaşla birlikte her şeyin değiştiğini Bosnalı Sırpların Sırp ordusu ile birlikte hareket ederek komşularını, birlikte yaşadıkları insanları katlettiklerini belirtti. Kendisinin katliamdan çok kısa bir süre önce o bölgeden ayrıldığını ve yaşanan olaylara bir nebze şahit olabildiğini ifade eden Meholjic karikatürlerinde yaşanan dramı tüm Dünya’ya duyurmayı amaçladığını ve bunu da gerçekleştirdiğini söyledi. Bu yaşananların suçlularının Sırp Ordusu olduğu fakat en az onlar kadar Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliğinin de suçlu olduğunu, bugün sorunun hala devam ettiğini, yurt dışında yaşayan Boşnakların oy kullanmasına engel olunarak Srebrenitsa’nın Belediye Başkanı’nın soykırımı kabul etmeyen bir Sırp’ın seçildiğini belirtti.

Srebrenitsa’da yaşananları karikatürist kimliğiyle anlatmaya devam edeceğini belirten Sukrıja Meholjic’e konferansın ardından Balkan Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay plaket, Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu tarafından da teşekkür belgesi verildi.
Bu içerik 14.07.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1094 kez okundu.