BALKAN ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ İKİNCİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

11 Eylül 2014 tarihinde  Prof. Dr. Yener Yörük’ün çağrısı üzerine 36 üniversitenin katılımıyla kurulan Balkan Üniversiteler Birliği’nin ikinci toplantısı 08 Ekim 2015 tarihinde Sultan II. Bayezid Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Balkan Üniversiteler Birliği yeni katılan üye üniversitelerle birlikte bu yıl 57 üye sayısına ulaştı.

Toplantıdan önce, Tirana Spor Üniversitesi, Tirana Politeknik Üniversitesi ve Tirana Tıp Üniversitesi ile Üniversitemiz arasında Mevlana Değişim Programı protokolü imzalandı. 

Toplantı Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'nun telgrafı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın mesajının okunması ile başladı. Balkan Senfoni Orkestrasının Balkan müziklerinden oluşan konseri beğeniyle izlendi. Konserin ardından Balkan Üniversiteler Birliği sunumu izlendi ve yeni üye olan üniversiteler de tanıtıldı. 

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük sunumun ardından bir konuşma gerçekleştirdi. Rektörümüz Balkan Üniversiteler Birliği’nin geçmişten günümüze gerçekleştirdiği çalışmalardan ve vizyonundan bahsetti. Rektörümüz gerçekleştirdiği konuşmasında toplantının gerçekleştirildiği Sultan II. Bayezid Külliyesi’nin mimarî açıdan hastane olarak planlanan dünyadaki ilk darüşşifa olduğunu vurguladı. Rektörümüz, Balkan Üniversiteler Birliği’nin yaptığı çalışmalardan da bahsederek “Balkan Üniversiteler Birliği Bülteni’ni yayımlamaya başladık. Bu bültende her üniversiteden gelecek haberler için iki sayfa ayırdık. Bu sayede birbirimiz ile olan iletişimimizi güçlendireceğiz ve geliştireceğiz” dedi. Rektörümüz, Balkanlarla işbirliğinin artması amacıyla Balkan Spor Oyunları’nın 2016 yılı Mayıs ayında Edirne’de düzenlenmesi fikrini önerdi. Rektörümüz Balkan Üniversiteler Birliği’nin yeni üyeler ile geliştiğini ve büyüdüğünü söyleyerek gelişen ve büyüyen vizyonu ile ileride ortak projelere imza atacaklarını belirtti. 

Konuşmanın sonunda Balkan Üniversiteler Birliği yeni üyeleri oylama sonucunda Birliğe üye oldular. Yeni üyeler oylamanın ardından Balkan Üniversiteler Birliği katılım protokolünü imzaladı. 

Ayrıca gelecek iki dönem için Balkan Üniversiteler Birliği Başkanlık seçimi gerçekleştirildi. Seçimden önce üye üniversite temsilcileri, konuya ilişkin olarak görüşlerini bildirdi. Konuşmaların ardından yapılan oylama sonucunda 2017 yılı için Tetova Üniversitesi, 2018 yılı için de Selanik Aristotales Üniversitesi Balkan Üniversiteler Birliği Başkanı olarak seçildi. Rektörümüz yeni başkanlara başarılar diledi. 

Yeni başkanın seçilmesinin ardından Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Recep Zogo tarafından “Networking a Good Practice: Balkan Libraries Union” adlı sunum gerçekleştirildi.

Sunumun ardından bayrak teslim töreni gerçekleştirildi. 2015 yılı Başkanı Prof. Dr. Yener Yörük bayrağı, 2016 yılı başkanı Sofya St. Kliment Ohridski Üniversitesi’ne teslim etti.  Bayrak tesliminin ardından katılımcılarla hatıra fotoğrafı çekildi.

Toplantının ardından, Karaağaç’taki Eski Tren Gar’ında bulunan Balkan Üniversiteler Birliği Hatıra Ormanı’na yeni üyelerin ağaç dikme töreni gerçekleştirildi.

Toplantı Karaağaç Eski Tren Gar’ında Rektörümüz tarafından konuklara verilen gala yemeği  ve Evrim Kaşıkçı konseri ile sona erdi.


Bu içerik 09.10.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1629 kez okundu.