ÜNİVERSİTEMİZDE TÜİK VERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ TANITILDI

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda 15 Kasım 2017 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğünde kurulan Veri Araştırma Merkezi (VAM) tanıtımı ile ilgili olarak “Vam nedir? TÜİK Mikro Verilerine Nasıl Erişilir?” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Levent Doğan, TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan Çelebi, akademisyenler ile kurum ve kuruluş temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Konferans açılışında konuşan Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Gençler “Bir kamu kurumu olan Üniversitemiz ile çeşitli verilerin toplanması için faaliyette bulunan kamu kurumları arasında etkileşim ve bilgi paylaşımının gerçekleştirilmesi amacıyla bu tür etkinlikler düzenliyoruz. İktisadi ve idari konularda sorunların tespit edilebilmesi hususunda birtakım verilere ihtiyaç duyuyoruz. Bu verilerin de toplanmasında en etkin kurum, Türkiye İstatistik Kurumudur. Verilerin toplanması hususu önemli olduğu kadar bu verilere ulaşım sağlayabilme ve verileri etkin bir şekilde kullanabilme de önemli bir meseledir. Bu verilerin yer aldığı portalların kullanımı da ayrı bir maharet ve bilgi birikimi gerektiriyor. Bu noktada gerçekleştirilen iyileştirmeler ve devreye giren yeni portallar ile araştırmacılara verilere ulaşmada kolaylık sağlanmaktadır. Düzenlenen bu etkinlik, verilerin toplanması ve sunumuna ilişkin sürecin nasıl gerçekleştirildiğine dair bilgiler vermektedir.” dedi.

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Levent Doğan “Üniversitemiz kaliteli eğitim sunmak, kalitesini ve öğrencilerimizin bilgi ile becerilerini arttırmak amacıyla etkinlikler gerçekleştirme çalışmaları içerisindedir. Bu doğrultuda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından “Vam nedir? TÜİK Mikro Verilerine Nasıl Erişilir?” konulu etkinlik gerçekleşiyor. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır. Özellikle sosyal bilimlerde veriye ulaşma ve değerlendirme süreci son derece önemlidir. Veri konusunda paylaşımlarımızı ileriye dönük etkinliklerle de arttırma düşüncesindeyiz. Nabi’nin ‘Hayriyye’ adlı mesnevisinde yer alan ‘Etme âr, öğren oku ehlinden, Her şeyin ilmi güzel cehlinden’ beyitlerinde olduğu gibi sözü işin ehli kişilere bırakarak teşekkürlerimi sunarım.” dedi.  

TÜİK’in tarihsel süreci, gelişim ve değişimi hakkında güncel bilgiler sunan TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan Çelebi, “TÜİK olarak 3. beş yıllık strateji planını yayımladık. Bu çerçevede dört amaç ve 10 hedef belirledik. ‘VAM’ ile ilgili durumlar da amaç birimimizde var. Uluslararası standartlarda kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayacak çeşitlilik ve kalitede istatistikler üretmek ve kullanıma sunmak ile bunlarla ilgili dağıtım kanallarını arttırmak hedeflerimiz. Elde ettiğimiz verilerin kullanıma sunulması noktasında farklı kanallarımız mevcut. Kullanıcıların en çok tercih ettiği web sitemiz bir bilgi portalı niteliğinde. Mobil uygulamalar, internet ve bunlar dışında özel bilgilendirme sistemlerimiz bulunmakta. Bilgi paylaşıldıkça değer kazandığı için bilginin kullanılmasına yönelik çalışmalarımızı her geçen gün daha ileriye taşıma gayretindeyiz. ‘VAM’leri ayrı bir dağıtım kanalı olarak görüyoruz. ‘VAM’ merkezleri henüz tam olarak bilinmiyor. Kullandıkça tanınacak ve kullanımı artacak diye düşünüyoruz.” dedi.

TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Ekonomik Araştırmalar Grup Sorumlusu Halil Emecen tarafından kurum ve Veri Araştırma Merkezi’nin tanıtımı gerçekleştirilerek, mikro veriye araştırmacıların nasıl erişebileceğine dair bir sunum gerçekleştirildi. Verilerin nasıl toplandığı, nasıl sunulduğu ve erişiminin nasıl gerçekleştiğine dair gerçekleşen sunumda veri setleri, veri kullanım ücretlendirmesi, kimler veri talebinde bulunabilir, araştırmacıların yükümlülükleri, veri gizliliği, yaptırım ve cezalar gibi konulara değindi. VAM’lerin ayrı bir dağıtım ve veri kaynağı olduğunu ifade eden Emecen “Bu veri öyle bir ham veri ki alandan aldığımız örneklem birimini ifade ediyor. Bu veriyi içeren bilgi setleri mevcut. Kamuda ciddi yatırımlar sahibi olan bir kurumun verisinin gerçekten çok az kullanıldığını fark ediyoruz. 2016 yılında Türkiye'de bu veri setini kullanan yalnızca 272 kişi olmuş. Böylesi ciddi bir kurumun verileri yüzde 25 ve 30 civarında kullanıcı tarafından kullanılıyorsa bu noktada araştırmacılar için bir farkındalık yaratmak gerekiyor. Yeni etkinlikler ve bildirimler gerçekleştirmek gerekiyor. Bu etkinliğin amacı da tam olarak bu.” dedi.

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Umut Erksan Şenalp, TÜİK'in sunduğu veri setininin kalitesi, detay boyutu, firma seviyesindeki mikro veriler, toplulaştırılmış veriler, uluslararası yayınlarda aranan bir kriter olan ve TÜİK'in de sağladığı veri setleri ve bu verilere TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğünden ulaşabilmenin sunduğu fırsatlar ile birçok firmanın yıllarca gözlemlenmiş olma durumu olan panel verinin avantajlarına değindiği "Kullanıcı Gözüyle VAM" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Etkinlik, günün anısına gerçekleştirilen fotoğraf töreniyle son buldu.
Bu içerik 16.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1274 kez okundu.