ÜNİVERSİTEMİZDE KALİTE VE STRATEJİ KONUŞULDU

Trakya Üniversitesi eğitim ve yönetimde kalite çalışmalarını kapsamlı ve çok yönlü olarak sürdürüyor. Bu doğrultuda Türkiye Ulusal Mükemmellik Ödülü, Türkiye Mükemmellikte Süreklilik Ödülü ve Avrupa EFQM Mükemmellik Ödülü sahibi Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 11 Eylül 2017 tarihinde Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda “Kalite ve Strateji” başlıklı konferansıyla akademik ve idari personelimiz ile bir araya geldi.
 
Üniversitemiz Kalite ve Strateji Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Mahmut Güler, “Dünya’da gelişmelere uygun olarak Trakya Üniversitesi de eğitim ve yönetimdeki kaliteyi artırmak amacıyla köklü değişiklikler yapmakta. 2006 yılında başlayan sürece kurmuş olduğumuz Kalite ve Strateji Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yoğun bir şekilde çalışarak entegre olduk. 2018-2022 Stratejik Kalkınma Planımıza Rektörümüz büyük önem vermekte. Üniversitemizde eğitim ve yönetim kalitesinin artırılması amacıyla tüm birimlere ödevler yükledik ve süreci yakından takip ediyoruz. Tüm bu yapılan çalışmalarla stratejimizi sürdürülebilir kılmayı hedefliyoruz.” dedi.
 
Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Üniversitemizdeki kalite çalışmalarını önemsiyoruz. Bu noktada her konuda daha iyi olabilmenin ve mükemmelleşmenin yollarını arıyoruz. Kalite ve mükemmelleşme kavramları ve süreçleri ithal edilmiş kavramlar. Bizim için bu kavramların Türkiye’deki karşılıkları önemli. Bu kavramları içselleştirmek açısından Sakarya Üniversitesi önümüzde çok güzel bir örnek olarak duruyor. Bu noktada 8 yıl Rektör Yardımcılığı yapmış, 8 yıl Rektörlük yapmış, artık bu işin felsefe boyutuna ulaşmış Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı misafir etmekten çok mutluyuz. Sakarya Üniversitesinin ve Rektörünün kalite deneyiminden faydalanacağını düşünüyoruz. Hocamıza geldikleri ve burada bizimle oldukları için teşekkür ediyoruz.” dedi.
 
Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Globalleşen dünyada rekabetin ortaya çıkması üniversiteleri de etkiledi. Gelişen dünyada kurumlar artık eski yöntemler ve sistemler ile yönetilemez hale geldi. Bu noktada üniversitelerin akreditasyon süreçleri ile birbirlerini eğitim kalitesi açısından denk görmeye başladıkları bir sürece girdik. Sakarya Üniversitesi kalite ve akreditasyon süreçlerinde hızla yol almaktadır. Kalite sürecimizde öncelikle kurum içi değerlendirmeleri yaparak kaynakları verimli ve etkili bir şekilde kullanmak noktasında çalışmalarımızı sürdürdük. Akreditasyon süreçlerinde program çıktıları belirleyici faktördür. Eğitimde kaliteyi artırmak amacıyla aktif öğrenme etkinlikleri gerçekleştiriyoruz, ders sayılarını ve AKTS’leri düşürdük, öğrencilerimize en az iki dersten 8 ödev çalışması yaptırıyoruz. Eğitimde kalitenin artırılmasının yanı sıra AR-GE çalışmalarında ve toplumsal faaliyetlerde de kaliteyi artırmayı hedefledik. Aksayan yönleri de sürekli iyileştirmeler yaparak düzeltiyoruz.” dedi.
 
Rektör Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Kalite yönetimi ve akreditasyon süreçleri aslında temel olarak oldukça basit. Bu noktada yapılacakların karmaşıklaştırılmaması gerekiyor. Süreçleri basit bir şekilde ele almak önemli. Teknolojik gelişmelerden faydalanarak kimin ne ölçüde performans gösterdiğini görmek mümkün. Aynı zamanda teknolojiden faydalanarak bu süreçte formaliteler azaltılabiliyor. Süreç içerisinde akademik personele de önemli görevler düşmekte. Biz Üniversite olarak bu süreçlerde yer almak isteyen hocalarımızı teşvik ettik.” dedi.
 
Yönetim modelinde liderlik sistemi üzerinde çalıştıkları liderin hedef belirlediğini ve aslında bu modelde herkesin lider olduğunu ifade eden Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas “Kalitenin artırılması için yetenekli mezunlar yetiştirmek, AR-GE performansını artırmak ve başarı sıralaması yüksek öğrencileri üniversiteye çekmek hedef ve başarıdır. Akreditasyon süreçlerinde kurumsal bir sistem kurulmadığı zaman bölümlerin akreditasyonu zorlaşıyor. Kalite ve stratejide önemli olan herkesin uyum sağlayabileceği ve katkı sunabileceği bir sistem oluşturmak çok önemli. SABİS sistemi ile Üniversitemize ait olan tüm bilgileri anında güncelleyerek hocalarımızı evrak yükünden ve zaman kaybından kurtardık. Bu sayede üniversitemizin tanıtılması kolaylaştı, üniversitemizin bilgilerine çabuk ulaşılıyor ve Dünya üniversiteleri ile ilişkilerimiz artıyor.” dedi.
 
Soru cevap kısmının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, başarılı olmak için sistemli çalışmanın gerekliliğinden bahsederek Üniversite olarak göstereceğimiz gayretle kalite çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
 
Etkinlik günün anısına hediye takdim edilmesi ile son buldu. 
Bu içerik 12.09.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1556 kez okundu.