ÜNİVERSİTEMİZ ULUSLARARASI SELANİK KİTAP FUARINDA TANITILDI

Yunanistan’ın Selanik şehrinde 11-14 Mayıs 2017 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Selanik Kitap Fuarı’na Trakya Üniversiteler Birliği olarak Üniversitemiz, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi de katıldı.

Fuarda 12 Mayıs 2017 tarihinde bir basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında konuşan Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, üniversiteleri burada görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek Türk-Yunan dostluğunu geliştirmek ve eğitim alanında iş birliğini arttırmak amacıyla bu fuarın çok faydalı olacağını belirtti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer başta Selanik olmak üzere tüm Yunanistan’da öğrenci değişimi, bilimsel ve kültürel alanda iş birliği geliştirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla bu fuarda olduklarını belirterek Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi hakkında bilgi verdi.

Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek Yunanistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek burada bu imkanı sunan herkese teşekkür etti. Namık Kemal Üniversitesi’nin imkanlarından bahseden Prof. Dr. Osman Şimşek öğrencilerin gönül rahatlığıyla Namık Kemal Üniversitesi’nde okuyabileceklerini ifade etti.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür Kırklareli Üniversitesi ve şehir hakkında bilgiler vererek öğrencileri Kırklareli Üniversitesini tercih etmeleri çağrısında bulundu.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak Avrupa’da İstanbul ve Türkiye hakkındaki olumsuz düşüncelerin yanlış olduğunu, Türkiye’nin son derece sakin bir yer olduğunu ve oluşturulan algının yanlışlığından bahsederken İstanbul Üniversitesinin Türkiye’nin en seçkin insanlarını yetiştiren kurum olduğunu, Dünya üniversiteleri ile yakın ilişkilerinin ve iş birliklerinin olduğunu söyledi. İstanbul Üniversitesi mezunu olmanın ayrıcalıklarından bahseden Rektör Prof. Dr. Mahmut Ak fuarda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Selanik Kitap Fuarı gibi kapsamlı ve faydalı bir organizasyon çerçevesinde saygın bir topluluğa hitap etmekten duyduğu mutluluğu ve gururu dile getirdiği konuşmasında “Bu kitap fuarı, kültürün evrensel bir dil olduğunu göstermektedir. Bu fuar farklı milletlerden insanların birbirlerinin anlama yeteneklerini geliştirip güçlendirmesini sağlamaktadır. Uzak görünüyoruz ama yakınlaştıkça birbirimize ne kadar benzediğimizi fark ediyoruz. Edirne ile Selanik tarihte sıkı iş birliği olan kentler. Bu kitap fuarı vasıtasıyla Trakya Üniversitesinin akademik, kültürel ve bilimsel değerlerini Yunanistan’dan ve bütün dünyadan gelen misafirlere sunma fırsatına sahip olmak ve ülkem adına burada olmak benim için büyük bir onurdur. Bugün burada temsil etmiş olduğum Trakya Üniversitesi 1982 yılında kurulmuş olup Edirne merkezli bir devlet üniversitesidir. Edirne, sınır komşuları ile kuvvetli bağları olan Bulgaristan ve Yunanistan ile uzun bir sınırı ve sınır kapıları olan Balkanlara komşu bir sınır kentidir. Dolayısıyla Balkanlarla en çok etkileşimi olan şehirdir. İşte biz bu amaçla Türkiye’de en fazla Balkan uyruklu öğrenciyi bünyesinde barındıran Trakya Üniversitesi olarak daha fazla Balkan uyruklu öğrencinin Üniversitemizde okuyabilmesi için kontenjanlarımızı ve imkânlarımızı en yüksek seviyede tutmaya gayret ediyoruz. Üniversitemiz istatistiklerine bakıldığında Balkan uyruklu 1920 öğrencinin Üniversitemizde eğitim aldığı görülmektedir. Bu rakamın 748’ini Yunanistan’dan gelen öğrenciler oluşturmaktadır. Yıllar içerisinde Üniversitemizde eğitim gören yabancı uyruklu öğrenci sayısını giderek arttırmayı hedeflemekteyiz. Trakya Üniversitesi Balkanlarda akademik, kültürel ve bilimsel alanlarda faaliyetlerde bulunmak ve Balkanlarla etkileşim içerisinde olmayı amaçlamaktadır. İşte bu amaçla kurulan ve kurucusu olduğumuz Balkan Üniversiteler Birliği Balkanlarda bulunan önemli üniversiteleri bir araya getirmekte ve belirli dönemlerde gerçekleştirdiği toplantılar ile Balkan Üniversitelerinin birçok alanda görüş alışverişinde bulunmasına vesile olmaktadır. Balkan Üniversiteler Birliğin 11 ülkeden toplam 61 üyesi bulunmaktadır. Birliğin üyeleri arasında Yunanistan’dan 5 üniversite bulunmaktadır. Üniversitemizde okumak isteyen uluslararası öğrencilerin ya da akademisyenlerin faydalanabileceği burslar eğitim bursları olarak Türkiye Bursları, Balkan Bursları Programı, Study in Turkey, Mevlana Değişim Programı, Farabi Değişim Programı, Yunus Emre Enstitüsü, araştırma bursları olarak; TÜBİTAK burslarıdır. Biz Trakya Üniversitesi olarak eğitimin, deneyimin ve farkındalık uyandırmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. İşte bu amaçla sadece uluslararası alanda değil aynı zamanda kendi coğrafyamız içerisinde de diğer Üniversiteler ile iş birliği geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Üyesi olduğumuz Trakya Üniversiteler Birliği 2012 yılında Trakya Bölgesinde yer alan 4 üniversitenin katılımıyla ortak, makul, faydalı ve bilgilendirici projeler geliştirmek, yüksek lisans, doktora alanlarında iş birliği yapmak, konferanslar düzenlenmek ve yıllık kongreler düzenlemek amacıyla kurulmuştur. Bizler Balkan Üniversiteleri olarak burada sizlerle olmaktan memnuniyet duymaktayız; uluslararası organizatörler, kurumlar, misafirlerle, bölgemizdeki komşu ülkelerle yakın ilişkiler içerisinde olmak bizler için büyük bir gururdur.” dedi.
Bu içerik 16 Mayıs 2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 477 kez okundu.