ÜNİVERSİTEMİZ SULTAN II. BAYEZİD KÜLLİYESİ DARÜŞŞİFASI AÇILIŞI

Abdi İbrahim tarafından yenilen Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifası açılışı 13 Mayıs 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Açılışa Vali Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan,  Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Büyükelçi Murat Ahmet Yörük,  Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Trakya Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadeniz, Eski Sağlık Bakanı Kazım Dinç, Yabancı Büyükelçiler ve Başkonsoloslar, Rektör Yardımcıları, Dekanlar, Akademisyenler, davetliler ve basın mensupları katıldı.

Açılışta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun telgrafları okundu.

Ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker,  Adalet Bakanı Kenan İpek, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve çeşitli kurum ve kişilerin telgraf gönderdiği bilgisi verildi.

Açılışta konuşan Nezih Barut, 500 yıllık geçmişiyle tıp tarihinde önemli bir yeri olan Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası, Abdi İbrahim tarafından çağdaş müzecilik anlayışıyla yenilendiğini belirterek tarihine ve mimarisine saygı duyarak yeniledikleri bu değerli eserin bugüne ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunmaktan büyük onur duyduklarını ifade etti. Nezih Barut ayrıca “Edirne Darüşşifası'nın yirmi altı odasını birebir o dönemin uygulamalarını yansıtabilmek amacıyla büyük bir titizlik ve emekle kurguladık. Çalışmalar sonucunda tıp tarihimizin değerli hazinelerini gün yüzüne çıkarıp günümüzün modern ve etkileyici sunum teknikleriyle bugüne ve gelecek kuşaklara aktarıyor olmaktan dolayı bahtiyarız.  Burayı ziyaret edenler 15. ve 18. yüzyıllar arasındaki dönemde erkeklerde estetik göğüs ameliyatları yapıldığını, yeniçerilere fıtık ameliyatı yapan kadın cerrahların varlığını, İngiltere Kraliyet Ailesi’nin de yaptırdığı Türk Usulü Çiçek Aşısı’nın Edirne’den Avrupa’ya nasıl yayıldığını, gülcülüğün ve gül suyunun memleketinin bilinenin aksine Edirne olduğunu, hastalıklara nasıl tedaviler uygulandığı ve ameliyat teknikleri gibi birçok değerli bilgiyi hem metinlerle hem de canlandırmalarla yerinde öğrenme şansını yakalayacak” dedi.

Konuşmasında programı nedeniyle açılışa katılamayan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’na projeye gösterdiği yakın ilgi ve destekten dolayı teşekkür eden Nezih Barut, “Bu müstesna eserin yenilenme çalışmasında yanımızda olan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’e, eski Edirne Valisi Hasan Duruer’e, projede birlikte çalışma şansı yakaladığımız Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük’e, projemizin hayata geçirilmesi için emek harcayan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuran Yıldırım ve Yüksek Mimar Beyza Özer ile Abdi İbrahim'in çalışanlarına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, “Bugün tarihi bir günde adı Ülkemizi aşan Abdi İbrahim ile bölgenin lideri Trakya Üniversitesi’nin iş birliği ile gerçekleşen ve dünyada tek olduğunu düşündüğümüz Sağlık Müzesi’nin açılışı için bir aradayız. Burada emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum. Ama öncelikle Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Karadeniz hocayı kutlamak istiyorum.” dedi.

Sağlık Müzesi’nin geçirdiği tarihsel süreç ile ilgili bilgi veren Rektörümüz şunları kaydetti, “1984 yılında bu değerli eser Üniversitemize harap halde devredildi. 1488’deki açılışından sonra yüzyıllarca özellikle psikiyatri hastalarına müzik, aromaterapi ile meşguliyet tedavisi ile en önemli sağlık hizmetini veren ve dünyada birçok ilki gerçekleştiren, yoğun bakım tedavisi açısından merkezi yapısı ile hastane otelleri olan tabhanelerin varlığı ile birçok ilke önderlik eden bu birim tarihin getirdiği koşullar, işgaller ve savaşlar sonrası yıkık ve perişan bir halde 1915 yılında sağlık hizmetini kapatmak zorunda kaldı. 1984 yılında Sağlık Müzesi, Trakya Üniversitesine devredildikten sonra talihi değişti. Prof. Dr. Ahmet Karadeniz Hocam bizzat kendisi çinko levhaları sırtında taşıyarak binanın restorasyonunda yer aldı. Bu yapım ve restorasyon çalışması 1996 yılına kadar sürdü. 1997 yılında Rektör Prof. Dr. Osman İnci döneminde ve Dr. Ratıp Kazancıgil Hocamızın başkanlığında bir komisyon marifeti ile bu yapı Sağlık Müzesi’ne dönüştürüldü. Bu dönüşüm bir hayaldi, Süheyl Ünver Hocamızın bir hayali bu şekilde gerçekleşmiş oldu. Sağlık Müzesi 2000li yıllarda Ruh Hastalıkları ve Readaptasyon Derneği ile Prof. Dr. Faruk Bayülken Hocamızın önderliğinde yenilendi. Müzemiz, 15 yıllık bu süreçte Ülkemizin ve Dünyanın dikkatini çekti. Edirne’ye gelen herkes Selimiye Camii’nin ardından Sağlık Müzesi’ni de gezdi” dedi.

Rektörümüz, Sağlık Müzesi’nin yenilenme süreci ile ilgili olarak “Zaman ve çağ değişiyor ve yenilenmek gerekiyor. Sayın Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun işaretleri ile Abdi İbrahim ile Trakya Üniversitesi bir araya geldi ve bugün gördüğünüz bu büyük eser ortaya çıktı. Biz bir yıl süren bir bilimsel sürecin sonunda bir ay gibi kısa bir sürede restorasyonu tamamlandı” dedi.

Rektörümüz Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut’a, Proje Tarih Danışmanı Prof. Dr. Nuran Yıldırım’a ve emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını “Külliyenin yapıcısı II. Sultan Bayezid’i de rahmetle anıyoruz.” diyerek bitirdi.

Açılışta konuşan Vali Dursun Ali Şahin, “Biz 5000 yıllık tarihi olan bir milletiz. Sultan Bayezid Han bizlere 400 yıl yaşayan bir eser bıraktı. Bu hastanede nice doktorlar yetişti. Bu mekan Edirnemizi ve Ülkemizi dünyaya tanıtacak emsalsiz bir eser. Emeği geçen herkese gönülden teşekkür ederim.” dedi.

Açılış konuşmalarının sonunda Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifası açılışı protokol tarafından gerçekleştirildi. Açılış ardından protokol ve davetliler Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifası’nı gezdi. Anıtkabir’den sonraki, Üniversitemiz Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen ikinci elektronik anı defteri olan Sağlık Müzesi Anı Defteri Valimiz Dursun Ali Şahin, Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük ve Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut tarafından imzalandı. Açılışta ayrıca Üniversitemiz Okçuluk Kulübü öğrencileri de bir gösteri sundu.

Açılış sonunda Gül Odası’nda Üniversitemiz Folklor Grubu davetlilere gül suyu ile gül lokumu ikram etti.
Bu içerik 13.05.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 2964 kez okundu.