ULUSLARARASI ÖĞRENCİ GİRİŞ SINAVI (YÖS) ÇALIŞTAYI SAMSUN'DA GERÇEKLEŞTİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uluslararası İlişkiler Birimi ev sahipliğinde YÖK ve ÖSYM ortaklığı ile 13 Kasım 2017 tarihinde Samsun’da düzenlenen "Uluslararası Öğrenci Giriş Sınavı (YÖS) Çalıştayı’nda” Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen temsilciler ile birlikte sınav sistemi ve sistemin neden olduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri tartışıldı.

Otuz farklı üniversiteden davetlinin katıldığı çalıştayda, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er, OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, OMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kuran, Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz ve Üniversitemizi temsilen Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz, Üniversitemiz Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar hazır bulundular.

YÖK Yürütme Komitesi Üyesi Prof. Dr. Rahmi Er üniversitelerin yurt dışında uyguladığı sınavların yol açtığı sorunlara ve bu sorunların nedenlerine değinerek başladığı konuşmasında, "Birden fazla üniversite bir ülkede çok fazla sayıda veya aynı gün sınav uygulayabiliyor. Bu ve benzeri durumlar Türk Yükseköğretim Sistemi ile ilgili olarak olumsuz bir kanıya kapılmaya neden olabilir. YÖK olarak bu yanlışları devam ettirmeme kararı aldık. Bu sebeple çalıştay, farklı düşünceler oluşturma ve zamanlama bakımından çok isabetli oldu. Çalıştay sonunda tarafımıza ulaştırılacak rapor kesinlikle dikkate alınacaktır." dedi.

Üniversiteler arasında YÖK onaylı kurulacak bir komisyon ile bölgesel bazda yapılması planan sınavlar hakkında tartışmaların devam ettiği sırada Üniversitemiz temsilcileri, 2011 yılında merkezi sınavın kaldırılma sebepleri ve sonrasında doğan sorunlar hakkında katılımcılara bilgi verdiler. Üniversitemiz temsilcileri Balkanlar’dan en çok öğrenci alan Üniversite olmamız, coğrafi ve kültürel ortaklıklarımız, bölgeyi adım adım tanımamız gibi nitelikleri katılımcılara anlatarak bu tecrübeyi diğer üniversitelerle paylaşmaktan ve bölgeden ülkemize olan öğrenci akışında kaliteyi artırıcı önlemlerin alınmasında kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmekten kaçınmayacaklarını bildirdiler.

Çalıştay sonucunda ortaya çıkan sonuç bir rapor hâlinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına sunulacak.
Bu içerik 17.11.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 2705 kez okundu.