ULUSLARARASI GAZİ İSA BEY, GAZİ EVRENOS BEY VE BALKANLARDA OSMANLI VAKIFLARI SEMPOZYUMU

Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen "Uluslararası Gazi İsa Bey, Gazi Evrenos Bey ve Balkanlarda Osmanlı Vakıfları Sempozyumu" 06 Nisan 2015 Pazartesi günü Makedonya Konçe'de gerçekleştirildi. Sekreterliğini Yrd. Doç. Dr. Ferhan Kırlıdökme Mollaoğlu ve Öğr. Gör. Cüneys Nureski’nin yaptığı sempozyuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği Din İşleri Müşaviri Seyfeddin Ersoy, Konçe Belediye Başkanı Blagoy Yordanov, Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Sezgin, Prof. Dr. Ahmet Günşen ve Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Rıdvan Canım katıldı. Ayrıca Türk ve Makedon akademisyenler, İştip Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğrencileri ve yerel halk sempozyum dinleyicileri arasında yer aldı.

Açılışta konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, karşılıklı ziyaretlerin ve bilimsel faaliyetlerin Türkiye ile Makedonya arasındaki ikili ilişkilerin daha üst noktaya taşınmasında katkı sağladığını belirterek Balkanlarda arda kalan önemli eserlerden biri olan Gazi İsa Bey Türbesinin restorasyonun öneminin altını çizdi ve konukseverliklerinden dolayı Konçe Belediyesine ve halkına teşekkür etti.

Başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Günşen’in yaptığı sempozyumun birinci oturumunda İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, "Balkan Vakıflarının Osmanlı Ekonomik ve Finans Sistemindeki Yeri ve Önemi" başlıklı bildiriyi, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şeker, "Müslüman Türklerde Sosyal Dayanışma Müesseseleri Olarak Vakıflar” konulu bildiriyi, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Sezgin, "Balkanların İskanında Vakıfların Rolü" başlıklı bildiriyi ve Makedonya Ulusal Tarih Enstitüsü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aleksandar Trayanovskı "Tarih Boyunca Konçe" konulu bildiriyi sundu.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Kılıç tarafından "Balkan Fatihi Gazi Evrenos Bey'in Müstesna Vakıflarından Gazi İsa Bey Vakfı" başlıklı bildiri, Üsküp Askeri Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Andre Ilıev tarafından "Konçe Nahiyesindeki Türbenin Gelişimi ve Osmanlı Ordusu" konulu bildiri ve Tetova Üniversitesi’nde görevli Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş tarafından "Makedonya'daki Osmanlı Mirası Vakıf Eserlerinin Korunmasının Gerekliliği ve Yok Olmak Üzere Olan Bazı Eserler Üzerine" başlıklı bildiri sunuldu.

Sempozyum öncesinde Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük ve beraberindeki Trakya Üniversitesi öğretim üyeleri Konçe Köyü yakınında bulunan Gazi İsa Bey Türbesi’nin mevcut durumunu yerinde incelediler. 

Bu içerik 08.04.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 2214 kez okundu.