ÜLKEMİZDE YAKLAŞIK 4000 HEMOFİLİ HASTASI VAR

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. A. Muzaffer Demir, 16 Nisan 2014 tarihinde hastaların, toplumun ve sağlık otoriterlerinin hemofili hakkındaki farkındalığını arttırmak ve hastalık hakkında bilgilendirmek amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

Hemofilinin, kanamaya yatkınlığı olan-kanamaya yol açan hastalıklara verilen genel bir tanımlama olduğunu vurgulayan Muzaffer Demir, ülkemizde kayıtlı yaklaşık 4000 civarında hemofili hastası bulunduğunu söyledi.

Anne tarafında kanama hastalığı olan kişiler veya hemofili tanısı olan ailelerde mutlaka kadınların hemofili taşıyıcısı olup olmadıklarına bakılması gerektiğine işaret eden Muzaffer Demir, cerrahi girişim veya travma sonrasında kanaması durmayan; sünnet ve diş çekimi sonrası kanaması olan kişilerin hemofili konusunda sorgulanması gerektiğini belirtti. Ayrıca bu hastalıkta, “Bir bebeğin doğum sırasında kanamasının olması veya emekleme döneminde eklem içi kanamasının olması ya da cildinde morarmaların olması da sık görülen bir durumdur” dedi.

Hastalığın sıklığının ırk ve coğrafi özelliklere bağlı olarak farklılık göstermediğini ifade eden Prof. Dr. DEMİR, hastalığın mutlaka tecrübeli merkezlerde tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.  

Prof. Dr. Demir, hastalığın bir X kromozom hastalığı olduğunu ifade ederek; erkeklerin hasta, kadınların ise tek kromozom etkilendiğinden hasta olmayıp taşıyıcı olduklarını söyledi, şüpheli olgularda tanı konabilmesi için gerekli bütün testlerin Trakya Üniversitesi Hastanesinde yapılabildiğini vurguladı.  

 * Prof. Dr. A. Muzaffer DEMİR’in “Hemofili” hastalığını bütün yönleriyle anlatan basın açıklamasının tamamına ana sayfamızdaki “POPÜLER SAĞLIK” linkinden ulaşabilirsiniz.

Bu içerik 17.04.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1249 kez okundu.