TÜRKİYE VE BALKANLAR’DA KADIN KONULU PANEL GERÇEKLEŞTİRİLDİ

08 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Türkiye ve Balkanlar’da Kadın” konulu panel 02 Mart 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Panele Trakya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamide Burcu Özgüven, Trakya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berkan Demiral, TÜKSAM Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebru Zümrüt Boyacıoğlu ile akademisyen ve  öğrenciler katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda düzenlenen panelin açılışında konuşan Yrd. Doç. Dr. Ebru Zümrüt Boyacıoğlu Kadınlar Gününün tarihini anlattı ve Cumhuriyet Dönemi’yle birlikte Türkiye’de kadınların kazandığı değerlerden bahsetti. Boyacıoğlu ayrıca, kadınlara yönelik güncel araştırma sonuçlarını aktardı, günümüzde kadınların maruz kaldığı sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin de kadınların hayatımızdaki yeri ve öneminden bahsederek, “Geçmişe dönüp
Türkiye’ye baktığımız zaman, Anadolu kadınının, kurtuluş savaşı yıllarındaki şahlanışlarına tanık oluyoruz. Anadolu kadını gerektiğinde cepheye koşup savaşmış, gerektiğinde kağnı arabalarıyla silah taşımış, gerektiğinde yaralı askerleri sarıp sarmalamıştı. Unutulmamalıdır ki İstiklal Savaşı’nın Nene Hatun’u, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuş’u, bizim kadınlarımızdır.” diye konuştu.

Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişkin ayrıca konuşmasında “Kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadının ilerlemesi, sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Demokratik, ileri bir toplum için kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk vb. alanlarda eşit fırsat ve olanaklardan faydalanabiliyor olmaları ile büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Selda Çağlar moderatörlüğünde “Türkiye ve Balkanlar’da Kadın” konulu panele geçildi. Panele İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Yıldırım, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamide Burcu Özgüven ile Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Kurumu Genel Müdürü Uzman Pervin Hayrullah konuşmacı olarak katıldı.

Panel sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Süleyman Pişin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berkan Demiral ile Genel Sekreter Erengül Özdemir konuşmacılara plaket takdim etti.
Bu içerik 03 Mart 2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1283 kez okundu.