TÜRK-HUN HALKLARI KURULTAYI MACARİSTAN BUGAC’TA DÜZENLENDİ

Dünyanın en büyük geleneksel kültür festivali olan ‘Türk-Hun Halkları (Turan) Kurultayı’ Macaristan’da yapıldı. Budapeşte’de başlayan ve Bács-Kiskun Eyaleti Bugac Ovası’nda sürdürülen kurultay, 7-10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kurultay kelimesi, Altay dillerinde  soy ya da kavim toplantısı anlamına gelir. Türk, Macar, Kazak, Özbek, Azeri, Uygur, Kırgız, Başkır, Çuvaş, Bulgar, Tatar, Türkmen, Moğol, Buryat, Nogay, Gagavuz, Karaçay, Yakut ve Japonların temsil edildiği Kurultay’a bu sene yaklaşık 300.000 civarında kişi katıldı. Kurultay’da Üniversitemizi,  Genel Türk Tarihi Kürsüsü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Demiroğlu ve Arş. Gör. Can Tankut Esmen temsil etti.
7 Ağustos’ta Macar Parlamentosu Meclis Başkanvekili bir konuşmayla Kurultay’ın açılışını yaptı. Konuşmasında Macar Devleti ve Parlamentosu’nun böyle bir etkinliği desteklemekten mutlu olduğunu ifade eden başkanvekili, Türk dünyasından gelen temsilcilere ‘hoş geldiniz’ dedi. Heyetlerin takdimi esnasında en fazla alkışı Doğu Türkistan, Kerkük, Kıbrıs ve Kırım temsilcileri aldı. Macar Turan Vakfı Başkanı ise yaptığı konuşmada Turan (Türk) coğrafyasında başta Doğu Türkistan ve Irak Türkmen bölgesi olmak üzere kan akan bölgelerde bir an önce barışın sağlanması temennisinde bulundu.
Bugac Ovası’nda 8 Ağustos’ta başlayıp 10 Ağustos akşamı sona eren festival programında ise geleneksel göçebe hayatını ortaya koyan sergi ve gösterilerin yanında Macaristan dışından gelen grupların da sahne aldığı müzik, folklor ve geleneksel spor gösterileri yapıldı. Alanda 500 civarında geleneksel Turan çadırı kuruldu, 320 atlının katıldığı birbirinden güzel gösteriler nefes kesti. Festivale katılan ülke ve bölgelere ait bayrakların atlılar tarafından alana getirilişleri katılımcılar tarafından coşkuyla karşılandı.    
Bu içerik 21.08.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 2262 kez okundu.