TRAKYA ÜNİVERSİTELİLER, İSTEĞE BAĞLI İNGİLİZCE HAZIRLIK UYGULAMASI İLE FARK YARATIYOR…

Öğrencilerinin yabancı dil yeterliliğine katkı sağlamak amacıyla sürekli projeler geliştiren Trakya Üniversitesi, örnek bir projeye daha imza attı. Çağın ihtiyaçlarına uygun, donanımlı bireyler yetiştiren Trakya Üniversitesi, yeni projesiyle, öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal ve kişisel gelişimlerine de destek oluyor. Proje ile birlikte, akreditasyon süreçlerinden başarıyla geçen ve bağımsız uluslararası akreditasyon kuruluşu Pearson Assured tarafından akredite edilen Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu kapılarını, zorunlu İngilizce hazırlık eğitimi dışındaki öğrencilere de açıyor. Eğitim programı ve yönergesi Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Üniversite Senatosu’nun oy birliğiyle hayata geçirilen “Lisans ve Ön Lisans Programlarında İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Sınıfı” uygulaması kapsamında, programın ilk öğrencileri eğitimlerine başladı. Trakya Üniversitesi'nin ön lisans ve lisans programları arasından belirlenen 86 programda, 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren öğrenciler, isteğe bağlı İngilizce hazırlık eğitimi alabiliyor. 2019-2020 eğitim öğretim yılında başlatılan uygulamayla öğrenciler, isteğe bağlı bir şekilde ileri derecede yabancı dil öğrenerek, meslek hayatına çok daha nitelikli bir şekilde hazırlanıyor.

2019-2020 eğitim öğretim yılında Trakya Üniversitesi’nin programlarına yerleşen öğrenciler, öğrenim hayatının en önemli basamaklarından olan üniversitede, Trakya Üniversitesi ayrıcalığıyla, isteğe bağlı olarak, üstün nitelikli bir yabancı dil eğitimi alma şansına sahip oluyor. Trakya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından hayata geçirilen “İsteğe Bağlı İngilizce Hazırlık Eğitimi Programı” ile lisans ve ön lisans öğrencileri akademik eğitim desteği, yabancı dil eğitimi, kariyer gelişim, uluslararası akredite sertifika gibi sosyal ve kişisel becerilerine katkıda bulunacak olanaklarla buluşuyor. “Pearson Assured” tarafından tescillenen, dil eğitiminde uluslararası kalite ve yetkinlik ifade eden sertifikaya sahip olma fırsatı sunan programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, uluslararası düzeyde kabul gören bu belgeyle başta İngiltere, ABD, Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere, bölgelerdeki okul kabullerinde, iş başvurularında ve kariyerlerine devam etmelerinde önemli bir destek yakalıyor.

Hayata geçirilen programa başvuru yapanlar arasından 170 öğrenci, 2019-2020 eğitim öğretim yılında, kayıt yaptırdıkları programlara yerleştikleri puanlara göre belirlendi. 86 farklı programdan başvuru yapan adaylar arasında yerleşme puanına göre ilk 3 sırayı paylaşan öğrenciler, isteğe bağlı hazırlık programına girme hakkı elde etti. Yoğun ilgi ve başvurunun yaşandığı yabancı dil hazırlık eğitimlerine toplamda 330 aday başvurdu. Öğrencilerin en az bir dil öğrenmesini ve eğitimde niteliğin artmasını sağlamak amacıyla uygulamasına başlanan programa dâhil olan öğrenciler, isteğe bağlı hazırlık sınıflarında haftada 26 saatlik yoğun bir dil eğitimi alıyor.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Yabancı Diller Yüksekokulu’nda İngilizce eğitimine başlayan öğrenciler ve öğretim üyeleriyle bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, gerçekleşen buluşmada yabancı dil öğreniminin önemi, öğrencilerin nitelikli bireyler olmaları için sahip olmaları gereken bilgi ve beceriler ile gelecek planları üzerine öğrencilerle sohbet etti. Ziyarette, yaşamından aktardığı kesitlerle çeşitli tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Üniversite Senatosu olarak aldıkları kararın öğrencilere önemli avantajlar sağlayacağını kaydederek, “Bilimsel ve akademik çalışmaların yanı sıra öğrencilere iyi bir yabancı dil eğitimi vermek de bu bilim yuvalarının önemli görevlerinden biridir. Yabancı Diller Bölümümüz, öğrencilerimizin dil becerilerinin artırılması amacıyla böyle bir adım attı. Yabancı Diller Yüksekokulu bu anlayış doğrultusunda, üniversitemizde daha donanımlı öğrenciler yetiştirilmesinde bizlere destek olacak, geleceğimizin sahibi öğrencilerimizin daha nitelikli yetişmesinde önemli katkılar sağlayacak. Yabancı dil bilgisi ve öğrenimi, gelişen ve değişen dünyamızda olmazsa olmazlar arasındadır. Bizlerden eğitim kurumları olarak beklenti de bu ihtiyaca doğru ve güncel yaklaşımlarla yanıtlar verebilmektir. Şu an zorunlu hazırlık eğitimleri dışında burada olan isteğe bağlı öğrencilerimize dil eğitimi veriliyor. Tecrübeli akademik kadrosu ve öğrenci odaklı öğretim ilkesi ile ön plana çıkan Yabancı Diller Yüksekokulumuz, sahip olduğu eğitimin niteliğini ve kalitesini ulusal ve uluslararası kuruluşlardan aldığı akreditasyon süreçleriyle gösterdi. Hocalarımız, her alanda ihtiyaç duyulan bilgi, beceri ve özgüveni, nitelikli bir eğitimle öğrencilerimize sunuyor. Burada öğrenilecek her bilgi, öğrencilerimize eğitim ve meslek yaşamlarında benzersiz katkılar sağlayacak. Bu yeni ve Türkiye’de çok fazla üniversitede örneği olmayan bir uygulama. İlk kez bu yıl hayata geçiriyoruz. Bu eğitimleri hocalarımızın gönüllülük esasıyla, ücretsiz bir şekilde yerine getiriyor olmasını, eğitime verdiğimiz değerin ve öğrencilere karşı hissettiğimiz sorumluluk duygusunun bir tezahürü olarak görüyorum.” dedi.

Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Handan Köksal, Trakya Üniversitesi’ni tercih eden Fakülte ve Meslek Yüksekokulu öğrencilerine İsteğe Bağlı Yabancı Dil Hazırlık Sınıfı imkânı sunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek “İsteğe bağlı İngilizce öğrenimi almak isteyen öğrencilerimizle zorunlu hazırlık eğitimlerine devam eden öğrencilerimiz bir yıl boyunca bir arada. Güzel bir sinerji, çok güzel bir mozaik oluştuğuna inanıyoruz. Ortada büyük bir özveri ve çaba var. Sınıflarımız dolu, öğrencilerimiz ilgili. Önemli sayıda başvuru oldu ve sıralarımızın tamamını doldurduk. Öğrencilerimiz bu olanağı değerli bulduklarını her fırsatta söylüyor. Öğrencilerimizin istekli olmaları bizleri ziyadesiyle mutlu kıldı. Dünya çapında, uluslararası platformlarda bizleri akredite edebilecek dört önemli kurumdan biri tarafından akredite olmayı başarmış bir yüksekokuluz. Bunun öğrencilere sağlayacağı avantajları ve alacakları eğitimin niteliğini düşündüğümüzde çok değerli olduğunu söyleyebilirim. 1 yıl süren hazırlık ve alt yapı çalışmalarının ardından ilk defa bu yıl İsteğe Bağlı Yabancı Dil uygulamasını başlattık. Üniversitemiz bünyesindeki 86 farklı programdan öğrencilerimiz bu eğitimleri tercih etti. Herkesin akademik ve sosyal açıdan birbirinden edineceği kazanımlar olduğunu düşünüyoruz. Bizler tüm programlara ve öğrencilerimize kapılarımızı açmak, hazırlık eğitimlerini verme imkânını sağlamak isteriz. Sürekliliğini sağlamak ve öğrencilerimize değer katmak için yürüttüğümüz çalışmalara aralıksız şekilde devam edeceğiz.” dedi.

Aldıkları eğitimden büyük memnuniyet duyduklarını belirten öğrenciler, programın kişisel gelişimleri açısından oldukça yerinde olduğunu vurguladı. Programa katılarak duygu ve düşüncelerini dile getiren öğrencilerden Atalay Öcal, “Trakya Üniversitesi uluslararası ilişkiler programında yüksek lisans öğrencisiyim. Almanca biliyorum ancak bilim dili İngilizce olduğu için bu dili de öğrenmem gerektiğini düşündüm. Trakya Üniversitesi’nin isteğe bağlı olarak öğrencilerine böyle bir fırsatı sunacağını öğrendiğimde, üniversite sınavına tekrar girerek Trakya Üniversitesi Tarih Bölümünü kazandım. Başvuruların başlamasıyla birlikte de vakit kaybetmeden gerekli işlemleri tamamladım. Değerli Yüksekokul Müdürümüz Handan Hanım başta olmak üzere, tüm Hocalarımız ileri bir gayretle bizlere İngilizce eğitimi veriyor. Zorunlu hazırlık eğitimi gören öğrenci arkadaşlarımızla bir arada olmak da bizleri ayrıca motive ediyor ve daha üst düzeyde çalışmaya teşvik ediyor. Yeni dostluklar kuruyor, iletişim becerilerimizi zenginleştiriyoruz. Burada bizler için en iyisinin düşünüldüğü ve hazırlandığını görmek mümkün.” dedi.

Trakya Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Bölümü öğrencisi, Mertcan Öztürk, “Kariyerime ve geleceğime turizm ve otelcilik alanında yön vermek istiyorum. Mesleğimizde dil becerilerinin ve iletişimin büyük rolü var. Müşteri ve çalışanlarla daha etkili iletişim için yabancı dil öğrenmek mecburiyetindeyiz. Böyle bir ihtiyacı karşılamak için dil eğitimime önem verdim. Tam da bu sırada böyle bir fırsatla karşılaştım. Eksikliğini hissettiğiniz alanda ve beceride kendinizi tamamlamanız harika bir duygu. Bu imkânı bizlere sunduğu için Trakya Üniversitesine teşekkür ediyoruz.” dedi.

Patoloji Laboratuvar Teknikleri Programı öğrencisi Hande Nur Koç, dil öğrenmenin önemli bir meziyet olduğunu belirterek, “Mesleğimizin aslında İngilizce ile pek bir ilgisi yok ancak başarılı olmak ve dünya ile entegre olabilmek için farklı diller bilmek önemli. Bu yüzden en az bir yabancı dil bilmemiz gerekiyor. Gerek kişisel gelişim, gerek akademik gelişim, gerekse kültürel gelişim alanında yabancı dil eğitimi önemli bir süreç. Ben de bu sürecin bir parçası olmak istedim. Bizlere sunduğu imkân ve fırsatlar için üniversitemize teşekkür ediyoruz.” dedi.

Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğrencisi Emre Tunca ise “Başka dil bilmeden, farklı kültürlerle tanışmak mümkün gözükmüyor. Mesleki ve kişisel gelişimim noktasında da önemli ve değerli buluyorum. Çok deneyimli ve alanında yetkin akademisyenler yürütüyor eğitimlerimizi. Haftada 26 saat gibi yoğun bir program ve müfredat uygulanıyor. Ne kadar doğru ve yerinde bir tercih yaptığımı gördüm buraya geldikten sonra. Gelecek yıl Trakya Üniversitesi’ne katılacak yeni öğrenci adaylarına da bu programı şiddetle tavsiye ediyorum.” dedi.


Haber: Ali KÜÇÜKOĞLU
Editör: Sertan Atasoy
Fotoğraf: Umut KOZAKOĞLU
Bu içerik 11.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 5553 kez okundu.