TRAKYA BÖLGESİNDE NADİR BİR TÜR: YER YEDİUYURU

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürlüğü Edirne Şube Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve URBAN Çevre Danışmanlık ve Mühendislik Tic Ltd Şti tarafından uygulanması üstlenilen  "Edirne İli Yedi Uyuru (Myomimus roachi) Tür Koruma Eylem Planı Hazırlanması" adlı projede araştırıcı olarak Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Beytullah Özkan ve Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serbülent Paksuz yer almaktadır.

Yediuyuru (Myomimus roachi) son yapılan araştırmalara göre sadece Trakya ve Batı Anadolu'da yaşamakta olup günümüze kadar  21 yerde kaydı bulunmaktadır. Ağaç farelerinden yedi yeruyuru (Myomimus roachi) hassas türlerden olup doğal ortamda soyu tükenme tehlikesi vardır.

Yapılan son araştırmalara göre dünyada sadece Trakya’da, Edirne ve çevre illerdeki birkaç küçük alanda yaşamlarını sürdürmektedir. İlk kaydı 1924 yılında Trakya'da Bulgaristan'da 2 yerden, günümüzde ise Edirne'den 11, Kırklareli'den 1, Tekirdağ'dan 2, Gelibolu'dan 1 ve Anadolu'da Çanakkale-Çan-Terzialan'dan 3, Truva ve Efes harabelerinden ve Bafa Gölü'nden 1'er alanda ve fosil olarak ta Finike'den kayıtları vardır.

Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan ve Yrd. Doç. Dr. Serbülent Paksuz’un yürüttüğü çalışmalar sonucunda yedi yeruyuru özellikle yaşlı ceviz ve dut ağaçlarının baskın olduğu meyvelikli yerlerde zor da olsa bugün yaşamını sürdürdüğü tespit edildi.

Yrd. Doç. Dr. Beytullah Özkan ve Yrd. Doç. Dr. Serbülent Paksuz yaptıkları açıklamada,  “Yaşam alanları insanlar tarafından,  istila edilen, hızla bozulan, yok edilen bu türün yaşam alanlarının korunması için uzun süreli sürdürülebilir bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmalar sırasında tür için yeni yaşam alanlarının araştırılması gerekmektedir. Bu alanlarda türlerin varlığının belirlenmesi amacıyla bilimsel çalışmalarda canlı yakalama tuzakları, fotokapan yöntemleri ve iz takip etme yöntemleri gibi çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalarımız sırasında Üniversitemizin her türlü desteğini de görmekteyiz” dediler.  
 

 

Bu içerik 28.08.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 3436 kez okundu.