SEPSİS TANIMLAMA FARKINDALIK VE TEDAVİ KONFERANSI İLE SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ BİLGİLENDİ

Dünya Sepsis Günü kapsamında Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde 2014 yılından bu yana sağlık personeline yönelik olarak sürdürdüğü SEPSİS farkındalığı ve tanısı ile ilgili eğitim çalışmaları kapsamında Üniversitemiz Anesteziyolojı Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Memiş Tıp Fakültesi Amfi Binası’nda 13 Eylül 2017 tarihinde “Sepsis Tanımlama, Farkındalık, Tedavi” isimli bir konferans verdi.

Yoğun bakım sağlık hizmeti verilmesi sırasında en çok karşılaşılan hastalık olan, Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS hakkında Ülkemizde az olan farkındalığın artırılması ve sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen konferansa yoğun katılım gerçekleşti.

Prof. Dr. Dilek Memiş, sepsisin tarihçesinden bahsederek başladığı konferansta hastalığın 2004 yılında Amerika’da bir diş hekiminin kızının ameliyat sonrasında vefat etmesi ile fark edildiğini ve 2011 yılında Sepsis Alliance Derneği’nin kurulmasıyla hastalıkla mücadelenin küresel bir hal aldığını belirtti. Sepsis sebebiyle ölümlerin görülme sıklığının başka hastalıklarla karıştırılmasına, hastalığın fazla tanınmamasına rağmen her geçen yıl arttığından, gelişmiş ülkelerde sepsis ile mücadeleye büyük önem verildiğinden bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş Türkiye’de bu oranın %2 seviyelerinde olmasını yeni tanımlanan bir hastalık olması sebebiyle ölüm sebeplerinin başka hastalıklar ile karıştırıldığına dikkat çekti.

Sepsisin tanımlarından bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş tanı esnasında enfeksiyon şüphesinden, immünolojik bozukluklardan ve organ bozukluklarından şüphelenerek adımlar atılması gerektiğini, bu süreçte solunum hızı ve kan basıncının hastanın sepsis tanısında önemli yer ettiğini belirtti. Septik şokta ise bu bulguların yanı sıra laktak oranlarının yüksekliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Tedavi süreçlerinde hızlı davranılmasının hasta için hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Dilek Memiş; sıvı alımının, oksijen seviyesinin kontrolünün, arter basıncının tedavide önemli rol oynadığını, enfeksiyon için de antibiyotik tedavisinin öneminden bahsetmesi ile konferans son buldu.

YENİ TETOVA ÜNİVERSİTESİNDEN ZİYARET

Makedonya Tetova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vullnet Ameti ve Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Arber Çeliku ile birlikte 19 Eylül 2017 tarihinde Üniversitemizi ziyaret etti. Ziyarette Dış İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Cem Uzun, Dış İlişkiler Koordinatörü Doç. Dr. Murat Türkyılmaz ve Dış İlişkiler Danışmanı Prof. Dr. Hilmi İbar da katıldı. Bir sonraki toplantısı..

YENİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ ORYANTASYON PROGRAMI

Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesine 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında yeni kayıt olan 1. sınıf öğrencilerine yönelik oryantasyon dersi gerçekleştirildi. 18 Eylül 2017 tarihinde gerçekleştirilen programa Dekanımız Prof.Dr. Ali Kemal Özdemir, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Özgür Er ve Yrd. Doç. Dr. Meltem Tekbaş Atay ile Fakültemiz Öğretim Üyeleri katıldı.Fakültemize yerleşen öğrencil..