SEPSİS TANIMLAMA FARKINDALIK VE TEDAVİ KONFERANSI İLE SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ BİLGİLENDİ

Dünya Sepsis Günü kapsamında Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde 2014 yılından bu yana sağlık personeline yönelik olarak sürdürdüğü SEPSİS farkındalığı ve tanısı ile ilgili eğitim çalışmaları kapsamında Üniversitemiz Anesteziyolojı Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Memiş Tıp Fakültesi Amfi Binası’nda 13 Eylül 2017 tarihinde “Sepsis Tanımlama, Farkındalık, Tedavi” isimli bir konferans verdi.

Yoğun bakım sağlık hizmeti verilmesi sırasında en çok karşılaşılan hastalık olan, Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5.5-8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS hakkında Ülkemizde az olan farkındalığın artırılması ve sağlık çalışanlarının bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen konferansa yoğun katılım gerçekleşti.

Prof. Dr. Dilek Memiş, sepsisin tarihçesinden bahsederek başladığı konferansta hastalığın 2004 yılında Amerika’da bir diş hekiminin kızının ameliyat sonrasında vefat etmesi ile fark edildiğini ve 2011 yılında Sepsis Alliance Derneği’nin kurulmasıyla hastalıkla mücadelenin küresel bir hal aldığını belirtti. Sepsis sebebiyle ölümlerin görülme sıklığının başka hastalıklarla karıştırılmasına, hastalığın fazla tanınmamasına rağmen her geçen yıl arttığından, gelişmiş ülkelerde sepsis ile mücadeleye büyük önem verildiğinden bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş Türkiye’de bu oranın %2 seviyelerinde olmasını yeni tanımlanan bir hastalık olması sebebiyle ölüm sebeplerinin başka hastalıklar ile karıştırıldığına dikkat çekti.

Sepsisin tanımlarından bahseden Prof. Dr. Dilek Memiş tanı esnasında enfeksiyon şüphesinden, immünolojik bozukluklardan ve organ bozukluklarından şüphelenerek adımlar atılması gerektiğini, bu süreçte solunum hızı ve kan basıncının hastanın sepsis tanısında önemli yer ettiğini belirtti. Septik şokta ise bu bulguların yanı sıra laktak oranlarının yüksekliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Tedavi süreçlerinde hızlı davranılmasının hasta için hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Dilek Memiş; sıvı alımının, oksijen seviyesinin kontrolünün, arter basıncının tedavide önemli rol oynadığını, enfeksiyon için de antibiyotik tedavisinin öneminden bahsetmesi ile konferans son buldu.

2017-2018 AKADEMİK YILI AÇILIŞ TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz 2017 – 2018 Akademik Yılı Açılış Töreni 14 Kasım 2017 tarihinde Balkan Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Açılışa Vali Vekili Mustafa Karslıoğlu, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, , Rektör Yardımcılarımız Prof..

YENİ SRİ LANKA DEMOKRATİK SOSYALİST CUMHURİYETİ VE ÇEKYA ANKARA BÜYÜKELÇİLERİ'NDEN ÜNİVERSİTEMİZE ZİYARET

Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Pakeer Mohiden Amza, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ile birlikte 17 Kasım 2017 tarihinde Üniversitemiz İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nde düzenlenen “Sri Lanka- Türkiye İlişkileri” adlı konferansa katıldı. Konferansın tamamlanmasının ardından Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti Ankara B&..