SEÇEK YAYLASI YAĞLI GÜREŞLERİ

Batı Trakya Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği’nin davetlisi olarak Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr Süleyman Pişkin, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Günşen, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Rıdvan Canım, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. İlhan Toksöz, Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Cengiz Dane, Genel Sekreter Vekili Ahmet Yence 10 Ağustos 2014 tarihinde Seçek Yaylası’nda geleneksel olarak 700 yıldır düzenlenen ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin atası olarak bilinen yağlı güreş etkinliklerine katıldılar.

Etkinliklere Gümülcine Başkonsolosluğu’ndan diplomatlar, Milletvekilleri, Batı Trakya’da bulunan azınlık dernekleri yöneticileri, Batı Trakya Belediye Başkanları, Seçek Yaylası çevresinden, Batı Trakya’dan ve Bulgaristan’dan yerli ve yabancı misafirler katıldı.

Rektörümüz ve beraberindeki heyet, Dimetoka’da bulunan ve 1400’lü yıllarda inşa edilen tarihi Çelebi Sultan Mehmet Camii ve Dimetoka Kalesi ile Seçek Yaylası yolunda bulunan Seyyid Ali Sultan (Kızıl Deli) dergâhını ziyaret ettiler. Heyet burada bulunan Osmanlı taş eseri kitabeler ve tarihi kaynakları inceleyerek değerlendirmelerde bulundu.

Seçek Yaylası’nda yapılan yağlı güreş ve etkinliklere Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçıları ve Halk Oyunları Ekipleri ile katkıda bulundu, ekiplerin gösterileri izleyicilerin beğenisini topladı.  

Güreşlere Türkiye’den, Batı Trakya’dan, Bulgaristan’dan ve çevre illerden pehlivanlar ile Üniversitemiz Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi güreşçiler katıldı.

Rektörümüz tarafından etkinliklerde protokol konuşması yapıldı. Rektörümüz ve beraberindeki heyete organizasyona ev sahipliği yapan Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal tarafından teşekkür edilerek hediye takdim edildi.

Başkan Ali Pencal, Genel Sekreter Hasan Bekirusta, Güreş Ağası Hüseyin Karaahmet’e ve Seyyid Ali Sultan (Deli Kızıl) Dergahı Koruma Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin’e Rektörümüz tarafından Üniversitemiz yayını olan Riyaz-ı Belde-i Edirne isimli eser ve hediye takdim edildi.

Rektörümüz, Seçek Yaylası’nda Trakya Üniversitesi öğrencileri, Üniversitemize eğitim almak isteyen adaylar ve velileri ile görüştü.  

 

Bu içerik 11.08.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 3442 kez okundu.