REKTÖRÜMÜZÜN KARADAĞ TEMASLARI

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Karadağ’da bir dizi temaslar gerçekleştirdi.

İlk olarak, Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük 22 Kasım 2015 tarihinde Kotor Perast'taki tarihi müzenin Osmanlı Tuğraları sergisi açılışına katıldı. Açılışta, Büyükelçimiz Serhat Galip, Kotor Belediye Başkanı Aleksandar Saša Stjepčević ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi de bulundu.

Ardından, Rektörümüz, Karadağ’ın başkenti Podgorica’da 23-24 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen "Karadağ-Osmanlı: Devletlerarası Tecrübeler Konferansı"na katıldı.

Yunusemre Enstitüsü, Trakya Üniversitesi, Matica Crnogorska ve Karadağ Üniversitesi işbirliğinde Karadağ’da yapılan "Osmanlı İmparatorluğu ve Karadağ Ülkeler Arası İlişkiler" adlı uluslararası bilimsel toplantının 23 Kasım 2015 tarihindeki açılışında; Meclis Başkan Yardımcısı Suljo Mustafi, Karadağ Kültür Bakanı Pavle Goranovic, Bilim Bakanı Sanja Vlahovic, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Matica Crnogorska Başkanı Dragan Radulovic, Karadağ Üniversitesi Rektörü Prof. Radmila Vojvodić bulundu.

Konferansta açılış konuşmaları Yunusemre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Matica Crnogorska Başkanı Dragan Radulovic, Felsefe Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Goran Barovic tarafından gerçekleştirildi.

Osmanlı İmparatorluğu-Karadağ adlı bilimsel toplantıda, Osmanlı Devleti döneminde Karadağ'ın ve Karadağ'daki Hristiyanların statüsü ile 1878'den sonra ülkedeki Müslümanların durumu tarihsel olaylar ile ele alındı. Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Balkanlar coğrafyasının önemine işaret etti ve “Osmanlı Devleti ile Karadağ arasındaki asırlık ilişkiler, günümüzün ve geleceğimizin ilişkilerini de belirler” dedi. Rektörümüz, Osmanlı İmparatorluğu ve Karadağ arasındaki ilişkileri ele alan bu konferansın iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine büyük katkı sağlayacağı da sözlerine ekledi.

Prof. Yener Yörük, Karadağ Üniversitesi Rektörü Prof. Radmila Vojvodic ile 23 Kasım 2015 tarihinde bir araya geldi ve yapılan görüşmede üniversitelerarası işbirliği konuları istişare edildi. Burada Üniversitemiz ile Karadağ Üniversitesi arasında Mevlana Değişim Programı anlaşması imzalandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük 24 Kasım 2015 tarihinde ise Karadağ Büyükelçimiz Serhat Galip’i ziyaret etti.  

Rektörümüz ayrıca Karadağlı aydınlar tarafından kurulan ve Karadağ Devleti tarafından desteklenen bir düşünce topluluğu olan Matica Crnogorska’nı ziyaret etti. Rektörümüz burada Matica Crnogorska Başkanı Dragan Radulovic ile görüştü.

Son olarak,  Podgorista Yunusemre Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Cihan Özdemir’i ziyaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük,  Karadağ Bilim Akademisi üyesi tarihçi Prof. Dr. Šerbo Rastoder ile bir araya geldi. Prof. Dr. Šerbo Rastoder, görüşmede kitaplarını imzalayarak Üniversitemize hediye etti. Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük de Prof. Dr. Šerbo Rastoder’i Üniversitemize davet etti. 

Bu içerik 27.11.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1590 kez okundu.