REKTÖRÜMÜZ İSLAM ÜLKELERİ REKTÖRLERİ FORUMU’NA KATILDI

Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, İslam dünyasında yükseköğretim sistemleri ve üniversiteler arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Yükseköğretim Kurulu tarafından İslam üniversiteleri rektörlerinin katılımıyla düzenlenen "İslam Ülkeleri Rektörleri Forumu"na katıldı. "İslam Dünyası Yükseköğretim Alanının Oluşturulması" temalı toplantının açılış oturumuna Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Bakanlar ve kamu kuruluşlarının yöneticileri, İslam ülkelerinin Türkiye Büyükelçileri, YÖK üyeleri, İslam coğrafyasında yer alan 30'un üstünde ülkeden 120 üniversite rektörü, ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri ve YÖK yetkilileri katıldı.
 
26-27 Temmuz 2017 tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK olarak ufkumuzu sadece ülkemizin coğrafi sınırları ile sınırlandırdığımız takdirde ülkemizin, İslam dünyası ve bütün dünyaya yönelik bilime ilişkin hedeflerine ulaşmasının mümkün olmayacağını bildiklerini ifade ederek "Büyük Türkiye'nin uluslararası alanda gösterdiği belirleyici aktör olma başarısının ülkenin tüm kurumları ile de desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle YÖK, uluslararası alanda etkin ve verimli olma amacını ülkemizin bilim tarihini de dikkate alarak ‘İslam dünyasında bir yükseköğretim alanı oluşturma' başlığıyla desteklemeye karar vermiştir." dedi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’deki üniversitelerin rektörlerine ve İslam ülkelerinden gelen yükseköğretim kurumlarının yöneticilerine hitaben bir konuşma yaptı. Toplantının başarılı geçmesi, ülkeler ve akademik camia için hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘barika-i hakikat müsademe-i efkârdan çıkar / hakikat kıvılcımı, fikirlerin çarpışmasıyla ortaya çıkar’ sözüne atıfta bulunarak “Bu sözün asıl muhatabı üniversitelerdir, akademi dünyasıdır. Konferansımızın, medeniyet coğrafyamızdaki yükseköğretim sorunlarının tartışıldığı, yeni iş birliği imkânlarının geliştirildiği bir sürecin kapılarını aralayacağına inanıyorum.” diye konuştu.
 
“İslam medeniyetimizin çelik çekirdeği halen sapasağlamdır.” diyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “Bizim dinimiz cehaleti değil ilmi emrediyor.” dedi. Teröre bulaşmayan her türlü fikrin üniversitelerde yeri olduğunu belirten Cumhurbaşkanımız, Dünya’nın en iyi 500 üniversitesi arasında çok az İslam ülkesinden üniversitenin yer aldığını belirterek yetişmiş insan gücünün Batılı ülkelere yönelmesinin engellenmesi gerektiğini ifade ederek “Fikir hayatımızın çölleşmesine yol açan beyin göçünü önlemeliyiz.” dedi.
 
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen öğle yemeğine katılan Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, forum boyunca 37 ülkeden rektörler ile bir araya geldi. 2 gün boyunca süren toplantılarda üniversitelerde kalite ve kalitenin artırılması, kredi sistemleri gibi konular görüşüldü. İslam ülkelerinde bulunan üniversiteler arasında Erasmus benzeri bir öğrenci değişim programının oluşturulması planlandı. Konu ile ilgili olarak Türkiye’den Mevlana Değişim Programı örnek bir model olarak gösterildi. Bu değişim programının hayata geçmesi için finansal alt yapının sağlanması üzerinde mutabakata varıldı.
 
Forum sonunda 17 maddelik Ankara Bildirgesi yayınlandı. 
Bu içerik 28.07.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 1158 kez okundu.

Dosyalar

12.pdf