PROF. M. TAYYİB GÖKBİLGİN VE EDİRNE SEMPOZYUMU

Prof. M. Tayyib Gökbilgin ve Edirne Sempozyumu’na katılmak için Üniversitemizde bulunan Macaristan Ankara Eski Büyükelçisi Dr. Hovari Yanoş, Szeged Üniversitesi Sanat Fakültesi Ortaçağ ve Erken Modern Dönem Macaristan Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sandor Papp ve M. Tayyib Gökbilgin’in oğlu Altay Gökbilgin; Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük’ü 15 Nisan 2015 tarihinde makamında ziyaret etti. Ziyarette Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın da bulundu.

Ziyaretin ardından “Prof. M. Tayyib Gökbilgin ve Edirne Sempozyumu” 15 Nisan 2015 tarihinde Balkan Kongre Merkezinde başladı. Kongrenin açılışına Vali Dursun Ali Şahin, Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Sarıoğlu, Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in oğlu Altay Gökbilgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Açılışta YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın mesajı okundu. Sempozyum Düzenleme Kurulu adına bir konuşma gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Sezgin, Prof. Tayyib Gökbilgin’in hem Osmanlı tarihi hem de Edirne için öncü bir tarihçi olduğunu söyleyerek kendisinin 1962 yılında kaleme aldığı makalesinde Edirne’de bir üniversite kurulması yönündeki fikirlerinin önemli olduğunu söyledi. Prof. Dr. İbrahim Sezgin, öğrencilere seslenerek “Gerçekleştirilecek olan bu sempozyum ile bir tarihçinin nasıl yetiştiğini göreceksiniz.” dedi.

Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in oğlu Altay Gökbilgin konuşmasında babasının doğumunun 108. yılında onu anmak için bir araya gelmiş olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek sempozyumda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Altay Gökbilgin, babası Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in ölümünün 34. yılında onun arzusu olan Trakya Üniversitesinde bir araya gelmiş olmaktan onur duyduğunu söyleyerek Trakya Üniversitesinin Prof. M. Tayyib Gökbilgin Araştırma Merkezi misyonunu üstlenmesinden dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Rektör Prof. Dr. Yener Yörük gerçekleştirdiği konuşmasında Üniversitemizin Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in makalelerini bir araya getirerek yayınladığını söyledi. Rektörümüz, bir bilim insanın vefatından sonra da kazanımlarının devam etmesinin önemli olduğuna vurgu yaparak Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in ileri görüşlü bir bilim insanı olduğunu belirtti. Kendisinin çalışmaları ile bilim dünyasının Edirne hakkında çok şey öğrendiğini kaydeden Rektörümüz, Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in makalelerinde bahsettiği Balkan Araştırmaları Enstitüsü’nün bugün Üniversitemiz bünyesinde olduğunu söyledi. Üniversitemizin Balkanlar ile ilgili çalışmalarına da değinen Rektörümüz gelecek dönemlerde yeni Balkan Dillerinde de eğitim verilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Son olarak Rektör Prof. Dr. Yener Yörük, öğrencilere tarihi sevdirmek istediklerinin altını çizerek gençlere en doğru tarihi bilgiyi vermek istediklerini vurguladı.

Vali Dursun Ali Şahin, insanların öldükten sonra bıraktıkları eserler ile anıldıklarını ifade ederek Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in Edirne ile ilgili ileri görüşlü bir insan olduğunu söyledi. Vali Dursun Ali Şahin, M. Tayyib Gökbilgin’in çalışmalarının önemine dikkat çekerek kendisinin Macar arşivlerinde yaptığı çalışmaların önemli olduğunu belirtti.

Sempozyum Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın’ın “Prof. M. Tayyib Gökbilgin’in Hayatı ve Eserleri” isimli sunumu ile devam etti. 

Bu içerik 15.04.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1721 kez okundu.