OHRİ İNİSİYATİFİ 2. TOPLANTISI

Ohri İnisiyatifi 2. Toplantısı, Trakya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Türkiye Bilimler Akademisi, Bulgaristan Bilimler Akademisi, Makedonya’dan Üsküp Ss. Cyril ve Methodius Üniversitesi ve Makedonya Bilimler ve Sanat Akademisi’nin katılımıyla 15 Kasım 2014 tarihinde Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Toplantıya Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet,  Türkiye Bilimler Akademisi İcra Konseyi Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül, Ss. Cyril ve Methodius Üniversitesi Rektörü Velimir Stojkovski, Bulgaristan Bilimler Akademisi Başkanı Acad. Stefan Vodenicharov ve Makedonya Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Bojan Soptrajanov, akademisyenler ve bilim insanları katıldı.
 
Toplantıya, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ahmet Hamdi Zafer, Yrd. Doç. Dr. Şükrü Öner Dinç, Yrd. Doç. Dr. Musa Eren İşkodralı ve Araş. Gör. Gülce Sevi Özsoy’dan oluşan Yaylı Dörtlüsü’nün müzik resitaliyle başlandı.
 
Konserin ardından kurum temsilcilerinin konuşmaları gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük yaptığı konuşmasında şunları ifade etti: “Ohri İnisiyatifinin Balkan Üniversiteleri arasındaki bölgesel işbirliği için önemli ölçüde katkı sağlayacağından eminim. Belirtmeliyim ki, Trakya Üniversitesi bu karşılıklı faydalı işbirliğinin gelişmesi konusunda aktif rol oynamada oldukça isteklidir.  Aynı zamanda 11 Eylül 2014 tarihinde kurulan Balkan Üniversiteler Birliği bunun gibi ortaklaşa çaba ve etkinlikleri teşvik edecektir.”
 
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet konuşmasında; Gerçekleştirilen toplantının Balkanlarda ve Türkiye’deki önemli kurumları bir araya getirdiğini ve farklı alanlarda yeni araştırma ve projeleri aramak ve bulmak için bir zemin hazırladığını dile getirdi. Ayrıca bu etkinliğin karşılıklı işbirliklerini güçlendireceğini ve yeni gruplarla yeni projelerin üretileceğine inandığını söyledi.
 
Bulgaristan Bilimler Akademisi Başkanı Acad. Stefan Vodenicharov, toplantının ülkeler arasında bölgesel anlamda önemli bir yerinin olduğunu ve Balkanlarda birçok bilimsel alanı bir araya getirdiğini belirtti.
 
Üsküp Ss. Cyril ve Methodius Üniversitesi Rektörü Velimir Stojkovski, bu etkinlik sayesinde kurulacak bilimsel ağ ile Balkanlarda bilimsel anlamda daha verimli bir gelecek oluşturulabileceğini söyledi.
 
Makedonya Bilimler ve Sanat Akademisi adına konuşma yapan Prof. Dr. Bojan Soptrajanov, Balkanlarda birçok akademisyen ve bilim insanlarını bir araya getiren bu etkiliğe katılmış olmaktan dolayı kurum adına memnuniyetini dile getirerek toplantının başarılı geçmesini diledi.
 
Türkiye Bilimler Akademisi İcra Konseyi Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül, Ohri’de gerçekleştirilen birinci toplantının çok başarılı sonuçlar ortaya koyduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye Bilimler Akademisi olarak bu toplantı sayesinde farklı bilimsel gruplarla uluslararası işbirliği yapabilmeyi amaçladığını dile getirdi.
 
Açılış konuşmalarının ardından, toplantıya katılamayan Sofia “St. Cyril ve Methodius”  Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ivan Ilchev’in mesajı okundu.
 
Gerçekleştirilen iki oturumun ilkinde, kurum temsilcileri kısaca kurumlarını tanıttı. Ayrıca toplantıya TÜBİTAK Horizon 2020 Maria Sklodowska Curie Programı, Ulusal İletişim Noktası adına katılan Numan Gölükçü gerçekleştirilecek olan ikinci oturum tematik toplantılarından önce akademisyen ve bilim insanlarına yapılabilecek projeler konusunda bilgi verdi.
 
Toplantının ikinci oturumunda; “Çevre ve Malzeme”, “Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji”, “Sosyal Bilimler ve Dil”, “Bilgi Teknolojileri”, “Tıp”, “İktisat” ve “Gıda Güvenliği”nden oluşan altı farklı tematik grupta akademisyen ve bilim insanları bir araya gelerek ortak projeler üzerine tartışmalarda bulundu.
 
Oturumların ardından tematik toplantılarda elde edilen verilerin tematik grup temsilcileri tarafından sunumu gerçekleştirildi. Sunumlardan sonra Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük yaptığı kapanış konuşmasında: “Ohri’de gerçekleştirilen ilk toplantıda çalışmalarımız bir bebekti, şimdi adımlarımız büyüdü ve bir çocuk oldu. Süreç ilerledikçe daha başarılı olacağımızı düşünüyorum.” dedi. Ayrıca Rektörümüz Üniversitemizin tüm kapasitesiyle “Ohri İnsiyatifi”ne hazır olduğunu belirterek, tematik toplantılarda görüşülen somut önerilerin bu toplantı sayesinde oluşturulan ağ ile gerçekleştirileceğini söyledi.
Bu içerik 17.11.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1537 kez okundu.