MÜRSEL BALİ’Yİ ANMA ETKİNLİĞİ

Rumeli’yi İslâmiyet ve Türklükle şenlendiren Seyyid Ali Sultan’ın yol oğlu Mürsel Bali’yi anmak için düzenlenen kurban 8 Kasım 2014 tarihinde Dimetoka’ya bağlı Ruşenler köyü yakınlarındaki Mürsel Bali Türbesi’nde gerçekleşti.

Kasım Kurbanı’na Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’dan çok sayıda soydaşın yanısıra; T.C. Gümülcine Muavin Konsolosları Alper Atak, ve Murat Ertaş, Sırıza Rodop Milletvekili Ayhan Karayusuf, Dimetoka Metropoliti Damaskinos, DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, Seyyid Ali Sultan Dergâhı Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin, Seyyid Ali Sultan Dergâhı Edirne Temsilcisi Mustafa Çetin, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Güney Bulgaristan Alevi-Bektaşi Derneği Başkanı Mustafa Ali,  Yunanistan İçişleri Bakan Yardımcısı Dolios katıldı.

Etkinlik bu yıl ilk defa Mürsel Bali’nin türbesinin olduğu bölgede düzenlendi. Katılımcılar önce Mürsel Bali’nin türbesini ziyaret ettiler ve dualar okudular.

Seyyid Ali Sultan Dergâhı Vakfı Başkanı Ahmet Karahüseyin, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, DEB Partisi Başkanı Mustafa Ali Çavuş, İçişleri Bakan Yardımcısı Dolios, Prof. Dr. Ahmet Taşkın, Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük, Milletvekili Ayhan Karayusuf, T.C. Gümülcine Muavin Konsolosu Alper Atak, Dimetoka Metropoliti Damaskinos protokol konuşmalarında yer aldılar.

Etkinliğin sonunda katılımcılara 40 kazanda pişirilen bölgenin ünlü yemeği bakırlama ikram edildi.

Rektörümüz, Yunanistan İçişleri Bakan Yardımcısı Dolios ve Dimetoka Metropoliti Damaskinos’u Üniversitemize davet etti.

Mürsel Bali

Mürsel Bali, 1354 yılında bölgeye gelen ve 1402’de vefat eden Seyyid Ali Sultan’ın yol oğlu, Balım Sultan’ın babasıdır. Bölge halkı yüzyıllardan bu yana kendisini her Kasım ayında kurbanlar keserek anmaktadır. Türbesi Dimetoka’ya bağlı Ruşenler köyü yakınlarındaki Mursal Sırtı denen bölgededir.

Bu içerik 10.11.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1945 kez okundu.