MOĞOLİSTAN ve ÇİN’DEKİ YENİ BULUNTULAR IŞIĞINDA TÜRKLER

Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nce düzenlenen Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz’ın konuşmacı olarak katıldığı “Moğolistan ve Çin’deki Yeni Buluntular Işığında Türkler” konulu konferans, 14 Nisan 2014 tarihinde Trakya Üniversitesi Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, İl Jandarma Komutanı Albay Hakkı Çetin, Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Gençler, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Ayhan Gençler ve rektörümüzün açılış konuşmasını gerçekleştirdiği konferansta, Cengiz Alyılmaz’ın hayatının ve çalışmalarının anlatıldığı TRT tarafından hazırlanan film izlendi.

Konuşmasına tarih bilinci ve tarihi iyi bilmenin milletler için önemini vurgulayarak başlayan Cengiz Alyılmaz, “Milletler tarihlerini kendilerine değil, dünyaya anlatmalıdır, tarih ise belgeler ışında anlatılmalıdır. Belgeler olmadan tarihten bahsedilemez, belgesiz tarih ancak mitoloji olur” dedi.

Alyılmaz,  Çin’den Hindistan’a kadar uzanan farklı coğrafyalardaki çeşitli arkeolojik ve antropolojik bulguları değerlendirdiği konuşmasında, çalışmalarından çeşitli fotoğraf ve tarihi belgeler paylaştı.

Türk milletinin geçmişte bıraktığı resim, damga, yazıtlardan ve tarihi eserlerden örnekler sunan Alyılmaz, farklı coğrafyalardaki yeni buluntularda yer alan benzerliklere dikkat çekti ve bu bulgular ışığında Türk milletinin geçmişte kendi alfabesi olan, şehir ve medeniyetler kurmuş bir millet olduğunu söyledi. Ayrıca Türk mitolojisi ve sembolleriyle ilgili açıklamalar yapan Alyılmaz, tarihi değerlerin yeterince korunmadığını belirtti ve bunların korunması ve gençlere öğretilmesi için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konferans sonunda rektörümüz Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz’a teşekkür etti.

Bu içerik 17.04.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 2149 kez okundu.