MAKEDONYA TÜRKLERİNİN EĞİTİM, BASIN ve DİNİ DURUMLARI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen “Balkan Çalıştayı: Makedonya Türklerinin Eğitim, Basın ve Dini Durumları” adlı etkinlik 27 Ekim 2017 tarihinde Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Cem Uzun, Prof. Dr. Mümin Şahin, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay, dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay, “Batı Trakya ve Bulgaristan Çalıştaylarından sonra bugün, aynı serinin 3. Çalıştayı olan ‘Makedonya Türklerinin Eğitim, Basın ve Dini Durumları Çalıştayını gerçekleştiriyoruz. Bu Çalıştayda Makedonya Türklerinin Eğitim Basın ve Dini durumlarını alanında yetkin ve önemli isimlerden dinleyeceğiz.” dedi.

Üniversitemizin Balkanları ve içinde bulunduğumuz coğrafyayı en iyi şekilde anlamak gibi bir misyonu olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu Balkan Araştırma Enstitüsünün bu anlamda çok önemli olduğunu hatırlattı. “Tarihte başardığı büyük işlerle anılan Edirne, zor günler geçirmiş olmakla beraber her daim bu olumsuzlukların üstesinden gelmeyi ve ayağa kalkmayı başarmıştır. Büyük işler başarmış yerlerin üzerinde büyük misyon ve sorumluluklar vardır. Bu şehrin Üniversitesi olarak da büyük işler başarmakla kendimizi yükümlü hissediyoruz. Memleket dediğimiz Balkanlar’a, tarihine, kültürüne, eserlerine bekçi kalmış soydaş, dindaş ve komşularımıza sahip çıkma ve tüm imkânlarımızı onlarla paylaşma çabası içerisindeyiz. Trakya Üniversitesi olarak Makedonya özelinde tüm Balkanlarla alakadarız. Üniversite olarak üzerimize düşen tüm görevlerin bilincindeyiz ve takipçisi olmayı sürdüreceğiz. Balkanlarla bilimsel, kültürel, sosyal ilişkileri arttırmak gayretindeyiz. Başarılı bir sempozyum olmasını diler, emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Moderatör Yrd. Doç. Dr. Bülent Akyay başkanlığında 1. Oturuma geçildi. 1. Oturumda, Makedonya Türklerinin durumunu hukuki açıdan ele alan Makedonya Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Makedonya'nın çok uluslu ve çok dinli bir ülke olduğunu söyleyerek “Biz Türkler, Makedonlar ve Arnavutlardan sonra Makedonya’da nüfus bakımından üçüncü milletiz. Ancak dilimizi kullanmada sıkıntılarımız var. Yedi asır boyunca hakim dil olarak kullanılan Türkçe'nin resmiyetteki varlığı tartışılıyor. Anayasaya resmi dil ilanı için yüzde 20'lik bir baraj getirildi. Makedonya'da nüfus olarak yüzde 20'nin üzerinde olan milletlerin dili resmi dil olur. Türkçe’nin önü bu şekilde kapatıldı ve bu durum bizim kanayan yaramız. Ülkemizde ve Balkanlarda Türkçe’nin varlığını devam ettirebilmesi için mücadelemizi sürdürüyoruz.” dedi.

Makedonya Radyo Televizyonu Yayın Sorumlusu Eran Hasip ve Yeni Balkan Gazetesi Editörü Mürteza Sulooca Makedonya Türklerini yazılı-görsel durumları açısından değerlendirdi.

İlk oturumun tamamlanmasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu katılımcılara hediye verdi.

Moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Kader Özlem’in yaptığı 2. Oturumda Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği Başkanı ve Eğitimci Tahsin İbrahim Makedonya Türklerinin eğitim durumu; Tetova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Baki ve Uludağ Üniversitesinden Bilal Ruşit Makedonya Türklerinin dini durumları hakkında bilgiler sundular.

Çalıştay öncesinde katılımcılar Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti.

YENİ ÜNİVERSİTEMİZDE "END NOTE" EĞİTİMİ VERİLDİ

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 12 Aralık 2017 tarihinde Üniversitemiz Merkez Kütüphane Konferans Salonu’nda bilimsel bilgileri toplama, saklama, paylaşma ile tez/makale yazma, atıf yapma, referans listeleri oluşturma gibi birçok özelliğiyle bilimsel araştırma sürecine yardımcı olan "EndNote" veri tabanı eğitim semineri gerçekleştirildi. Etkinliğe akademisyenler ve öğrenciler katıldı.Trak..

YENİ ÖĞRENCİMİZDEN TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU

Türkiye Büyükler Judo Şampiyonası 07-08 Aralık 2017 tarihleri arasında Antalya’da yapıldı. 57 ilden 548 sporcu katıldığı şampiyonada Üniversitemiz Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı 2. sınıf öğrencisi Çiğdem Bora 78 kg. Türkiye Şampiyonu oldu.

YENİ TOPLU SES EĞİTİMİNDE TEMEL YAKLAŞIMLAR SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Eğitim Fakültemiz Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı seminer çalışmaları kapsamında 30 Kasım 2017 tarihinde Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bülent Halvaşi tarafından Toplu Ses Eğitiminde Temel Yaklaşımlar Semineri gerçekleştirildi. Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim elemanları ve &ou..

YENİ “MİCROSOFT EĞİTİM ÇÖZÜMLERİ VİZYONU” PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi bünyesinde kurulan Eğitim ve Teknoloji Topluluğu tarafından organize edilen “Microsoft Eğitim Çözümleri Vizyonu” paneli 12 Aralık 2017 tarihinde Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele, Eğitim ve Teknoloji Topluluğu Danışmanı Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Araştırma Görevli..