KUT’ÜL AMARE ZAFERİ PROGRAMI

Trakya Üniversitesi,  Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Türkiye Gençlik Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Kut’ül Amare Konferansı 29 Nisan 2016 tarihinde Türkan Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Pişkin, Dekanlar, İl Protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program Üniversitemiz tanıtım sunumu ile devam etti.

Sunumun ardından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman katılımcıları selamlayarak başladığı konuşmasında Kut’ül Amare’ye gelene kadar ki süreçte İngilizlerin dünyaya yayılma politikasından bahsederek tüm İslam coğrafyasındaki ülkelerin güçlü olmak zorunda olduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Musa Duman konuşmasında ayrıca yakın geçmişimizde yaşanan savaşlardan dersler almak gerektiğini ve genç nesillere bu zaferlerin iyi bir şekilde aktarılmasının önem arz ettiğini kaydetti. Rektör Prof. Dr. Musa Duman konuşmasının sonunda Trakya Üniversitesinin böyle bir konferansa ev sahipliği yapmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek konferansta emeği geçen herkese teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük yaptığı konuşmasında tarih bilincinin önemli olduğunun altını çizerek gurur duyulacak bir tarihe sahip olduğumuzu kaydetti. Rektörümüz Osmanlı Devleti yıkılırken Çanakkale gibi Kut’ül Amare gibi büyük zaferler kazanarak yıkıldığını belirttiği konuşmasında Mehmet Akif Ersoy gibi Süleyman Nazif gibi Yahya Kemal gibi aydınların da bu dönemde ortaya çıktığını belirtti. “Aslan düştüğü yerden kalkmalıdır.” diyen Rektörümüz gençlerin geçmişi objektif ve somut delillerle öğrenmesi gerektiğinin önemini vurguladı. Üniversite olarak tarih bilincinin gençlerimize aktarılabilmesi amacıyla eserler yayınladıklarını, öğrencilerin bu yayınların dijital hallerine Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığının sitesi üzerinden ücretsiz olarak ulaşabileceklerini söyledi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekeriyya Kurşun gerçekleştirdiği sunumda Kut’ül Amare Zaferi’nin tarihi arka planından bahsederek bölgenin coğrafi konumu, İngilizlerin askeri stratejileri ve savaşın gidişatı ile ilgili olarak bilgiler verdi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasip Saygılı, Kut’ül Amare Zaferinin kronolojisi, Zafer’de etkisi olan önemli isimler, Zafer’in Ülkemizdeki ve yurt dışındaki yansımaları ve Zafer kutlamalarının geçmişi ile ilgili de bilgiler verdi.

Konferansın ardından öğleden sonra Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nde şehitler için Dua Programı gerçekleştirildi.

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Faruk Çiftçi Edirne Asker Hastanesi Şehitliği hakkında bilgi verdi.

Rektörümüz burada yaptığı konuşmasında Edirne’nin işgal dönemlerinden bahsederek Balkan Savaşları’nda 50.000’den fazla şehit verildiğini fakat şehit aileleri ile yapılan çalışmalar neticesinde 5005’inin ismine ulaşılabildiğini dile getirdi. Rektörümüz “Medeniyetimizden gelen soylu geleneği burada gençlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte yaşıyoruz. Gençlerimizin burada gördüklerini gittikleri her yerde aktararak bu bilinci dalga dalga yayacaklarına inanıyorum. Buradan alacağımız derslerle Ülkemiz birlik ve beraberlikle daha ileriye taşınacaktır.” dedi. Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük Üniversitemizin tüm gayretinin bu yönde olduğunu belirterek “Vicdanımız, misyonumuz ve vizyonumuzdur.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman konuşmasında “Gözlerini kırpmadan canlarını feda eden, ‘Toprak, uğrunda ölen varsa vatandır.’ sözünü bir mühür gibi vuran atalarımızı anıyoruz. Bir zamanlar vatanımızın ortasında yer alan Edirne ve Kars gibi şehirler bugün serhat şehridir. Bu vatan şehitlerimizin kanıyla sulanarak gençliğe ve bizlere emanet edilmiştir. Bu vatana sahip çıkmak hepimizin görevidir.” dedi.

Türkiye Gençlik Vakfı İl Başkanı Mücahit Güzey’in basın açıklamasının ardından İl Müftüsü Emrullah Üzüm tarafından şehitlerimiz için yapılan dua ile program son buldu.

Program öncesi Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman ve beraberindeki heyet Rektörümüz Prof. Dr. Yener Yörük’ü makamında ziyaret etti.
Bu içerik 29.04.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 1292 kez okundu.