KUT’ÜL AMARE ZAFERİ KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Üniversitemiz tarafından 02 Mayıs 2017 tarihinde Türk Milletinin I. Dünya Savaşında unutulan zaferi Kut’ül Amare Zaferi Konferansı Okt. Tarık Sarıoğlu sunumuyla gerçekleştirildi. Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, Dekanlar, Enstitü Müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu konuşmasında “Bizim çok şanlı bir tarihimiz var. Orta Asya’dan başlayan yolculuğumuz sırasında yaptığımız savaşların hemen hemen tamamını kazanmış bir milletiz. 1820’lerden sonra belki biraz zayıf düştük ve zayıf düştükten sonra fırsat bu fırsat deyip üzerimize 7 düvelin çullandığı bir dönem yaşadık. Ağır acılar yaşadık. Balkanları kaybettik belki Anadolu’dan da sürülmek istendik ama bu millet kendi özündeki o güç ile her zaman en zor anda kendini tekrar toparlayıp küllerinden doğmayı bilmiştir. Bu millet Çanakkale Savaşı’nda 250.000 evladımızı kaybettikten sonra Irak toprakları içerisinde Kut Kalesinde şanlı bir destan yazmıştır. 13 general, 481 subay ve 13.000 İngiliz askerin tutsak alındığı, 25.000 aşkın askerini de karşı tarafın kaybettiği savaştan bahsediyoruz. Kuşkusuz tam bir zafer. Bu sayede İngilizlerin Anadolu’ya girişi durdurulmuş, Ruslar ile birleşmesi engellenmiş, Anadolu’yu işgalden kurtarmayı sağlayan bir savaştır. Şimdi bu tarihi gerçekleri bir kez daha hatırlıyoruz. O ölüm kalım savaşında kime karşı savaş verdiğimizi hatırlıyoruz. Şimdi bu ulus tekrar ayağa kalkıyor, tekrar güçleniyor, yaralarını sardı, hafızası yerine geldi. Artık bizim yerimiz 3. lig değil 2.lig değil. Bizim yerimiz her zaman 1.lig ve her zaman liderliğe oynayan bir milletiz. Sadece 80 milyon değiliz. Orta Asya’da, bütün İslam coğrafyasında, Balkanlarda ve tüm Dünya'da bize gönül vermiş pek çok insan var. Evlatlarımızı bu bilinçle yetiştirmeliyiz.” dedi.

Sonrasında konferansı gerçekleştirmek için sözü alan Okt. Tarık Sarıoğlu 101. yılını yaşadığımız Kut’ül Amare Savaşı’nın nasıl ve neden gerçekleştiği, yaşanan süreçleri ve zorlukları, Osmanlı İmparatorluğu’nun bu zafere nasıl ulaştığını anlattı.

Kut kahramanı Halil Paşa’nın o gün hakkında söylediği “Bugüne KUT BAYRAMI namını veriyorum. Ordumun her ferdi, her sene bu günü tesit ederken şehitlerimize yasinler, tebarekeler, Fatihalar okusunlar. Şühedamız, hayatı ulviyatta, semevatta kızıl kanlarla uçuşurken gazilerimiz de gelecekteki zaferlerimize gözcü olsunlar.” sözü ile konferans tamamlandı.

Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin Okt. Tarık Sarıoğlu’na hediyesini taktim etti. 
Bu içerik 04.05.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 915 kez okundu.