İPSALA MESLEK YÜKSEKOKULU’NDA “PİRİNCİN BESİN DEĞERİ VE PİRİNÇ TÜKETİMİNİN İNSAN SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ” KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

15. İpsala Çeltik (Pirinç) Festivali ve Tarım Fuarı kapsamında düzenlenen “Pirincin Besin Değeri ve Pirinç Tüketiminin İnsan Sağlığındaki Önemi” konulu konferans  10 Ekim Cuma günü  gerçekleştirildi.

İpsala Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa; İpsala Kaymakamı Eyüp Özdemir, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin, İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar, İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda, çeltik üreticileri ve öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Arda, pirincin toplumdaki yerinin farkında olunmasa da çok fazla olduğunu belirterek “İnsanın pirinçle tanışması doğumla başlamakta. Bebekler doğduğunda dua yapılır, bu dualarda pilav-ayran ikram edilir. Bebeklik döneminde pirinçle beslenilir. Yetişkin döneme gelindiğinde pirinçle yapılan tatlılarla besleniriz.  Sünnetlerde yine pilav-ayran ikram ederiz. Mevlitlerimiz, dualarımızda pilav-ayran ikram ederiz. Cenaze törenlerinden sonra da yine pilav-ayran ikram ederiz.” dedi.

Geçtiğimiz günlerde ulusal basında da yer alan pirincin sağlıkla ilgili sakıncalı durumların aktarıldığını kaydeden Arda, “Üniversite olarak çalışmamız vardı. İpsala yöresindeki pirinçte herhangi bir kalıntı olmadığına dair çalışmamız vardı. Bilimsel kriterlere uygun örnekler alınarak üniversitemizde değerlendirildi. Projenin sonucu bütün bilim dünyasına açıklandı. Bu çalışma bir nevi İpsala pirincinin sertifikası gibiydi. Şimdi üniversitemizde çok daha modern bir laboratuvar var. Önümüzdeki hafta Edirne’ye gezi düzenleyeceğiz ve bu laboratuvar da gezilebilecek. Orada pirincin sağlıkla ilgili bütün analizleri yapılabilecek. Herhangi bir ilaç kalıntısı olup olmadığına da bakılacak. Pazarlama aşamasında da gerekli olan sertifikasyon için analizler yapılacak.” diye konuştu.

Kırklareli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Buket Aşkın, pirincin M.Ö. 3 binli yıllarda kullanılmaya başlandığını, Türkiye’ye ise 500 yıl önce girdiğinin tahmin edildiğini dile getirerek, buğdaydan sonra en çok tüketilen ürünün pirinç olduğunu vurguladı.

Türkiye’de çeltik üretiminin dünya ortalamalarının üzerinde olduğunu ancak üretildikleri bölgede tüketildiği için ithal de edildiğini söyleyen Aşkın, çeltiğin pirince dönüşmesi aşaması hakkında bilgiler verdi ve pirincin besin değerlerini anlattı.

Buket Aşkın, vitaminler ve minareler bakından zengin bir kaynak olan pirincin bir enerji kaynağı olduğunu, kan şekerini düşürerek kolesterolü önlediğini, vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşıladığını ve bulgurdan çok daha zengin bir ürün olduğunu kaydetti.
Aşkın, pirincin besleyici değeri bakamından da anne ve bebek sağlığı için çok önemli olduğunun altını çizdi.

İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, 15. İpsala Çeltik (Pirinç) Festivali ve Tarım Fuarı kapsamında böyle bir etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan İpsala Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayati Arda’ya teşekkür etti.

Hasadın devam ettiğini belirten Kerman, “Bugüne kadar pirincimiz günah keçisi oldu. Çeltik üzerine hep olumsuz şeyler söylendi. Biz çeltik üreticileri de söylenen olumsuzlukları hep panellerde tartıştık. Doğduktan ölene kadar pirinç tüketiyoruz. Onun için pirincin faydaları ve insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri anlatılsın istedik.  Bu konferansta da ilk defa pirincin insan sağlığındaki önemi anlatıldı.  İnsanın yaşamında pirinç çok önemli. Bu kadar faydalı olan pirinçlerden yapılan yemeklerin yer aldığı yarışmaya katılacağız birazdan. Sizleri de o yarışmaya davet ediyorum” dedi.

Mehmet Kerman konuşmasının ardından Buket Aşkın’a günün anısına çiçek ve plaket takdim ederken, İpsala Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Girgin ise “İpsala pirinci her yerde bir inci” diyerek pirinç hediye etti.

Toplantı konuşmacılara plaket sunulması ile sona erdi.

 

Bu içerik 15.10.2014 tarihinde yayınlandı ve toplam 1475 kez okundu.